Zapad u tajnosti podstiče Ukrajinu na pregovore: Lavrov otkrio da su ga zvali iz mnogih zapadnih država

16.12.2023

13:40

0

Ruski diplomata istakao je da je Rusija odavno voljna da razgovara

Zapad u tajnosti podstiče Ukrajinu na pregovore: Lavrov otkrio da su ga zvali iz mnogih zapadnih država
Sergej Lavrov - Copyright AP Photo/Eraldo Peres

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da mu se više zapadnih lidera obratilo u vezi sa potencijalnim pregovorima za okončanje sukoba u Ukrajini, naglasivši da je Kremlj spreman za dijalog sve dok poštuje ključne interese Moskve.

Govoreći sa svojim beloruskim kolegom Sergejem Alejnikom u petak, Lavrov je rekao novinarima da su neke zapadne sile sve više zainteresovane za sporazumno rešenje, ali je odbio da izdvoji bilo koju zemlju po imenu.

- Ne želim i nemam pravo da imenujem, ali nekoliko visokih, poznatih lidera zapadnih zemalja, uključujući i jednog konkretnog zapadnog lidera, veoma poznatog, nekoliko puta… bar preko tri različita kanala komunikacije poslali su da se sastanemo i razgovaramo o tome šta da radimo sa Ukrajinom i evropskom bezbednošću - rekao je on.

Lavrov je dodao da je Rusija „uvek spremna da ozbiljno razgovara o ovim pitanjima“, ali je sugerisao da je Kijev nevoljna strana.

Ruski ministar spoljnih poslova naglasio je da bi svaki razgovor morao da vodi računa o „legitimnim interesima Rusije“ i da mora da znači „stavljanje tačke na pokušaje izgradnje sopstvene bezbednosti na račun drugih“, misleći na želje Ukrajine da se pridruži NATO-u.

Profimedia
 

Iako su se ruski i ukrajinski pregovarači sastali u nekoliko rundi razgovora nekoliko nedelja pošto je Moskva pokrenula svoju vojnu operaciju, razgovori su ubrzo propali. Kijev je pokazao malo interesovanja za dalji dijalog od tada, a predsednik Vladimir Zelenski čak je potpisao i dekret o zabrani bilo kakvih razgovora sa aktuelnim rukovodstvom Kremlja.

Tokom sastanka Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ranije ovog meseca Lavrov je podsetio da su dve strane u suštini postigle mirovni sporazum posle pregovora u Istanbulu u martu 2022. delegacija zemlje.

Zapadni lideri su do sada malo javno govorili o novim mirovnim pregovorima, iako su nedavni medijski izveštaji ukazivali na to da su američki i evropski zvaničnici razmatrali ovo pitanje iza kulisa. Prema američkim zvaničnicima koje je citirao NBC, Vašington je sada „zabrinut da Ukrajini ponestaje snage“ i da ne može da uspe na bojnom polju, što je navodno izazvalo novo interesovanje za pregovore.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike