Pritiskaju ga sa nekoliko strana: Netanjahu bi iz straha i očaja mogao da pokrene veći regionalni sukob

01.05.2024

21:14

0

Premijer Izraela sa tri strane prima udarce, a samo bi dalje eskaliranje sukoba moglo da ga sačuva na vlasti

Pritiskaju ga sa nekoliko strana: Netanjahu bi iz straha i očaja mogao da pokrene veći regionalni sukob
Copyright Profimedia

Izraelski zvaničnici i američki zakonodavci pripremaju se za posledice ukoliko bi Međunarodni krivični sud (MKS) izao nalog za hapšenje izraelskog premijera i njegovog najužeg kruga zbog načina na koji je Izrael vodio rat u Gazi. Stručnjak za međunarodne poslove iz Tel Aviva Simon Cipis objasnio je zašto situacija dramatično eskalira rizike od regionalnog sukoba.

Premijer Benjamin Netanjahu upozorio je u utorak da bi odluka Međunarodnog krivičnog suda da izda naloge za hapšenje njega i drugih izraelskih zvaničnika zbog navodnih ratnih zločina u Gazi bila "skandal istorijskih razmera".

- Želim da razjasnim jednu stvar: nikakva odluka, ni u Hagu ni bilo gde drugde, neće ometati našu odlučnosti da ostvarimo sve ciljeve rata - oslobađanje svih talaca, potpunu pobedu nad Hamasom i obećanje da Gaza više neće predstavljati pretnju za Izrael - rekao je Netanjahu u video-obraćanju.

Izrael nije potpisnica Rimskog statuta MKS-a i ne priznaje nadležnost suda sa sedištem u Briselu. Međutim, Palestina je članica MKS-a, pridružila se 2015. godine, a njena jurisdikcija obuhvata Gazu, Zapadnu obalu i istočni Jerusalim.

Sjedinjene Američke Države su napustile Sud 2002. pre nego što su započele agresorski rat protiv Iraka. Trampova administracija uvela je sankcije zvaničnicima Međunarodnog krivičnog suda 2020. godine nakon što je sud otvorio istragu o mogućim američkim ratnim zločinima u Avganistanu.

Bajdenova administracija je ukinula sankcije u aprilu 2021, a tužilac MKS-a Karim Kan kasnije iste godine isključio je američku vojsku i CIA iz istrage o ratnim zločinima u Avganistanu.

Profimedia
 

Grupa poslanika u američkom Kongresu navodno priprema nacrt zakona kojim bi "kaznila" MKS novim sankcijama ako nastavi sa planom izdavanja naloga za hapšenje visokih izraelskih zvaničnika. Ranije su izraelski mediji javili da je Netanjahu apelovao lično na Bajdena da pokuša da blokira potencijalne naloge za hapšenje.

Između tri vatre

Pretnja haškim nalogom za hapšenje, u kombinaciji sa prijavljenim američkim planovima da sankcionišu radikalni cionistički bataljon IDF (što je za sada odloženo), predstavlja prikriveni napor zapadnih sila da pritisnu Netanjahua da sklopi dogovor sa Hamasom da okonča rat u Gazi, i na kraju, da pristane na stvaranje palestinske države, kaže doktor Simon Cipis.

- Dogovor sa Hamasom značio bi poraz Izraela u ratu sa Hamasom i otkazivanje operacije u Rafi, a samim tim i ustanak desničarskog tabora protiv Netanjahua, izlazak desničarskih političara i ministara iz vlade, kolaps, i nove izbore. Takva lančana reakcija, takav domino-efekat desio bi se ako bi on sklopio dogovor sa Hamasom - rekao je Cipis za Sputnjik.

Ako Netanjahu ne postigne dogovor, Vašington će krenuti sa sankcionisanjem jedinice IDF, Međunarodni krivični sud će nastaviti sa izdavanjem naloga za hapšenje, vojna operacija će verovatno početi u Rafi, a Izrael će se suočiti sa unutrašnjim ustancima političke levice sa boka, uključujući "nasilnije demonstracije i zahteve da Netanijahu podnese ostavku", rekao je posmatrač.

Profimedia
 

To Netanijahua stavlja u "veoma tešku, moglo bi se reći beznadežnu situaciju", naglasio je Cipis, upozoravajući da će "šta god da uradi to značiti veliku krizu unutar Izraela i u inostranstvu".

- U tom kontekstu, situacija postaje još opasnija, jer njegova jedina šansa da politički preživi u ovoj borbi i pod tim pritiskom jeste da pokrene još veći regionalni rat. Ovo se ne može isključiti, jer se izraelske provokacije prema Iranu pod Netanjahuovim vođstvom nastavljaju. Sasvim je moguće da se u ovoj situaciji dogodi i treći ishod: provokacije protiv Irana i početak regionalnog rata velikih razmera sa Iranom. To je jedino što može spasiti Netanijahua, omogućiti mu da ostane na vlasti, pobegne od odgovornosti i spreči raspad vlade. Dakle, situacija je izuzetno teška, sve u osnovi zavisi od ove osobe - primetio je posmatrač.

Cipis veruje da bi Hamas, poput Netanjahua, takođe mogao biti nezainteresovan za sklapanje sporazuma o okončanju krize u Gazi, jer bi izraelski dogovor o stvaranju palestinske države mogao da ugrozi njegovu poziciju.

Ako MKS krene dalje sa izdavanjem naloga protiv izraelskog rukovodstva, to bi ugrozilo ne samo Netanjahua, već i poziciju Izraela u svetu.

Profimedia
Bajden i Netanjahu

- Ako se izda nalog za hapšenje, to će poslužiti kao vetar u leđa za antiizraelske proteste. Oni će se povećati i verovatno će poprimiti nasilniji oblik širom sveta, jer ako MKS ispuni svoje pretnje, to će biti znak legitimiteta za proteste. Trenutno većina vlada u kojima se održavaju ove proteste smatra nelegitimnim. Ali ukoliko MKS odluči da je bilo kršenja ljudskih prava, da treba izdati nalog za hapšenje, to će rezultirati još većim tenzijama i još većim talasom antiizraelskih protesta - objasnio je Cipis.

Moć lobiranja

Što se tiče lobiranja američkih političara u ime Izraela sa planovima da izvrše pritisak na Belu kuću da spreči MKS da napravi taj korak, akademik veruje da se to svodi na postojanje "veoma moćnog" izraelskog lobija u američkom političkom establišmentu.

- Zapravo, većina političara u sadašnjoj administraciji je vezana, veoma čvrsto, jevrejskim lobijem, a jevrejski lobi ima veliki broj onih koji vrše pritisak na američke političare. Zato bih rekao da su za Sjedinjene Američke Države, za predsednika Bajdena, briga za Amerikance i za Ameriku i briga za Izrael otprilike jednake. Izrael ima tako moćnu sposobnost da vrši pritisak i utiče na SAD da, u stvari, američki lideri brinu za Izrael kao što bi za Amerikance - zaključuje Cipis.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike