Polubudni medvedi tumaraju Sibirom, a evo zašto ne mogu da započnu zimski san

11.12.2023

09:14

0

Autor: N.P.

Specifičan problem pogađa pretežno odrasle mužjake

Polubudni medvedi tumaraju Sibirom, a evo zašto ne mogu da započnu zimski san
medved - Copyright Profimedia

Medvedi u Sibiru lutaju po okolini u polubudnom stanju nakon što su ove jeseni zavladale neobično visoke temperature, saopšteno je iz Odeljenja za zaštitu divljiih životinja Amurskog regiona.

Medvedi su spremni za zimski san jer su nakupili zalihe masti koje su im potrebne da bi započeli hibernaciju, ali su ih visoke novembarske temperature zbunile i navele da budu i dalje budni.

- U pojedinim oblastima polubudni medvedi i dalje šetaju po jazbinama - istakli su ih Odeljenja. 

Obično bi u zimski san ušli krajem oktobra.

Profimedia
Medved se odmara na snegu

Kako se navodi, mužjaci su ti koji uglavnom lutaju dok su ženke sa mladuncima otišle na spavanje na vreme.

Kao što znamo, medvedi zime provode u jazbinama, a iz njih izlaze na proleće kada hrana ponovo postane dostupna.

Za razliku od drugih životinja u hibernaciji, medvedi sami odlučuju kada započinju svoj sezonski san na osnovu nekoliko znakova, uključujući zalihe hrane i temperaturu.

Pošto toplije vreme i kraće zime smanjuju vreme koje bi proveli u hibernaciji, oni napuštaju jazbine 3,5 dana ranije, sa svakim porastom temperature od 1 stepena, pokazuju istraživanja.

Amurska oblast, koja se granički sa Kinom i ruskim Dalekim istokom, zabeležila je ove jeseni abnormalno visoke i rekordne temperature u oktobru i novembru.

Vlažne jazbine takođe mogu biti problem, rekao je Oivind Toien, zoolog i profesor asistent na Institutu arktičke biologije pri Univerzitetu Ferbenks na Aljasci.

Profimedia
 

- Temperature iznad nule u vlažnim snežnim uslovima mogu da prouzrokuju da otopljeni led uđe u jazbine, pa bi medvedima bilo veoma neugodno - rekao je.

Tajming hibernacije posebno pogađa odrasle mužjake.

- Ženke odlaze sa mladuncima u zimski san jer ih to dodatno štiti od hladnoće pošto njihova tela ne skladište toliko energije kao odrasle jedinke, a i brže gube toplotu - dodao je.

Osim toga, mečići imaju i brži metabolizam tokom leta i zimskih meseci tako da manji medvedi moraju da budu posebno pažljivi da ne troše energiju na razne aktivnosti tokom tog tranzicionog perioda.

Sa druge strane, veliki odrasli medvedi mogu da ubrzaju metabolizam tokom ranijih zimskih meseci dok se kreću, a onda ga usporavaju kada se odmaraju.

Medvedi koji lutaju u polubudnom stanju su verovatno već aktivirali psihološku tranziciju ka hibernaciji, ali se i dalje kreću sa usporenim metabolizmom.

Kako je istakao Toien, i medvedi na Aljasci imaju problema sa snom zbog viših temperatura.

Budni medvedi su posebno karakteristični za urbane sredine gde kante za đubre nude izvor hrane tokom zime.

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike