Zaharova: Jedino je Putin mogao da garantuje blagostanje Ukrajine, lideri u Kijevu su sledili sopstvene ciljeve

12.12.2023

14:40

0

Prema rečima portparolke ruskog ministarstva spoljnih poslova, ruski lider je sedam godina pokušavao da osigura sprovođenje sporazuma iz Minska

Zaharova: Jedino je Putin mogao da garantuje blagostanje Ukrajine, lideri u Kijevu su sledili sopstvene ciljeve
Vladimir Putin - Copyright Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

U intervjuu za portal 360 portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je da je, prema njenom mišljenju, jedina osoba koja je mogla da garantuje blagostanje Ukrajine bio Vladimir Putin.

Ona je istakla da su lideri koji su došli na vlast u Ukrajini nakon raspada Sovjetskog Saveza uglavnom sledili sopstvene ciljeve, umesto da su se posvetili dobrobiti zemlje.

Zaharova je kazala da se ruski predsednik sedam godina trudio da osigura sprovođenje sporazuma iz Minska, ali je za uzvrat dobio grimase i uvrede od lidera u Kijevu.

- Ukrajinska tragedija je u tome što za 30 godina njenog suvereniteta niko iz vlasti nije bio spreman da veže svoju sudbinu za zemlju i narod. Svako je rešavao sopstvene male probleme: neko je krao, neko se afirmisao, ali nije bilo nijednog koji bi rekao: ja sam za Ukrajinu, njen narod i polazim od njenih nacionalnih interesa - rekla je ona.

Podsetila je i na izjavu bivšeg predsednika Ukrajine Petra Porošenka, koji je priznao u razgovoru sa ruskim prankerima da su minski sporazumi bili potrebni kako bi se dobilo na vremenu i ojačala ukrajinska vojska uz podršku NATO-a.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike