Pokazali novo oružje u napadima na Pojas Gaze: Šta je Gvozdena žaoka, kec u rukavu izraelskih snaga

25.10.2023

09:20

0

Iako se u ovom trenutku malo zna o ovom oruđu, izraelski mediji tvrde da ima i lasersko i GPS navođenje

Pokazali novo oružje u napadima na Pojas Gaze: Šta je Gvozdena žaoka, kec u rukavu izraelskih snaga
Gvozdena žaoka - Copyright Wikimedia/IDF Spokesperson's Unit

Izraelska vojska je u nedelju izvestila da su pripadnici elitne jedinice Maglan Izraelskih odbrambenih snaga (IDF) uništili palestinsko raketno mesto.

Udar je izveden upotrebom novih precizno vođenih minobacačkih granata, poznatih kao Iron sting (Gvozdena žaoka).

Prema izveštajima lokalnih medija, u ovom napadu je prvi put „operativno upotrebljena“ Gvozdena žaoka.

O ovoj minobacačkoj municiji nema mnogo dostupnih informacija jer je izraelska vojska po tradiciji tajnovita, ali se na osnovu dostupnih može ponešto zaključiti o njoj.

Kako funkcioniše Iron sting

Gvozdena žaoka je vođeni minobacački merzer, artiljerijsko oruđe kalibra 120 milimetara koji je razvio istaknuti izraelski odbrambeni proizvođač "Elbit Sistems".

Predstavilo ga je izraelsko Ministarstvo odbrane u martu 2021. godine, ubrzo nakon što je prošao poslednje testiranje.

Wikimedia/IDF Spokesperson's Unit
 

Iako se u ovom trenutku malo zna o ovom oruđu, izraelski mediji tvrde da nova minobacačka municija ima i lasersko i GPS navođenje, što navodno minimizira rizik od kolateralne štete pri izvođenju minobacačkih udara na urbana područja.

Broj proizvedenih Iron stinga koje trenutno koriste IDF nije poznat.

Međutim, prema pisanju jednog izraelskog medija, proizvodnja Gvozdene žaoke u Izraelu se pojačava kako bi se snabdele sve minobacačke jedinice IDF-a, a ne samo njene specijalne snagama.

Ova ista agencija tvrdi da Gvozdena žaoka omogućava minobacačkim jedinicama ID da postignu nivo preciznosti uporediv sa onim koje imaju izraelsko vazduhoplovstvo i artiljerijske jedinice.

Dominiraju vazdušni udari

Otkad je pokrenuo novu seriju napada na Pojas Gaze, Izrael najčešće izvodi vazdušne napade, dok za odbranu uglavnom koristi nadaleko čuvenu Gvozdenu kupolu, koja je prvog dana tokom iznenadnog napada omanula jer je ispaljen preveliki broj raketa u istom trenutku ka gradovima u Izraelu i jer je rekacija IDF kasnila.

Izrael tvrdi da je cilj granatiranja potpuno uništenje Hamasa, paravojne organizacije koja upravlja Pojasom Gaze i da se neće zaustaviti dok taj cilj ne bude ostvario.

Sa druge strane, ignoriše se veliki broj civilnih žrtava u okoljenoj palestinskoj enklavi koja već 18 dana trpi intenzivno granatiranje, prilikom kog se neselektivno gađaju i stambene zgrade, pa iz Gaze svakodnevno stižu tužne vesti o sve većem broju poginulih nedužnih ljudi.

Prema poslednjim informacijama palestinskog Ministarstva zdravlja od utorka uveče, u izraelskom bombardovanju Gaze u poslednja 24 sata ubijeno je 704 ljudi, čime je broj žrtava porastao na 5.791, među kojima je i 2.360 dece.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike