Čeka nas spektakularna svemirska eksplozija: Moći ćemo da je vidimo golim okom, a priča iza nje je fascinantna

29.03.2024

13:10

0

Radi se o bliskom kontaktu dve zvezde koje pripadaju različitim kategorijama

Čeka nas spektakularna svemirska eksplozija: Moći ćemo da je vidimo golim okom, a priča iza nje je fascinantna
Copyright Profimedia

Astronomi sa Univerziteta Notingem Trent otkrili su fascinantan nebeski ples između dve zvezde udaljene 3000 svetlosnih godina, koji će rezultirati spektakularnom eksplozijom.

Ova neverovatna pojava odigrava se u sistemu T Coronae Borealis i predstavlja jedinstven događaj u životu svake zvezde.

Profesor Danijel Braun, stručnjak za astronomiju, pojasnio je da će ova eksplozija izgledati poput nove zvezde koja će blještavo sijati na noćnom nebu pre nego što postepeno izbledi i nestane tokom narednih 80 godina.

Nazivajući ovaj nebeski događaj "novom", Braun je objasnio da se to događa kada se blještavost zvezde brzo pojačava. Međutim, predviđanje tačnog trenutka ovog događaja nije jednostavno, iako se veruje da bi do njega moglo da dođe u svakom trenutku do septembra.

Braun je istakao da T Coronae Borealis nije samo jedna zvezda, već da se radi o paru zvezda koje kruže jedna oko druge. Ono što ovaj par čini posebno zanimljivim jeste to što periodično intenzivira svoju svetlost, postajući vidljiv čak i golim okom na nebu.

NASA, ESA, CSA, and STScI via AP
 

Jedna od zvezda u ovom paru je beli patuljak, koji, uprkos veličini približnoj Zemlji, može imati masu sličnu našem Suncu. Njegov saputnik je ostareli crveni div koji postupno širi svoj volumen i otpušta materijal prema belom patuljku.

Braun je objasnio da beli patuljak periodično sakuplja dovoljno materijala da dođe do termonuklearne eksplozije, koja rezultira snažnim pojačavanjem svetlosti. Trenutno je vreme za još jednu takvu eksploziju u sistemu T Coronae Borealis, čija će svetlost biti toliko intenzivna da će moći da se vidi golim okom, čak i na zagađenom nebu.

Ova "nova" zvezda biće vidljiva u blizini zvežđa Herkula i predstavljaće izuzetan prizor na noćnom nebu. Astronomi su uporedili "nove" s hidrogenskim bombama zbog spektakularne prirode. S obzirom na to da veći broj na skali magnitude označava slabiju svetlost, očekuje se da će ova eksplozija biti spektakularna pojava na noćnom nebu.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike