Koliko vojnika ima Hamas?

16.10.2023

21:00

0

Autor: N.P.

Hamasova vojna i politička snaga igra ključnu ulogu u palestinsko-izraelskom sukobu

Koliko vojnika ima Hamas?
Hamas - Copyright Profimedia

Sukob na Bliskom istoku se ne smiruje, a s obzirom na to da se zna da Izrael ima prednost sa svojom brojnijom i moćnijom vojskom, postavlja se pitanje koliko vojnika ima palestinski Hamas?

Treba imati u vidu da Hamas ne objavljuje zvanično podatke koji se tiču odbrane, pa se sve relevantne informacije zasnivaju na različitim stranim izvorima.

Hamas, palestinska politička partija i vojna organizacija, osnovan je 1987. godine tokom Prve intifade, pobune Palestinaca protiv izraelskog naseljavanja okupiranih teritorija.

Hamas, stacioniran uglavnom u Pojasu Gaze, pojavio se kao odgovor još jednoj palestinskoj političkoj opciji, sekularnom pokretu Fatah.

Twitter/Sacha Roytman
Militanti Hamasa su snimljeni kako upadaju u jevrejski kibuc

U srži Hamasa leži njegovo vojno krilo, brigada Iz ad-Din al-Kasam.

Ova grupa je učestvovala u brojnim sukobima, izazivajući ne samo izraelsku vojsku već i palestinske političke institucije. Na izborima 2006. Hamas je osvojio većinu u Palestinskom zakonodavnom savetu. Naredne godine su preuzeli vlast u Pojasu Gaze.

Hamasova vojna i politička snaga igra ključnu ulogu u palestinsko-izraelskom sukobu što utiče ne samo na odnose dva naroda nego i na napore da se između njih postigne mirovna rezolucija.

Hamasova vojna snaga

Moć Hamasovih borbenih jedinica leži u artiljerijskim jedinicama koje se sastoje od raketa i minobacača. Kopnene trupe, sačinjene od regularnih boraca i rezervista, praćene su borbenim brigadama i dodatnim elementima što sve zajedno čini stub Gazinih odbrambenih sposobnosti. Njihov glavni cilj je da štite teritoriju Gaze, posebno lidere Hamasa.

AP Photo/ Hatem Moussa
 

Artiljerijske i kopnene jedinice formiraju brigadu Iz ad-Din al-Kasam. Ovo oružano krilo poseduje posebnu mornaričko-komandnu diviziju, koja je zajedno sa elitnom jedinicom dobro pripremljena za podzemne upade na izraelsku teritoriju.

Koliko Hamas tačno broji vojnika nije poznato, ali se procenuje da bi ih moglo biti do 30.000.

Brigade Al-Kasam su organizovane u šest grupa, a svaka je podeljena na manje grupe, a čak i one imaju svoje manje frakcije. Tri grupe su u severnom delu Pojasa Gaze, jedna je na severu grada Gaza, jedna na istoku i jedna južno. Postoji i grupa u centru Pojasa Gaze, kao i dve na jugu koje nadziru Kan Junis i Rafu. Boraca Hamasa ima i na Zapadnoj obali i u susednim zemljama.

Brigade su opremljene snajperima, artiljerijom, protivvazdušnim naoružanjem, pešadijom i inženjerima.

Profimedia/Yousef Masoud / SOPA
Gaza je prožeta mrežom tunela i bunkera kojima se kreću borci Hamasa

Poseban deo čine i timovi zaduženi za komunikaciju, obaveštajne podatke, krijumčarenje, proizvodnju oružja, logistiku i odnose sa javnošću.

Na taj način Hamas može odgovoriti na različite pretnje, a i politički stalno evoluira.

Borbena strategija Hamasa

Majkl Stivens, saradnik Instituta "Royal United Services", kazao je da se Hamas kreće ka gerilskoj strategiji.

- Hamas preferira upotrebu bombi postavljenih kraj puteva, snajpera i malih dronova kako bi se gerilski borili u urbanim područjima koja borcima pružaju maksimalnu zaštitu - rekao je Stivens.

Profimedia
Borci brigade Iz ad-Din al-Kasam

Koje oružje koristi Hamas?

Brigada Iz ad-Din al-Kasam se hvali širokim arsenalom naoružanja koji uključuje konvencionalno oružje, improvizovane eksplozivne naprave, ali i mrežu sakrivenih tunela i bunkera u Gazi. Može se reći da im to daje izvesnu prednost u odnosu na izraelske snage.

Brigada proizvodi rakete "kasam" koje mogu dostići mete do 10 kilometara udaljenosti, ali se fokusiraju i na proizvodnju minobacača dugog dometa.

Poseduju i neutvrđeni broj bespilotnih vozila i letelica, kao i nekoliko stotina protivtenkovskih projektila "kornet".

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike