Kako je MI6 skovao plan da Džonson dođe na vlast i ukloni Terezu Mej: Procurili mejlovi otkrivaju šta se događalo u pozadini Bregzita

06.06.2022

19:21

0

Autor: N. Pavlović

Britanski mediji su sve odbacili kao rusku propagandu

Kako je MI6 skovao plan da Džonson dođe na vlast i ukloni Terezu Mej: Procurili mejlovi otkrivaju šta se događalo u pozadini Bregzita
džonson - Copyright Victoria Jones/Pool photo via AP

U danima kada se vladavina Borisa Džonsona možda približila kraju, u medijima je počela da kruži zanimljiva priča o tome kako je on uopšte uspeo da se dočepa premijerskog mesta.

Kada je Džonson postao premijer Velike Britanije 2009. godine, obećao je da će sprovesti Bregzit do kraja, optužujući prethodnicu Terezu Mej da je bila preslaba prema Briselu. Međutim, sada su se pojavili zanimljivi navodi da je grupa aktuelnih i nekadašnjih obaveštajaca, uz podršku mutnih aristokratskih finansijera, planirala da zbaci Mejovu kako bi postavila Džonsona, jer je on imao zadatak da progura "tvrdi Bregzit".

Istraživački portal Grejzon (Grayzone) poziva se na niz procurilih mejlova, a čitavu zaveru je, navodno, vodio Gvitijan Prins, nekadašnji savetnik Ministarstva odbrane Velike Britanije i NATO i aktuelni član Savetodavnog veća za strategiju načelnika Generalštaba. Operacija je uključivala špijuniranje grupa koje su se protivile Bregzitu, infiltriranje u državnu službu, obezbeđivanje podrške višim Džonsonovim saradnicima i, naposletku - "ubijanje" plana za Bregzit Tereze Mej i njeno uklanjanje sa mesta premijera.

AP Photo/Frank Augstein/File
 

Mejl prepiska između Prinsa i Ričarda Dirlova, bivšeg šefa MI6, pokazala je da je špijunski majstor odigrao ključnu ulogu u ovoj operaciji.

U mejlu iz avgusta 2018. godine, Prins je obrazložio ciljeve grupe, rekavši da je potrebno svim mogućim sredstvima boriti se protiv protivnika, koji su nemilosrdni. Naveo je da bi se to postiglo blokiranjem svakog dogovora i obezbeđenjem da se ode pod čistim uslovima Svetske trgovinske organizacije, i, ukoliko je neophodno, treba zameniti Mejovu. Pomenuo je i da treba očistiti zagađenu državnu službu od vrha nadole.

Prepiska je uključivala "plan Čekers", koji se odnosio na predlog vlade Tereze Mej iz 2018. godine o budućim odnosima između Ujedinjenog Kraljevstva i Evropske unije. Njime se podrazumevala zajednička slobodna trgovina i carinska teritorija. Predlog su po objavljivanju oštro napali mnogi članovi tadašnje vlade, uključujući i tadašnjeg ministra spoljnih poslova Borisa Džonsona i sekretara za Bregzit Dejvida Dejvisa, koji je dao ostavku iz protesta, tražeči "tvrdi Bregzit" bez članstva na bilo kom tržištu ili pristajanja na bilo kakve zakone EU. Džonson je tvrdio da plan Tereze Mej ostavlja Britaniju kao vazalnu državu Brisela, i insistirao je da će pokušaj odbrane ovog plana biti "poput ulepšavanja go*neta".

"Operacija iznenađenje"

Prins je predložio da se započne "uticajna kampanja" kako bi se pobedile grupe za ostanak u EU, a favorizovale struje koje se zalažu za Bregzit. Osvrnuo se i na tajnovitu obaveštajnu operaciju koja je imala cilj da podriva i pristalice "mekog Bregzita", nazivajući je "operacija iznenađenje".

Thierry Charlier/Pool Photo via AP, File
 

Timoti i Mer Klod, aristokrate iz Džerzija, autonomnog krunskog poseda britanskog suverena u Lamanšu, između obala Francuske i Engleske, označeni su kao finansijeri Prinsove zavere, baš kao i Džulijan Tobi Blekvel, nekadašnji vojnik specijalnih jedinica SAS i vlasnik "Blekvela", velike izdavačke kuće specijalizovane za akademske knjige.

U mejlu iz 27. avgusta 2018, Tim Klod je informisao Prinsa da je Dirlov predložio "modus operandi" za špijuniranja antibregzitovskih grupa kako bi dobili što više informacija o njima i njihovim saučesnicima. Klod je organizaciju "Najbolje za Britaniju" (Best for Britain) opisao kao "veoma vrednu" metu jer je lobirala kod laburista da promene svoj stav o drugom referendumu o Bregzitu.

Klod je i Olivera Robinsa, savetnika Tereze Mej i glavnog pregovarača za Bregzit, takođe označio kao jednako važnu metu.

- Ovo je za mene veoma važno, ukoliko bismo mogli da otkrijemo "direktni saobraćaj" između bilo koga od ovih članova nelojalne državne službe i organizacije "Najbolje za Britaniju" i njihovih pristalica, to bi bila bomba - napisao je on.

Klod je u prepiskama čak koristio i izraz "državni udar", čime je, izgleda, bio potpuno svestan implikacija ove zavere, prenosi Grejzon.

AP Photo/Frank Augstein
 

Aristokrate su uverile Prinsa i Dirlova da će se podjednako posvetiti metama, dodajući da bi za četiri do pet hiljada funti informacija mogla da bude obezbeđena.

Mejova mora da ode

U jednom drugom mejlu, od 7. septembra 2018, Prins je izvestio da će pokušaj "prodiranja u neprijateljski uski savet" biti predvođen operativcima MI6, povezanim sa "Krozbi-Tekstorom". Radi se o firmi za lobiranje, smeštenoj u Australiji, koja je Džonsonu radila kampanju za gradonačelnika Londona 2008. godine, a konzervativcima je vodila kampanju za opšte izbore 2017.

Prins je napomenuo da će nekadašnji obaveštajci MI6 biti uposleni da obezbede "redovne izveštaje" o aktivnostima pokreta "Najbolje za Britaniju", a ukoliko ne bi mogli da pronađu "zlato", Dirlov bi pozvao u pomoć neke kolege iz CIA kako bi se pokrenula operacija "lažne Demokratske stranke" - da bi se uticalo na protivnike Bregzita van zemlje, i u Njujorku. Nekadašnji šef MI6 je uverio Prinsa da su ljudi, koje ima u vidu, veoma stručni u toj vrsti špijunaže.

AP Photo/Frank Augstein
 

Prins je, takođe, otkrio da će uskoro posetiti Vašington kako bi se sastao sa "posebnim kontaktima" koje mu je ugovorio Dirlov i da je već neko uposlen "da pomogne Borisu da se domogne vlasti".

- Mejova mora da ode. Detalji će biti saopšteni 18. septembra - Prins je tada obećao.

U mejlu od 21. septembra 2018, pod nazivom "Naše aktivne strateške mere; veoma osetljivo", Prins je obavestio Blekvela i bračni par Klod da Dirlov i on podržavaju strategiju da se na Mejovu obruši neverovatan pritisak kako bi ona "ostala na vlasti, ali bez moći". Mejl se odnosio i na misteriozni "plan B", za koji je Prins rekao da bi uključio kadrovske izmene, ali koji je rizičniji za sprovođenje u delo.

"Krtica" u Ministarstvu

U pismu Blekvelu i Klodovima, u decembru 2018, Prins je pisao o tajnom sastanku sa Evelin Far, "krticom" koju su imali u državnoj službi. Ona je, prema njegovim rečima, držala na oku sva ključna dokumenta Ministarstva za izlazak iz Evropske unije - institucije koja je bila zadužena za sprovođenje Bregzita. Opisujući je kao izvanredno hrabru ženu, rekao je da je Farova "hodajuća bomba" za Vladu zbog svega što zna i što može da dokaže.

Farova je pod pseudonimom Karolin Bel napisala seriju članaka za brojne nacionalne medije, pružajući sramotne detalje o aktivnostima unutar vlade Tereze Mej kada je reč o Bregzitu, uključujući tajne brifinge EU koji su slati u premijerkinu rezidenciju.

U mejlu od 23. decembra 2018, Prins je želeo da regrutuje Henrija Kisindžera da progura ideju "tvrdog Bregzita", upozoravajući da će plan Mejove Britaniju da načini zemljom trećeg sveta, jer bi se ona na taj način povinovala pravilima koja ne bi mogla da se promene i koja bi prekinula njene obaveze prema NATO, kao i bliske veze sa SAD.

AP Photo/Czarek Sokolowski, File
 

- Ukratko, moramo da pošaljemo sličnu poruku sa vaše strane Atlantika, a poželjno bi bilo da to bude neko ko ima uticaj poput Henrija, ko bi ubedio nesigurne poslanike da nam se pridruže i ne glasaju za sporazum kada dođe vreme za glasanje u parlamentu 14. januara - poručio je on.

Nekoliko meseci kasnije, u martu 2019, Farova je Prinsu navela koje korake treba da preduzme pre nego što Mejova formalno zatraži produžetak pregovora sa EU povodom Bregzita. Prins se potom obratio Dirlovu, a zatim je prepiska stigla do Džonsonovog saveznika Stiva Bejkera, kome su rekli da je plan Tereze Mej otkriven i da ga "treba ubiti, kao i nju".

Nakon što njen plan nije dobio podršku u junu 2019, Prins je savetovao Džonsonovog saradnika  Džejkoba Risa Moga o prvim koracima Borisa Džonsona na mestu premijera. To je uključivalo i parlamentarne manevre koji bi poslanike zaustavili u blokiranju Bregzita. Cilj je bio da se otarase svih koji su bili upleteni u pregovore predvođene Terezom Mej.

Nakon što je Džonson postao premijer u julu 2019, Prins je predložio da se "uplaše" protivnici Bregzita koristeći se obaveštajnim podacima MI6.

Prins je potom počeo da savetuje neke od važnih figura Džonsonove vlade, a hvalio je način na koji se premijer odnosi prema Briselu.

Leon Neal/Pool via AP
 

Međutim, jedan skorašnji mejl, iz januara ove godine, sugeriše da se Prins okrenuo protiv Džonsona, žaleći se da je izgubio kontrolu nad svojom pameću i moći.

Sada je Prins u potrazi za novim premijerom Velike Britanije. Imao je želju da Farovu ubaci u MUP.

Inače, priča koju je objavio portal Grejzon nije privukla veliku pažnju britanskih medija, osim Gardijana i Telegrafa koji su, u kratkim osvrtima, naveli da se radi o materijalima koji su zasnovani "na hakovanim podacima koje su objavili Rusi".

Gardijan je napomenuo da mejlovi otkrivaju da je postojala grupa da se progura "tvrdi Bregzit", ali da nikada nisu stupili u akciju.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike