Zašto je Kim prvi put javno pokazao svoju ćerku tokom lansiranja projektila? Stručnjaci imaju više teorija (FOTO)

21.11.2022

20:18

0

Autor: N. Pavlović

Lider najzatvorenije zemlje sveta ne prestaje da iznenađuje

Zašto je Kim prvi put javno pokazao svoju ćerku tokom lansiranja projektila? Stručnjaci imaju više teorija (FOTO)
Kim sa ćerkom Ju Ae - Copyright Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

Kada je Severna Koreja objavila da je lider Kim Džong Un prisustvovao lansiranju još jednog interkontinentalnog balističkog projektila, raketa nije bila u prvom planu, već njegova ćerka.

Kim je prvi put zvanično pokazao javnosti svoju ćerku, a analitičari su bili u čudu kada su videli devojčicu sa konjskim repom u pufnastoj jakni.

Na slikama se moglo videti kako Ju Ae stoji pored Kima i majke Ri Sol Ju. Zaista, lider najzatvorenije zemlje sveta nije nimalo iznenadio što je mezimicu prvi put predstavio svetu na smotri tokom lansiranja provokativnog naoružanja.

Osim toga, košarkaš Denis Rodman, poznat po svom neobičnom prijateljstvu sa severnokorejskim vođom, pre nekoliko godina je svetu otkrio da Kim ima ćerku i kako se zove.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP, File
Denis Rodman u poseti Severnoj Koreji

Veruje se da Ju Ae rođena 2013. godine i da je jedno od troje dece Kima i Ri. Najstarije dete im se, navodno, rodilo 2010. godine. Imena druge dece nisu poznata.

Zapravo, gotovo ništa se ne zna o Kimovoj porodici zbog čega su se analitičari još više zapitali zbog čega se lider odlučio da baš sada izađe sa ćerkom u javnost i to prilikom lansiranja projektila.

Da li je Kim želeo da pošalje poruku o nasledniku ili je to samo bio pokušaj da se pokaže i kao porodičan čovek?

- Ovo nije baš porodični izlet u zoo vrt. Nema sumnje da se nešto govori o mogućem nasledniku, ali šta? - rekao je Džon Deluri, profesor na Univerzitetu Jonsej u Južnoj Koreji.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Porodično lansiranje rakete

Kim, za koga se procenjuje da ima oko 38 godina, treća je generacija dinastije koja ima status nalik na božanski u Severnoj Koreji. Vlast je preuzeo 2011. nakon iznenadne smrti oca Kim Džong Ila.

Od tada se stalno sekuliše i o njegovom zdravlju, posebno zbog viška kilaže, pa vidnog gubitka kilograma, ali i nekoliko misterioznih nestanaka iz javnosti.

Ukoliko bi umro, ne zna se ko bi ga zaista zamenio. Njegov prvorođeni sin je premlad, a sestra Kim Jo Džong, iako je preuzela dosta važnih funkcija i uživa sve veću moć u zemlji, morala bi da prevaziđe velike prepreke koje vladaju u tom društvu posebno kada se radi o ženama na rukovodećim pozicijama.

Otac kao i svi drugi?

U tom kontekstu, stručnjaci nisu sigurni zašto je onda Kim predstavio svoju ćerku pre svog sina, koji bi, po pravilu, trebalo da ima prednost kada je reč o stupanju na vlast.

- Ovo nije stvar nasleđivanja u potpunosti i treba da se zamislimo. Na primer, uključivanje ćerke ublažava borbenu prirodu raketnih proba. To bi trebalo da implicira da Kim nije ratni huškač već normalan otac koji brine o svojoj deci, baš kao i svi drugi - rekao je Deluri.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Ju Ae u društvu oca i majke Ri Sol Ju

Međutim, tokom lansiranja Kim ipak nije bio tako blag. Amerikance je nazvao imperijalistima i zavetovao se da će nastaviti sa politikom nuklearnog naoružanja.

Postoje i oni koji smatraju da je Kim želeo da signalizira da je spreman da ulaže u nuklearni program na duge staze.

- Moguće je da je hteo da kaže da je nuklearno angažovanje multigeneracijska aktivnost u Severnoj Koreji - rekao je Ankit Panda, stručnjak za međunarodnu bezbednost.

Severna Koreja je u septembru donela novi zakon kojim se dodatno proširuju nuklearni planovi, a Kim je obećao da nikada neće odustati od nuklearnih raketa i da će ih koristiti kao sredstvo pregovaranja.

Korean Central News Agency/Korea News Service via AP
Kim sa ćerkom

Majkl Meden iz Centra Stimson u Vašingtonu, koji se fokusira na pitanja severnokorejskog vođstva, smatra da je Kim hteo da pošalje poruku da njegove nuklearke, ali i porodica, ne odlaze nikud.

- On ćerki pokazuje porodično nasleđe kome je sam Kim dao veliki dorpinos. To je bio i način da se uguše bilo kakve ambicije drugih elita u Severnoj Koreji - kazao je Meden.

Još jedan stručnjak iz Centra Stimson, specijalizovan za korejska pitanja, Dženi Taun, kazala je da fotografija Kima i njegove ćerke ima posebnu težinu.

AP Photo/Ahn Young-joon
Kim sa ćerkom

- Ukazao je da to i njeno nasleđe. Hteli su da podvuku da će tu biti veoma dugo i da u skorijoj budućnosti ne nameravaju da odustanu od svojih planova - poručila je. 

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike