Haos na ulicama širom Irana: Veliki antivladin protest nakon sahrane dečaka ubijenog u pucnjavi - narod zahteva pravdu (FOTO/VIDEO)

18.11.2022

20:10

0

Autor: V.B.

To je poslednja u talasu demonstracija koje su se rasplamsale širom zemlje u poslednja dva meseca

Haos na ulicama širom Irana: Veliki antivladin protest nakon sahrane dečaka ubijenog u pucnjavi - narod zahteva pravdu (FOTO/VIDEO)
Protesti u Iranu - Copyright AP Photo/Middle East Images

Veliki antivladin protest izbio je danas u Iranu nakon sahrane deteta ubijenog u pucnjavi za koju je njegova majka okrivila snage bezbednosti.

To je poslednja u talasu demonstracija koje su se rasplamsale širom zemlje u poslednja dva meseca.

Na stotine demonstranata nalazi se u jugozapadnom gradu Izehu, a protesti su izbili i u gradu Zahedanu na istoku zemlje.

 

 

Pojačani nemiri usledili su nakon što je pre dva dana došlo do pucnjave na pijaci u gradu Izeh.

Državni mediji u Iranu izvestili su da je u pucnjavi u Izehu poginulo sedam ljudi, a nekoliko ranjeno, uključujući snage bezbednosti. Vlasti su za napad okrivile "teroriste", ne dajući više detalja. Među žrtvama je bio i Pirfalak.

Među žrtvama je bio i devetogodišnji dečak Kian Pirfalak, a njegova majka Zeinab Molaei rekla je policija zaustavila porodicu koja je bila u automobilu i rekla im da se zbog sopstvene bezbednosti odvezu jer je u blizini u toku protest.

 

 

Kada su se oni okrenuli policija je otvorila vatru na vozilo, rekla je majka dečaka.

Državni mediji su prvobitno rekli da je ubijena mlada devojka, ali su kasnije izmenili te izveštaje.

Desetine demonstranata okupilo se u različitim delovima Izeha u vreme napada, skandirajući antivladine parole i gađajući policiju kamenjem, koja je ispalila suzavac da bi ih rasterala, javili su tada državni mediji.

Podsetimo, protesti su prvi put izbili nakon smrti 22-godišnje žene Mahse Amini koju je 16. septembra držala državna policija za moral.

Dok vlasti kažu da je preminula usled srčanog udara, porodica je izvestila javnost da je pretučena.

Od tada je veliki broj žena počeo da pali svoje hidžabe ili seče kosu u znak protesta, a u mnogim iranskim gradovima nezadovoljni građani su izašli na ulice tražeći promenu vlasti.

AP Photo/Markus Schreiber
 

Oni su brzo eskalirali u pozive za svrgavanje iranskih vladajućih sveštenika i okončanje teokratije uspostavljene nakon Islamske revolucije 1979.

Vlasti su snažno ograničile pristup medijima i povremeno gase internet dok se bore da obuzdaju najveći izazov svom rukovodstvu u poslednjih više od decenije, što otežava potvrđivanje detalja o nemirima u različitim delovima zemlje.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike