Rusija i SAD složne: Pozvale Tursku da ne pokreće vojne akcije u Siriji

22.11.2022

09:29

0

Novo bure baruta zapaljeno je posle eksplozije u Istanbul

Rusija i SAD složne: Pozvale Tursku da ne pokreće vojne akcije u Siriji
Posledice turskih udara u Siriji - Copyright AP Photo/Baderkhan Ahmad

Sjedinjene Države i Rusija su pozvale Tursku da se uzdrži od vojnih akcija na teritoriji Sirije.

SAD se protive svakoj vojnoj akciji koja destabilizuje situaciju u Siriji, rekao je portparol Stejt departmenta povodom eskalacije uzajamnih napada turske vojske i kurdske milicije duž granice sa Sirijom.

Rusija takođe poziva Tursku da pokaže uzdržanost u upotrebi "prekomerne" vojne sile u Siriji i da spreči eskalaciju tenzija.

Američki i ruski komentari su usledili nakon što je Turska saopštila da je sirijska kurdska IPG ubila dve osobe u jučerašnjim minobacačkim napadima izvedenim iz severne Sirije, nakon turskih vazdušnih udara tokom vikenda i smrtonosnog bombaškog napada u Istanbulu izvedenog nedelju dana ranije.

Jedno dete i seoski učitelj su poginuli, a šest osoba je ranjeno kada su minobacačke granate pogodile pogranično područje u turskoj provinciji Gaziantep.

Rusija pozvala Tursku na uzdržanost

Rusija poziva Tursku da bude uzdržana i da spreči dalju eskalaciju u Siriji, izjavio je ruski predsednički izaslanik za Siriju Aleksandar Lavrentijev.

- Pozivamo turske kolege da pokažu određenu uzdržanost kako bi se sprečila eskalacija tenzija i to ne samo na severu i severoistoku Sirije, već u celoj zemlji. Verujemo da bi trebalo da nastavimo da radimo sa svim zainteresovanim stranama i pokušamo da pronađemo prava rešenja, uključujući i za takozvano kurdsko pitanje - rekao je Lavrentijev.

AP Photo/Ghaith Alsayed, File
Turska vojska u Siriji

Ruski diplomata je podsetio da je zbog nedavnog terorističkog napada u centru Istanbula, u kojem je poginulo šest osoba, a povređeno više od 80, Turska pokrenula vazdušnu operaciju nazvanu Kandža-mač.

Osumnjičeni za ovaj napad u Istanbulu su priznali da su povezani sa Kurdistanskom radničkom partijom (PKK), čije je delovanje zabranjeno u Turskoj.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike