SAD se pripremaju za napad Irana na Izrael: Osveta je neizbežna

06.04.2024

13:52

0

Američki obaveštajci sugerišu da bi Teheran mogao da koristi "roj" bespilotnih letelica Šahed kamikaza i krstarećih projektila

SAD se pripremaju za napad Irana na Izrael: Osveta je neizbežna
Ilustracija - Copyright Profimedia

SAD veruju da će Iran napasti američko ili izraelsko osoblje na Bliskom istoku u znak odmazde za izraelski vazdušni napad u Siriji, javilo je nekoliko novinskih kuća u petak i subotu, pozivajući se na američke zvaničnike.

Teheran je obećao da će osvetiti smrt sedam oficira, uključujući dvojicu najviših komandanata iz Korpusa garde islamske revolucije, koji su ubijeni u bombardovanju iranskog konzulata u Damasku u ponedeljak.

Visoki zvaničnik rekao je za CNN da američka vlada veruje da je odmazda Irana neizbežna i dodao da Izraelci imaju istu procenu. Zvaničnici su upozorili da bi do napada moglo doći već sledeće nedelje.

Prema zvaničnicima koji su razgovarali za NBC News i CBS News, američki obaveštajci sugerišu da bi Iran mogao da koristi "roj" bespilotnih letelica Šahed kamikaza i krstarećih projektila, a da bi Teheran mogao da gađa izraelsko diplomatsko ili konzularno postrojenje.

O potencijalnom napadu razgovaralo se tokom telefonskog razgovora između predsednika Džoa Bajdena i izraelskog premijera Benjamina Netanjahua u četvrtak, preneo je CNN.

AP Photo/Omar Sanadiki
 

Nije bilo većih napada na američko osoblje u regionu od kraja januara, kada je bespilotna letelica kamikaza ubila tri vojnika stacionirana na udaljenoj ispostavi blizu jordansko-sirijske granice. Američke trupe su ove nedelje oborile dve bespilotne letelice u blizini baze Al Tanf na jugu Sirije, javio je CNN pozivajući se na zvaničnike američke odbrane.

Iranski vrhovni vođa Ali Hamnej obećao je da će Izrael "dobiti udarac u lice". Zvaničnici u Teheranu su takođe pretili SAD, iako je Vašington tvrdio da nije znao da će se udar na iransku misiju u Damasku dogoditi.

Izrael je optužio Iran da pomaže Hamasu, Hezbolahu i drugim propalestinskim militantnim grupama i obećao da će neutralisati sve bezbednosne pretnje tokom svog protiv Hamasa u Gazi. Iako Izrael nije direktno preuzeo odgovornost za smrt iranskih generala, ministar odbrane Joav Galant upozorio je da će "svako ko deluje protiv nas širom Bliskog istoka" platiti "visoku cenu“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike