Erdogan rekao da Hamas nije teroristička organizacija: Oni su oslobodilačka grupa, a Izrael ubija decu

25.10.2023

13:19

0

Turski predsednik je rekao da nema problem sa jevrejskom državom, nego sa njenom politikom usmerenom na Palestince

Erdogan rekao da Hamas nije teroristička organizacija: Oni su oslobodilačka grupa, a Izrael ubija decu
Redžep Tajip Erdogan - Copyright AP Photo/Darko Bandic

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan rekao je da Izrael „izvodi jedan od najbrutalnijih napada u istoriji na potlačeni narod Gaze“.

Osim toga, pred poslanicima svoje partije (AKP) u parlamentu zemlje izjavio da Hamas „nije teroristička organizacija“, već „oslobodilačka grupa koja se bori da zaštiti svoju zemlju“.

Kako ga citira CNN Turk, Erdogan je rekao da nema problema sa Državom Izrael, već sa njenom politikom usmerenom na Palestince, ali i da Turska „ništa ne duguje Izraelu“.

- Izrael izvodi jedan od najbrutalnijih napada u istoriji na potlačeni narod Gaze. Polovina ubijenih su deca, a druga polovina su njihove majke i starci. Ovo je dovoljno da pokaže da je ovo divljaštvo - smatra Erdogan, koji je izjavio da je podrška izraelskim napadima na Palestince „mentalna bolest".

Turski predsednik je najavio i da, suprotno očekivanjima, neće posetiti Izrael.

- Izrael ubija decu. Nikada ne smemo dozvoliti da se ubijaju deca. Rekao sam njihovom premijeru jednom, u Davosu, i rekao sam mu da on zna da ubija veoma dobro. Rekao sam mu da ubija decu. Jednom u životu sam se rukovao sa Netanjahuom u Sjedinjenim Američkim Državama. Zloupotrebio je našu dobru volju. Planirali smo put u Izrael, ali smo ga otkazali. Zloupotrebili su našu dobru volju - istakao je Erdogan.

Turski predsednik je takođe pohvalio napore svoje zemlje da obuzda krizu.

- Mi posmatramo palestinsko pitanje uglavnom iz ljudske perspektive. Od 7. oktobra uložili smo sve napore da sprečimo pogoršanje krize. Poslali smo osam aviona humanitarne pomoći za osnovne potrebe stanovništva Gaze. Poslali smo 25 naših zdravstvenih radnika u Egipat da leče povređene. Rekli smo da ne podržavamo napade koji ciljaju civile, uključujući i izraelske civile - rekao je turski lider.

- Nastavićemo da se borimo protiv prljavih kampanja. Ovu časnu poziciju nećemo menjati zbog interesa. Naš principijelni pristup palestinskom pitanju je najkonkretniji primer - zaključio je on.

Hamas je 7. oktobra izveo napad bez presedana u Izraelu, u kom je, prema informacijama izraelskih vlasti, poginulo više od 1.400 ljudi. Palestinska paravojna grupa je takođe kidnapovala dve stotine Izraelaca i stranaca koje drže kao taoce u Gazi.

U znak odmazde Izrael je objavio rat Hamasu i opkolio Pojas Gaze, malu teritoriju sa 2,3 miliona stanovnika koja je pod kontrolom islamističke grupe od 2007. godine. Izraelska vojska od tada bombarduje Gazu, u kojoj je za manje od 20 dana stradalo više od 5.800 ljudi.

Izrael, Sjedinjene Američke Države i Evropska unija klasifikuju Hamas kao terorističku organizaciju.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike