Sedmica u svetu: Ukrajina u mraku, prestrojavanje Rusije, turski bes i američka groznica

27.11.2022

20:14

0

Indoneziju je pogodio smrtonosan zemljotres, u SAD je krenula da se zahuktava predsednička trka, a u Kini je zbog epidemioloških mera podignut ustanak

Sedmica u svetu: Ukrajina u mraku, prestrojavanje Rusije, turski bes i američka groznica
Copyright AP Photo/Aaron Favila/Burhan Ozbilici/Efrem Lukatsky/Kholid/Sergei Karpukhin, Sputnik

U nedelji za nama (21-27. novembra) Ukrajina je nastavila da zahteva demonizovanje Rusije, dok je Moskva nastavila da brani teritorije koje je anektirala, ističući da ostvaruje sve ciljeve koje je postavila. Turska je vodila borbe protiv Kurda u Siriji, Indoneziju je pogodio smrtonosan zemljotres, u SAD je krenula da se zahuktava predsednička trka, a u Kini je zbog epidemioloških mera podignut ustanak.

Samoubilački nastrojena Ukrajina, istrajna Rusija i huškanje Zapada

Ukrajina je veći deo nedelje bila u mraku i bez vode posle ruskih udara na energetsku strukturu zemlje, a njen predsednik Vladimir Zelenski zatražio je da Rusija bude izbačena iz Ujedinjenih nacija. Njujork tajms je potvrdio autentičnost snimaka u kojima Ukrajinci ubijaju ruske vojnike, ruski predsednik Vladimir Putin optužio je politiku Zapada za nervanotežu na tržištu, a Ukrajina je pozvala stanovnike Hersona da se evakuišu tokom zime.

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Ukrajinska služba pretresla je pravoslavni manastir u Kijevsko-pečerskoj lavri, AP je otpustio novinara koji je pustio priču da su Rusi gađali Polsjku, a nekoliko dana kasnije isplivala je i prepiska koja je pokazala kako je došlo do objavljivanja ove vesti. Rusija je optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog Moldaviji, osvanuo je novi snimak gasovoda "Severni tok" posle eksplozija, a sprečen je i teroristički napad na Turski tok.

Nakon što je Evropski parlament proglasio Rusiju državom sponzorom terorizma, portparolka ministrastva spoljnih poslova Marija Zaharova oštro je odgovorila, a tim povodom oglasio se i njen šef Sergej Lavrov. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko izjavio je u četvrtak, da će u slučaju napada sa zapada ili juga, Belorusija odgovoriti zajedno sa Rusijom tako da neće samo Evropa zadrhtati, da bi kasnije istakao da neće slati vojsku u Ukrajinu.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen saopštila je da EU priprema deveti paket sankcija protiv Rusije, ispostavilo se da su rakete koje su pogodile zgrade u Kijevu američke i da su ih ispalili Ukrajinci, a bivša kancelarka Nemačke Angela Merkel otkrila je da je nameravala da razgovara sa Putinom, ali da je odustala od toga.

AP Photo/Andrew Kravchenko
Kijev u mraku

Bivši britanski premijer Boris Džonson rekao je u intervjuu za Si-En-En da su se evropski lideri nadali brzoj ruskoj pobedi u Ukrajini, Putin se u petak sastao sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini, a ispostavilo se da IAEA nije nisu proverila sve objekte u Ukrajini u kojima bi mogla da se napravi „prljava bomba".

Rusko ministarstvo pravde uvrstilo je vlasnika Fejsbuka, američku kompaniju Meta platforms u svoj registar ekstremističkih organizacija, dok je ona priznala da je pronašla naloge povezane sa američkom vojskom. Putin je izjavio da se danas ne bi odvijala specijalna operacija u Ukrajini da nije bilo državnog udara 2014. godine, a istakao je i da ruska odbrambena industrija treba da iskoristi iskustvo stečeno u borbama na istoku Evrope, dok je Lavrov iskritikovao EU, posebno pokačivši predsednika Francuske Emanuela Makrona i obećavši da će "ukrajinski narod biti oslobođen od neonacističkih vladara".

Turski bes

AP Photo/Darko Bandic
Redžep Tajip Erdogan

Sjedinjene Američke Države i Rusija su pozvale Tursku da se uzdrži od vojnih akcija na teritoriji Sirije, gde se nalaze turski ekstremisti koji su u napadu u nedelju, odgovarajući na vatru iz susedne države, ubili dvoje ljudi, ali je predsednik Redžep Tajip Erdogan bez obzira na to zapretio opsežnom akcijom. Rusija je zatim pozvala Tursku da se uzdrži od kopnene ofanzive u Siriji, ali je Erdogan ostao pri svom stavu.

Postizborno-predizborna groznica

Novinarka Elizabet Džin Kerol, koja je u prošlosti optužila bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa za silovanje, podnela je u Njujorku tužbu protiv njega samo nekoliko dana pošto je on najavio ponovnu predsedničku kandidaturu za izbore 2024.

AP Photo/Evan Vucci, File
Donald Tramp

Reper Kanje Vest saopštio je da je odlučio da se kandiduje na predsedničkim izborima, otkrivši da je imao i posebnu ponudu za Trampa, Bajden se ponovo našao u centru pažnje javnosti zbog svojih godina i zdravlja, a milijarder Ilon Mask otkrio je da bi na izborima 2024. podržao republikanca Rona Desantisa.

Krvoločni zemljotresi

Snažan zemljotres jačine 5,6 stepeni po Rihterovoj skali pogodio je u ponedeljak Indoneziju, a tužne slike i snimci iz ove zemlje počeli su uskoro da kruže internetom. Otkriveno je da među stradalima ima dosta dece, pošto su se srušile i škole, a utvrđeno je i zbog čega je potres bio toliko smrtonosan, dok je dečak (6) spašen iz ruševina trećeg dana od zemljotresa.

Tanjug/AP Photo
Zemljotres u Indoneziji

Jak zemljotres pogodio je u sredu i Tursku, a uskoro su na mrežama osvanuli i snimci i fotorgafije na kojima se vide trenuci panike i posledice potresa, da ni na kraju saopšteno da je tom prilikom povređeno najmanje 68 osoba.

Ustanak protiv epidemioloških mera

Koronavirus je ponovo počeo da hara Kinom, dovodeći Peking u najtežu situaciju od početka pandemije, gde su zbog korone zatvoreni tržni centri i parkovi i gde je ponovo uvedeno masovno testiranje. U četvrtak je oboren rekord u broju novozaraženih, a građane Kine posebno je potresao požar u stambenoj zgradi u kojoj je stradalo 10 ljudi, zbog čega su za žrtve optužili stroge epidemiološke mere, pa izašli i na ulicu, gde su demonstrirali tražeći da se one ukinu.

AP Photo/Andy Wong
 

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike