Šta je Putinova godišnja konferencija i zašto se održava? Tokom godina je dobio mnoga neočekivana pitanja

13.12.2023

21:13

0

Istorijski gledano, ruski lider je svake godine bio domaćin dve maratonske sesije ove vrste

Šta je Putinova godišnja konferencija i zašto se održava? Tokom godina je dobio mnoga neočekivana pitanja
Copyright Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Godišnja sesija pitanja i odgovora ruskog predsednika Vladimira Putina, koja će se održati u četvrtak 14. decembra, smatra se velikim medijskim događajem u zemlji i obično traje tri-četiri sata.

Format

Istorijski gledano, ruski lider je svake godine bio domaćin dve maratonske sesije ove vrste - jedne na kojoj je odgovarao na pitanja medija i druge na kojoj je raspravljao o pitanjima koja su postavljali građani.

Došlo je do izvesnog mešanja ovo dvoje od pandemije kovida 19. „Direktna linija sa Putinom“ iz juna 2021, kako je nazvana sesija pitanja i odgovora, uključivala je neka pitanja novinara, a kasnije te godine održan je redovni događaj za medije.

Prošle godine Kremlj je razmišljao o održavanju sednice mešovitog formata, ali je na kraju odlučio da u potpunosti preskoči događaj. Kremlj je takođe odložio za februar ove godine godišnje obraćanje Savetu Federacije za 2021, koje je po obimu i svrsi slično obraćanju o stanju u Uniji u SAD.

Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Tokom ovonedeljnih pitanja i odgovora, Putin će odgovarati na pitanja javnosti i medija. Događaj je značajan po tome što je prvi od početka neprijateljstava sa Ukrajinom februara 2022. Tačan datum sesije, koja je preimenovana u „Godišnji rezultati sa Vladimirom Putinom“, objavljen je krajem novembra.

Pitanja i odgovori u brojevima

Putin je ove događaje održavao od 2001. godine, i kao predsednik i kao premijer Rusije. Najduža sesija ikada snimljena je 2013. godine - trajala je četiri sata i 47 minuta.

Najveći broj dostavljenih pitanja, 3,25 miliona, prijavljen je 2015. Prema informacijama objavljenim u utorak, za ovogodišnju sednicu podneto je preko 1,5 miliona pitanja, prenose ruski mediji.

Ruski predsednik obično odgovara na nekoliko desetina pitanja na svakom događaju, sa fokusom na pitanja domaće socijalne politike, koja najviše zanimaju Ruse.

Anegdote

Mikhail Klimentyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
 

Tokom godina, na sesijama pitanja i odgovora bilo je brojnih anegdota. Na primer, 2006. godine organizatori su prvi put dozvolili slanje pitanja putem interneta, a sistem onlajn glasanja je korišćen da se povećaju najpopularniji upiti. Ovo je imalo neočekivane rezultate.

Putin je na kraju razgovarao o svom stavu prema Lavkraftovom zlom bogu Ktuluu - savetujući da se inspiracija umesto toga traži u tradicionalnim religijama, kao i o potencijalu upotrebe humanoidnih mehova - džinovskih robota popularnih u japanskoj fikciji - u čuvanju državnih granica.

Jedna žena je 2015. zatražila Putinovu intervenciju u porodičnoj drami njenog prijatelja. Prijateljica je želela psa za kućnog ljubimca, ali njen muž, penzionisani vojni oficir, bio je protiv toga, navedeno je u pismu, ali bi promenio mišljenje ako bi dobio direktno naređenje od vrhovnog komandanta. Putin je rekao da jedino što može da uradi u toj situaciji jeste da ga ljubazno pita.

Šestogodišnja devojčica je 2014. pitala da li bi tadašnji predsednik SAD Barak Obama spasio Putina ako bi se davio. Ruski predsednik je rekao da je siguran u integritet i hrabrost američkog kolege, a Obama je kasnije rekao novinarima da bi zaista pomogao u tom slučaju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike