Oni koji traže prava su neprijatelji države, protesti i dalje besne: Iran je pred građanskim ratom, Hamnei strahuje od veće brojnosti

19.11.2022

22:04

0

Autor: 24sedam

Talas nemira izbio je u septembru izazvan smrću mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral nakon privođenja zbog nošenja "neprikladne odeće"

Oni koji traže prava su neprijatelji države, protesti i dalje besne: Iran je pred građanskim ratom, Hamnei strahuje od veće brojnosti
Protesti u Iranu - Copyright AP Photo/Middle East Images

Protesti su i danas održani na univerzitetima i u brojnim gradovima Irana, a vrhovni verski vođa ajatolah Ali Hamnei upozorio je da bi "neprijatelji" zemlje mogli da pokušaju da mobilišu i radnike jer nisu uspeli da sruše vladu tokom dvomesečnih nemira.

- Do ovog časa, hvala Bogu, neprijatelji su poraženi, ali oni svakoga dana imaju novi trik. Nakon današnjeg neuspeha oni mogu da usmere svoje napore da uključe i radnike i žene - upozorio je Hamnei, javlja iranska državna televizija.

Talas nemira izbio je u septembru izazvan smrću mlade Iranke Mahse Amini u pritvoru iranske policije za moral nakon privođenja zbog nošenja "neprikladne odeće".

 

Paljenje hidžaba u znak protesta

Žene i studenti su odigrali istaknutu ulogu u masovnim uličnim demonstracijama, paleći hidžabe kako bi osudili strogi islamski kodeks oblačenja koji je u Iranu nametnut ženama.

U izveštaju Rojtersa se ocenjuje da su ovi smeli protesti najveći izazov koji su nezadovoljni građani Irana postavili pred iranske verske vlasti koje za bunt okrivljuju inostrane neprijatelje Teherana i njihove agente.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike