Britanija i EU postigli dogovor o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku

27.02.2023

15:34

0

Održana konačna runda razgovora

Britanija i EU postigli dogovor o trgovinskim pravilima za Severnu Irsku
Ursula fon der Lejen i Riši Sunak - Copyright Dan Kitwood/Pool via AP

Velika Britanija i EU postigli su danas sporazum o protokolu za Severnu Irsku, potvrdio je neimenovani visoki zvaničnik britanske vlade novinaru londonskog Gardijana.

- Danas popodne ću održati zajedničku konferenciju za novinare sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen - najavio je britanski premijer Riši Sunak.

U izveštaju agencije Rojters se navodi da će se fon der Lajen kasnije danas sastati i sa britanskim kraljem Čarlsom III kako bi okončala dogovor o postbregzitovskim trgovinskim pravilima za Severnu Irsku.

Britanski premijer Riši Sunak i predsednica Evopske komisije Ursula fon der Lajen održali su danas u Londonu "konačnu rundu razgovora" o novom sporazumu za Severnu Irsku, kojim zvanični London želi da promeni važeći Severnoirski protokol koji je potpisao bivši premijer Boris Džonson u okviru procesa izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Njime se predviđa da sva roba koja ulazi u Severnu Irsku iz ostatka Velike Britanije mora biti proveravana.

Demokratska unionistička partija Severne Irske (DUP) saopštila je da će takav potez podriti poziciju Severne Irske unutar Velike Britanije upozoravajući da će to negativno uticati na trgovinu.

U međuvremenu, zamenik britanskog premijera Dominik Rab ranije danas je izjavio da su Velika Britanija i EU na pragu sporazuma i da se EU "pomerila" po nekim pitanjima.
 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike