Kako je lubenica postala simbol protesta i kakve veze ima sa Palestincima?

14.12.2023

09:17

0

Autor: N.P.

Na društvenim mrežama se koristi simbol lubenice kako bi se izbeglo korišćenje sporne zastave i pominjanje Palestine

Kako je lubenica postala simbol protesta i kakve veze ima sa Palestincima?
Lubenica je zamenila palestinsku zastavu i tako postala simbol propalestinskog pokreta - Copyright Profimedia

Otkad se širom sveta održavaju brojni marševi u znak podrške Palestincima, na plakatima su se pojavile i slike lubenica, pa su se mnogi zapitali kakve veze ima ovo voće sa propalestinskim pokretima.

U jeku rata Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze, palestinska zastava je mnogima postala trn u oku, ali to se ne događa prvi put.

Pošto je zastava često bila zabranjivana u Izraelu, lubenica je postala simbol palestinskog pokreta, tako da je počela da se pojavljuje na posterima i demonstracijama.

Danas se na društvenim mrežama koristi simbol lubenice kako bi se izbeglo korišćenje sporne zastave i pominjanje Palestine.

Profimedia
Propalestinski protest u Londonu

Kako je sve počelo?

Lubenica je prvi put zamenila palestinsku zastavu nakon Šestodnevnog rata 1967, kada je Izrael preuzeo kontrolu nad Zapadnom obalom i Pojasom Gaze i kriminalizovao javno izlaganje zastava.

Pošto se na zastavi nalaze crvena, crna, zelena i bela boja, izbor lubenice je bio očigledan, pogotovo što voćka raste u ovom regionu.

Demonstranti su ih sekli i komade nosili na proteste.

Nakon pregovora u Oslu 1993. godine, zabrana je ukinuta, ali je simbol ostao i koristi se i danas.

 

@xojourdanlouise USE THIS FILTER 🍉 to help the people of Gaza. As an AR creator, I am part of the Effect Creator Rewards program - basically like the creativity fund but for effect creators. This allows me to earn money for each unique video published using my effects*. I have created this FILTER FOR GOOD effect and will be donating the rewards earned to charities providing aid in Gaza. I know many of us don’t know how to help, but it can be as simple as posting a video with this filter! *Effects only can start earning rewards once 200,000 people have posted a video using it, so we need 199,999 more — which seems like a lot but it can easily be achieved! Please comments, save, and share to boost and encourage everyone to use this filter 🍉 #newfilter #effecthouse #watermelon #free #blackgirlsintech #activism #augmentedreality #socialchange #filterforgood ♬ original sound - nemahsis

 

Iako zakoni koji zabranjuju palestinske zastave nisu više na snazi, i dalje ima političara koji kritikuju ne samo zastave nego i simbol lubenice.

Zašto je to toliko kontroverzno?

U Izraelu se smatra da je palestinska zastava povezana sa Hamasom, militantnom grupom koja je u Pojasu Gaze na vlasti od 2007. godine.

Izraelski ministar nacionalne bezebednosti Itamar Ben-Gvir ove godine ju je ponovo zabranio.

- Ne možemo dozvoliti da se maše terorističkom zastavom i podstiče i hrabri terorizam, tako da sam naložio uklanjanje zastava iz javnih prostora - poručio je u jednom tvitu.

AP Photo/Jose Luis Magana
Palestinska zastava je često zabranjivana jer se povezuje sa Hamasom

Slično se dogodilo i u Velikoj Britaniji kada je Suela Braverman, sada već bivša ministarka unutrašnjih poslova, rekla da palestinska zastava na britanskim ulicama "možda nije legitimna ukoliko se koristi za podržavanje terorističkih akata nakon napada 7. oktobra".

Pristalice ukazuju na sporazume iz Osla koji su propisali da će to biti zastava Palestinske samouprave i ističu da je važno da se Palestinci kao narod ne poistovećuju sa Hamasom.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike