Istraga nije sprovedena do kraja: Ruski diplomata tvrdi da nisu provereni svi objekti u kojima bi mogla da se napravi „prljava bomba"

25.11.2022

13:21

0

On je istakao da inspektori „nisu radili više od osam sati ili možda čak i manje na svakom objektu”

Istraga nije sprovedena do kraja: Ruski diplomata tvrdi da nisu provereni svi objekti u kojima bi mogla da se napravi „prljava bomba"
Mihail Uljanov - Copyright AP Photo/Florian Schroetter

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u stanju je da otkrije tragove pripreme „prljave bombe”, ali u Ukrajini postoji stotine, ako ne i hiljade objekata sa radioaktivnim materijalima, nemoguće ih je sve proveriti, izjavio je u intervjuu za Sputnjik stalni predstavnik Rusije u međunarodnim organizacijama u Beču Mihail Uljanov.

Ovo je bio njegov odgovor na pitanje koliko su, prema njegovom mišljenju, bile temeljne provere koje je izvršila IAEA i da li se može pouzdati u njihove zaključke.

Kako je istakao, inspektori „nisu radili više od osam sati ili možda čak i manje na svakom objektu”, pa je „teško pretpostaviti da su za to vreme obišli svaki ćošak u ogromnim preduzećima”.

Uljanov je podsetio i da se agencija bavi nuklearnim materijalom - plutonijumom, uranijumom i torijumom, ali u njegovu nadležnost ne spada rad sa radioaktivnim materijalima kao što su cezijum, kobalt i stroncijum.

On je naglasio da je „najvažnije dočekati rezultate provere inspekcije tri objekta u Ukrajini, čiji je najvažniji deo analiza uzoraka, koja još nije završena”.

Diplomata je istakao da će Upravni odbor IAEA morati da reaguje ako radioaktivni uzorci iz Ukrajine budu pozitivni.

Uljanov je ocenio i da nema potrebe za rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija koja bi potvrdila stvaranje zaštitne zone oko Zaporoške nuklearne elektrane.

On je još objavio da Rusija razmatra sa IAEA pitanje o međunarodnom nadzoru poštovanja sporazuma o zaštitnoj zoni u Zaporoškoj nuklearki, jer drugačije to neće funkcionisati.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Sputnjik

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike