Kako je Šolc zaobišao Orbana u odluci o Ukrajini: Rekao mu da izađe ispred "da popije kafu"

15.12.2023

10:36

0

Ova taktika naišla je na iznenađenje u Briselu

Kako je Šolc zaobišao Orbana u odluci o Ukrajini: Rekao mu da izađe ispred "da popije kafu"
Copyright AP Photo/Omar Havana

Nemački kancelar Olaf Šolc je, prema izvorima upućenim u situaciju, iznenadio brojne prisutne svojim nekonvencionalnim pristupom tokom rasprave lidera EU o pridruživanju Ukrajine bloku.

Kako izveštava list "Politiko", nakon gotovo tri sata zastoja u razgovorima, Šolc je predložio mađarskom premijeru Viktoru Orbanu da napusti prostoriju i popije kafu dok se lideri 26 evropskih zemalja izjašnjavaju o pokretanju pregovora sa Ukrajinom.

"Možda biste mogli da uzmete kafu ispred", navodno je Šolc rekao Orbanu, očeujući da bi Orbanov izlazak omogućio ostalim liderima donošenje odluke u korist pregovora, dok bi Orban i dalje mogao da kaže da ne podržava tu odluku.

Ova taktika, prema izvorima, naišla je na iznenađenje u Briselu, budući da su dosadašnji potezi Šolca na evropskoj sceni, prema pisanju lista, bili predmet kritika zbog nedostatka taktičkih veština u pregovaranju, u poređenju s bivšom kancelarkom Angelom Merkel.

Nije često da lider jedne članice EU napusti prostoriju kako bi se postigla iluzija o jednoglasnosti, a zvaničnici EU na samitu nisu mogli da potvrde da je ovakav potez ikada ranije upotrebljen.

AP Photo/Michael Sohn
Olaf Šolc

Uprkos nekonvencionalnom pristupu, lideri su konačno doneli odluku o pokretanju pregovora o članstvu Ukrajine i Moldavije, s dodatkom dodeljivanja statusa kandidata Gruziji.

Orban je kasnije izjavio da Mađarska nije promenila svoj stav te da neće podržati "lošu odluku" o pridruživanju Ukrajine, ističući da Budimpešta sada ništa ne gubi i da u budućnosti može ponoviti sličan korak kako bi blokirala ukrajinski ulazak u EU.

Takođe, Mađarska je blokirala paket makrofinansijske pomoći za Kijev u vrednosti od 50 milijardi dolara za period od 2024. do 2027. godine.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike