Ministar šokirao izjavom: Odbrambena industrija celog sveta ne proizvodi onoliko oružja koliko je potrebno Ukrajini

24.10.2023

18:07

0

Kamišin je pozvao na povećanje proizvodnje, ističući i sam da njegovoj zemlji stvarno nikad nije dosta

Ministar šokirao izjavom: Odbrambena industrija celog sveta ne proizvodi onoliko oružja koliko je potrebno Ukrajini
Ukrajinska vojska - Copyright AP Photo/Libkos

Zapadne zemlje moraju biti spremne da podržavaju Kijev protiv Moskve „decenijama“ i trebalo bi da u skladu sa tim povećaju proizvodnju oružja, rekao je ukrajinski ministar, tvrdeći da industrijski kapaciteti širom sveta na sadašnjem nivou nisu dovoljni.

- Slobodni svet bi trebalo da proizvodi dovoljno da se zaštiti - rekao je ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin za Politiko u ponedeljak, uoči planiranog ovonedeljnog objavljivanja nemačko-ukrajinskog sporazuma o zajedničkoj proizvodnji oružja.

- Ako se obuhvate svi svetski kapaciteti za proizvodnju oružja, za proizvodnju municije, oni nisu dovoljni za ovaj rat - dodao je on.

Kamišin je došao na ovu poziciju u martu, pošto je Kijev nastojao da obezbedi kontinuirano snabdevanje oružjem i municijom za rat protiv RUsije. U to vreme se pripremala za letnju kontraofanzivu, za koju su SAD i njeni saveznici obezbedili tenkove, oklopna vozila i drugu vojnu opremu.

Udari na ruske odbrambene linije nisu uspeli da donesu bilo kakvu značajnu teritorijalnu dobit, što je ishod za koji su neki mediji upozorili da bi mogao potkopati šanse Kijeva da dobije buduću pomoć.

Pošto je Izrael sada umešan u rat sa palestinskim militantnim pokretom Hamas, pojačala se konkurencija za sve manje rezervi zapadnog oružja. Prema pisanju nemačkih medija, Berlin namerava da da prioritet isporukama Izraelu u odnosu na one namenjene Ukrajini.

Profimedia
 

- Ono što se sada dešava u Izraelu pokazuje i dokazuje da je odbrambena industrija na globalnom nivou decenijama spremna za investicije - rekao je ukrajinski ministar.

Kijev želi da zapadne odbrambene firme otvore proizvodne linije na ukrajinskom tlu kako bi osigurale ukrajinsku „samodovoljnost“ i zato je obezbedio da to učine Nemačka i Velika Britanija. Moskva je upozorila da će se fabrike oružja u Ukrajini koje finansiraju strane zemlje smatrati legitimnim ciljevima ruskih raketnih udara.

U intervjuu u julu ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je rekao da pomoći neće biti „dovoljno“ za njegovu naciju „sve dok traje rat“.

Moskva je sukob opisala kao posrednički rat koji predvode SAD protiv Rusije, u kom se Ukrajinci koriste kao „topovsko meso“. Prošle nedelje, ruski predsednik Vladimir Putin procenio je gubitke ukrajinskog materijala od početka juna na „stotine tenkova“ i „skoro 1.500 oklopnih vozila“.

Dok je američka vlada obećala da će nastaviti da naoružava Kijev, raste otpor protiv ove politike u opozicionoj Republikanskoj stranci.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike