Mali, ali ubitačan: Šta je Privet-82, dron kamikaza koji Rusija koristi u sukobu u Ukrajini? (VIDEO)

16.12.2023

09:15

0

Kako nije skupa, ova bespilotna letelica pogodna je da se pošalje u samoubilačku misiju

Mali, ali ubitačan: Šta je Privet-82, dron kamikaza koji Rusija koristi u sukobu u Ukrajini? (VIDEO)
Copyright printscreen Youtube/Kanal13

Osim lutajuće municije Lancet koja je bila na naslovnim stranama u poslednjih nekoliko meseci, ruski proizvođači dronova dizajnirali su brojne jeftine i efikasne modele dronova koji se pokazuju kao velika pomoć ruskim trupama angažovanim u ukrajinskom sukobu.

Dizajnerski biro Oko u Rusiji nedavno je predstavio nadograđenu verziju svog drona kamikaze Privet-82 koji trenutno aktivno koriste ruske snage koje deluju u zoni ukrajinskog sukoba.

Novi model Privet-82M1 ima novi poboljšani sistem upravljanja koji omogućava operaterima dronova da vode dron iz bezbednosti zemunice ili nekog drugog skloništa, čime se smanjuje verovatnoća da oni postanu žrtve uzvratnog udara neprijatelja.

Šta je Privet-82?

Privet-82 (doslovno Zdravo-82) u suštini je bespilotna letelica kamikaza sa fiksnim krilima koja može da dostigne brzinu do 140 kilometara na sat (i do 160 kilometara na sat kada se zaleti u metu) i ima domet do 30 kilometara.

Bespilotna letelica može da nosi do 5,5 kilograma korisnog tereta, što otprilike iznosi jednu minobacačku granatu od 82 mm, što joj omogućava da se koristi za uklanjanje neprijateljskih oklopnih vozila, artiljerije i utvrđenja.

Dronovi Privet-82 su relativno jeftini, a cena jednog iznosi oko 110.000 rubalja (oko 1.200 dolara).

Koji drugi Privet dronovi postoje i šta mogu da urade?

Privet-82 nije jedini model drona koji je razvio Oko.

Na primer, konstruktorski biro je nedavno najavio stvaranje težeg drona kamikaze sa fiksnim krilima pod nazivom Privet-120 koji ima veći domet (250 kilometara), može da putuje brzinom do 180 kilometara na sat i može da nosi do 16 kilograma korisnog tereta.

Ove poboljšane mogućnosti omogućavaju da se Privet-120 koristi za uklanjanje različitih elemenata neprijateljske infrastrukture kao što su relejne stanice, stanice za dopunu goriva i vojni kontrolni punktovi, pri čemu su kreatori drona čak opisali Privet-120 kao „superjeftinu krstareću raketa“.

Inženjeri u Okou takođe su osmislili laki dron za nadzor Privet-Mini, koji je posebno dizajniran za izviđačke misije kratkog dometa.

Iako Privet-Mini ne može da luta u vazduhu duži vremenski period i u suštini je namenjen za slanje u određeno područje, razgledanje i povratak u bazu, dron je veoma jeftin, lak za upotrebu i prilično otporan na neprijateljske elektronske protivmere.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike