Postbregzitovski ne toliko medeni mesec: EU i Britanija su trenutno u primirju, ali 7 stvari partnerstvu bi moglo sreću da pokvari

12.07.2023

21:13

0

Nekoliko pitanja moglo bi da naruši teškom mukom postignute dobre odnose

Postbregzitovski ne toliko medeni mesec: EU i Britanija su trenutno u primirju, ali 7 stvari partnerstvu bi moglo sreću da pokvari
Copyright Image by Pete Linforth from Pixabay

Evropska unija i Velika Britanija konačno su u dobrim odnosima sve dok se ignorišu pitanja koja nisu uspeli da reše.

Nakon što su donekle rešili svoj naizgled beskrajni spor oko trgovinskih pravila Severne Irske, dve strane pronalaze zajednički jezik. Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli, koji je tokom prošle nedelje bio u poseti Briselu, rekao je da su EU i Britanija dostigle stanje „bliske i prijateljske saradnje“ nakon Bregzita.

Potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič takođe je nagovestio spremnost u EU da se prevaziđu razlike.

- Vidimo da u ovom grubljem geopolitičkom svetu moramo da se držimo zajedno i da sarađujemo što bliže možemo - rekao je on.

Međutim, neće sve biti jednostavno za dugogodišnje neprijatelje, a sledećih sedam „vrućih tema" mogle bi ponovo da pojačaju napetosti.

Naučni programi EU

Pregovori o pridruživanju Britanije programima EU za finansiranje nauke, uključujući veliki program istraživanja i razvoja Horizon Europe i satelitski program za posmatranje Zemlje Kopernik, nisu okončani.

Dan Kitwood/Pool via AP
 

Evropska komisija insistira na tome da neće zahtevati od Ujedinjenog Kraljevstva da plati za dve godine sedmogodišnjeg programa Horizont koje je propustila nakon Bregzita, ali britanski ministri privatno tvrde da popust za članstvo koji nudi Brisel možda neće biti dovoljan.

Šefčovič, koji vodi pitanja EU i Ujedinjenog Kraljevstva, rekao je prošle sedmice da bi pridruživanje Britanije naučnim programima, uključujući Horizon Europe, „moglo biti spremno veoma brzo“ i naglasio da EU „ostaje spremna da razgovara o preostalim brigama Ujedinjenog Kraljevstva“.

Zelene subvencije

Kleverli se prethodne nedelje nije ustezao od kritikovanja planova i SAD i EU da subvencionišu svoje zelene tehnološke industrije stotinama milijardi državne podrške.

- Delimo isti cilj smanjenja štetnih emisija, ali ne mislimo da će nam izobličenje tržišta pomoći da taj cilj postignemo na najbrži i najefikasniji način - rekao je on.

AP Photo/Alastair Grant, Pool, File
Džeremi Hant

Britanski kancelar blagajne Džeremi Hant ranije je rekao da britanska vlada ne planira da reaguje na američki zakon o smanjenju inflacije ili industrijski plan EU o zelenom dogovoru pridruživanjem „distorzivnoj globalnoj trci za subvencije“. Očekuje se da će britanski odgovor na oba ta trošenja subvencija biti predstavljen u vladinoj jesenjoj izjavi i deluje da će London i Brisel biti na odvojenim putevima.

Carine električnih vozila

Britanska ministarka poslovanja i trgovine Kemi Badenok vrši pritisak na EU da spasi proizvođače električnih vozila sa obe strane Lamanša od novih trgovinskih pravila posle Bregzita koja će stupiti na snagu 2024.

Prema privremenom izuzeću u trgovinskom sporazumu o Bregzitu, do 70 odsto komponenti električnih baterija može doći izvan Ujedinjenog Kraljevstva ili EU pre nego što carine stupe na snagu, ali taj prag će pasti na 40 procenata 1. januara 2024, što znači da će vozila koja premašuju ovo ograničenje biti pod nametom većim za 10 odsto kada se bude trgovalo između EU i Ujedinjenog Kraljevstva.

Britanija i EU vode pregovore o tom pitanju nakon što su proizvođači automobila sa obe strane upozorili da carine ozbiljno umanjile prodaju i proizvodnju preko Kanala. Ali malo je verovatno da će dogovor biti postignut pre jesni.

24sedam/Nenad Vujanović
 

London do sada krivi Brisel da je zauzeo tvrd stav prema pravilima kako bi zadržao što više proizvodnje automobila na jedinstvenom tržištu EU.

Potencijalno neslaganje

Zagovornici Bregzita već dugo pričaju o pogodnostima odustajanja od pravila EU. Dok su EU i Ujedinjeno Kraljevstvo postavljali nove planove o najnovijim tehnološkim pitanjima kao što su veštačka inteligencija, poluprovodnici, sajber bezbednost i uređivanje gena useva, dve strane bi mogle da nađu na suprotnim polovima.

Kleverli je iskoristio svoj prošlonedeljni govor da pokuša da ublaži zabrinutost širom Evrope da će Britanija sniziti standarde kako bi se takmičila sa jedinstvenim tržištem EU.

Šefčovič je jasno stavio do znanja da Komisija „veoma pažljivo" posmatra britanski plan da ukine preostale zakone EU u svojim statutima. Brisel će, kako je rekao, želeti da osigura „nenazadovanje“ u pogledu standarda životne sredine, rada i bezbednosti, koje se Velika Britanija obavezala da neće potkopavati kako bi zadržala slobodnu trgovinu sa EU.

Neki od najuspešnijih britanskih proizvoda već su u skladu sa najvišim standardima, istakao je Kleverli, tako da bi bilo kontraproduktivno za Ujedinjeno Kraljevstvo da stekne reputaciju da ih potkopava.

Profimedia
Maroš Šefčovič

- Velika Britanija nikada neće biti ekonomija „nagomilaj sve, prodaj jeftino" - insistirao je on.

Migracije

Šefčovič je insistirao na tome da je otvoren za pregovore o sporazumu o olakšavanju kretanja mladih između EU i Britaniej, koja je ograničena nakon što je Ujedinjeno Kraljevstvo napustilo područje slobode kretanja u EU, ali je to stalno pitanje koje ističu diplomate iz evropskih zemalja.

On je upozorio da London do sada nije signalizirao „bilo kakvu otvorenost“ da ponovo razmotri svoju poziciju, žaleći da se ono što blok smatra „mobilnošću“ u Britaniji „vidi kao imigracija“.

Što se tiče neregularnih migracija, EU i Velika Britanija imaju zajednički cilj da se bore protiv krijumčara ljudi i dobro sarađuju u razmeni informacija, rekao je Šefčovič.

Međutim, Sunakov vodeći zakon o ilegalnoj migraciji, koji delimično ima za cilj da tražioce azila premesti u Ruandu i koji je u velikoj meri izmenjen u Domu lordova, diplomate EU često tretiraju sa prezirom. A Sunakov poziv na sporazum o vraćanju migranata bez dokumenata u EU do sada je ostao bez podrške.

Gibraltarski sporazum

Profimedia
 

Nakon 13 formalnih rundi razgovora između Komisije i vlade Ujedinjenog Kraljevstva i redovnih sastanaka između britanskih, gibraltarskih i španskih zvaničnika, dogovor o tome kako i ko treba da kontroliše granične prelaze na aerodromu i luci Rok bačen je u drugi plan - bar do posle vanrednih opštih izbora u Španiji 23. jula.

Neophodan je dogovor o tim pitanjima da bi Komisija i Britanija zaključile međunarodni ugovor koji reguliše odnos britanske prekomorske teritorije sa EU nakon Bregzita.

Zvaničnici EU apelovali su na donosioce odluka u Londonu i Madridu da nađu zajednički jezik pre izbora već duže vreme - upozoravajući da će ekstremno desničarska koalicija, uključujući špansku ultranacionalističku stranku Voks, koja zahteva povratak španske vladavine Gibraltaru, otežati postizanje dogovora.

Komisija je ranije rekla da neće potpisati ništa bez eksplicitnog pristanka španske vlade. Dvojica diplomata uključenih u razgovore sa obe strane saglasili su se da napredak u pregovorima neće biti moguć dok se ne formira nova španska vlada, jer se tako osetljivi pregovori ne mogu voditi bez zasedanja španskog parlamenta.

Takođe bi bilo praktično nemoguće da španski premijer Pedro Sančez učini bilo kakve ustupke pod izbornim pritiskom desničarskih partija.

Sprovođenje dogovora iz Vindzora

Profimedia
 

Ovogodišnji okvirni sporazum iz Vindzora, sa ciljem da se reši dugotrajni spor nakon Bregzita oko trgovinskih pravila Severne Irske, smatra se jasnim znakom poboljšanih odnosa.

Međutim, on bi i dalje mogao da bude problem jer će se primenjivati do 2025.

Ujedinjeno Kraljevstvo do sada ispunjava svoju obavezu da dozvoli Komisiji da proverava aktivne baze podataka o robi koja ulazi u Severnu Irsku, a zvaničnici sa obe strane ispunjavaju sve uslove za implementaciju, rekao je Šefčovič. Ali on je prošle nedelje podsetio zakonodavce da i dalje postoji lista rokova koje treba ispoštovati.

Osim toga, Demokratska unionistička partija Severne Irske (DUP) još nije uključena. Nagoveštavajući buduće sporove, lider DUP-a Džefri Donaldson upozorio je ove nedelje da njegove kolege, koje nastavljaju da bojkotuju podelu vlasti u decentralizovanoj vladi Severne Irske, „i dalje imaju brinu zbog određenih elemenata Vindzorskog okvira koji proizilaze iz kontinuirane primene zakona EU o proizvodnji svih dobara u Severnoj Irskoj.”

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike