Iran ukinuo policiju za moral? Velika pobeda za građane nakon nekoliko meseca protesta

04.12.2022

10:35

0

Autor: 24sedam

"Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem"

Iran ukinuo policiju za moral? Velika pobeda za građane nakon nekoliko meseca protesta
Mahsa Amini - Copyright AP Photo/Markus Schreiber

Iran je nakon višemesečnih protesta u kojima je ubijeno više od 300 ljudi odlučio da popusti i ukine moralnu policiju, javlja AFP. 

- Moralna policija nema nikakve veze s pravosuđem i zbog toga je ukinuta - rekao je glavni iranski tužilacj Džafar Montazeri.

Međutim, za sada nema konkretnih dokaza da jedinica zaista prestaje sa radom.

Strani mediji su preneli da je Iran navodno ukinuo svoje policijske jedinice za moral nakon više od dva meseca protesta izazvanih hapšenjem Mahse Amini zbog kršenja strogog ženskog kodeksa oblačenja u zemlji. Navodno, Mahsa Amini nije adekvatno nosila hidžab zbog čega je uhapšena, a kasnije je preminula u pritvoru.

Profimedia
Mahsa Amini

Policija je saopštila da je doživela srčani udar, međutim, porodica je tvrdila da je pretučena posle čega su širom zemlje izbili veliki protesti.

Kakvi su iranski zakoni o hidžabu?

Nakon Islamske revolucije 1979. godine vlasti u Iranu su uvele obavezni kodeks oblačenja koji zahteva od svih žena da nose marame i široku odeću koja prikriva njihovo telo u javnosti.

Moralna policija, poznata kao Gašt e Eršad (Patrole za usmeravanje), ima zadatak, između ostalog, da obezbedi da se žene povinuju tumačenju koje vlast ima kada govori o „prikladnoj" odeći.

Policajci imaju moć da zaustave žene i procene da li su pokazale previše kose, pantalone i da li su im hidžabi prekratki ili pripijeni, kao i da li su previše našminkane. One žene koje prekrše pravila mogu da dobiju novčanu kaznu, da završe u zatvoru ili da budu bičevane.

Moralna policija je deo snaga bezbednosti zadužen za sprovođenje zakona i ima pristup moći, oružju i pritvorskim centrima, rekla je Tara Sepehri Far, viši istraživač u odeljenju za Bliski istok i severnu Afriku u Hjuman Rajts Voču. Oni takođe imaju kontrolu nad nedavno uvedenim „centrima za prevaspitavanje“.

Centri deluju kao pritvorski objekti, gde se žene, a ponekad i muškarci, pritvaraju zbog nepoštovanja državnih pravila o umerenosti. Unutar objekata pritvorenicima se daju časovi o islamu i važnosti nošenja hidžaba (ili marame), a zatim su prisiljeni da potpišu obavezu da će se pridržavati državnih propisa o odeći pre nego što budu pušteni na slobodu.

 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike