Šta se zna o brigadama Kasam, vojnom krilu Hamasa?

27.10.2023

09:18

0

Autor: N.P.

Akcije brigada Kasam su pomogle Hamasu da stekne popularnost među mnogim Palestincima

Šta se zna o brigadama Kasam, vojnom krilu Hamasa?
Maskirani vojnici brigada Kasam - Copyright AP Photo/Adel Hana

Hamas je u žiži javnosti od 7. oktobra, kada je njegovo vojno krilo, brigada Kasam, pokrenulo napad na Izrael.

Tom prilikom je ubijeno oko 1.400 ljudi, a u Gazi se nalazi više od 200 talaca, među kojima nisu samo Izraelci već i brojni strani državljani.

Izrael se zavetovao da će uništiti Hamas, palestinsku grupu koja vlada Pojasom Gaze od 2007. godine. U talasu intenzivnih vazdušnih napada, u Gazi je ubijeno više od 7.000 Palestinaca.

Otkad su se izraelske trupe povukle iz enklave 2005. godine, Izrael je pokrenuo šest velikih napada. U vazdušnim udarima 2012. ubijen je Ahmad Džabari, glavnokomandujući brigada Kasam.

AP Photo/Adel Hana
Pripadnik palestinske brogade Kasam koja je dobila ime po sirijskom propovedniku

Šta je Hamas i kada je osnovan?

Hamas su 1987. osnovali šeik Ahmed Jasin i njegov saradnik Abdul Aziz al Rantisi, kao izdanak egipatskog Muslimanskog bratstva. Veze dvaju pokreta su trajale sve do 2017. godine.

Hamas, akronim za Harakat al Mukavama al Islamija (Islamski pokret otpora), označava revnost.

Iznikao je tokom Prve intifade protiv izraelske okupacije, kada su hiljade Palestinaca protestovale protiv nezakonitog naseljavanja i oduzimanja zemlje. Nakon izraelskog oštrog odgovora, Palestinci su počeli da koriste kamenje, a pojedine grupe su se naoružavale.

Hamas je preferirao oružani otpor u oslobađanju Palestine i protivio se sporazumima iz Osla 1993. godine, rekavši da je Izrael iskoristio dogovor da proširi ilegalna naseljavanja na teritorijama koje je okupirao 1967.

AP Photo/ Hatem Moussa
 

Grupa je 2006. godine odlučila da uđe i u političku borbu, ali smena vlasti nije prošla mirno. Fatah, grupa koja je dominirala Palestinskom upravom, pokušao je da ih zbaci u Pojasu Gaze, ali je Hamas došao na vlast 2007. godine.

Izrael je kao odgovor na to nametnuo blokadu kopna, mora i vazdušnog prostora, a i danas odlučuje o tome ko i šta ulazi u enklavu i izlazi iz nje. Zbog toga Gaza važi za "zatvor na otvorenom".

Ismail Hanje, koji je imao bliske veze sa osnivačem Jasinom, danas predvodi političko krilo Hamasa.

Prema anketi Palestinskog centra za istraživanje javnog mnjenja, većina građana bi želela da on rukovodi Palestinom a ne Mahmud Abas ili njegova partija Fatah.

AP Photo/Adel Hana
 

Kako su nastale brigade Kasam?

Hamas je vojnu jedinicu uspostavio 1992. kako bi se centralizovale vojne akcije boraca koji su ratovali protiv Izraela osamdesetih i devedesetih, i unela neka struktura u njihove redove.

Ime je inspirisano sirijskim propovednikom Izedinom al Kasamom koji je predvodio borbe protiv britanske i francuske vlasti, a nakon što su njegovi pobunjenici pobeđeni, otišao je u Palestinu. Tu je formirao grupe lokalnih boraca koji su napadali britanske i jevrejske mete. Britanske vlasti su ga ubile 1935. nakon navodne umešanosti u ubistvo policajca.

Danas, vojni komandant brigada je Muhamed Deif, a njegov zamenik Marvan Isa.

Akcije brigada Kasam su pomogle Hamasu da stekne popularnost među mnogim Palestincima.

Prema podacima CIA, broji od 20.000 do 25.000 članova, iako je to diskutabilno, jer su u borbama sa Izraelom izgubili hiljade vojnika.

AP Photo/Adel Hana
Borci Hamasa

Nakon povlačenja Izraela 2005. godine iz Gaze, Hamas je dobio priliku da učvrsti svoje vojno krilo, a pretpostavlja se da je ključnu finansijsku pomoć pružio Iran.

Koje su njihove vojne aktivnosti?

Jedan deo oružja dobija se krijumčarenjem, druga pomoć stiže iz Irana, a određen deo se proizvodi i lokalno, mada se sve to zasniva na pretpostavkama.

Uglavnom se oslanjaju na raketne napade, dok su nedavno u svoj arsenal dodali i dronove.

Prema izveštaju američkog Stejt departmenta iz 2021, Kasam i druge palestinske oružane grupe su lansirale više od 4.400 raketa u toj godini. Za 11 dana borbi, najmanje 260 Palestinaca je poginulo, kao i 13 Izraelaca.

Profimedia
 

Izveštaji kažu i da se Kasam specijalizovao za improvizovana eksplozivna sredstva i raketne lansere, antitenkovske projektile i minobacače. Ono što Hamas posebno odlikuje je mreža podzemnih tunela kroz koje mogu neopaženo da se kreću, ali i skladište oružje.

U slučaju aktuelnog rata, pretpostavlja se da Hamas u tunelima krije i više od 200 talaca iz Izraela. Zasada je oslobođeno svega nekoliko ljudi.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike