Neočekivani gest ruskog predsednika: Putin se sastao sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini

25.11.2022

12:20

0

Stotine hiljada ruskih vojnika poslato je da se bori u susednoj zemlji, uključujući više od 300.000 rezervista koji su pozvani u sklopu mobilizacije koja je najavljena u septembru

Neočekivani gest ruskog predsednika: Putin se sastao sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini
Vladimir Putin sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini - Copyright Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Ruski predsednik Vladimir Putin sastao se u petak sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini, što je prethodno najavio Kremlj, pošto je najsmrtonosniji sukob u Evropi od Drugog svetskog rata prešao u svoj 10. mesec.

U ratu u Ukrajini stradalo je i ranjeno desetine hiljada vojnika sa obe strane, prema Sjedinjenim Američkim Državama, a ruska vojna operacija izazvala je najveću konfrontaciju između Moskve i Zapada od kubanske raketne krize 1962. godine, piše Rojters.

Stotine hiljada ruskih vojnika poslato je da se bori u Ukrajini, uključujući više od 300.000 rezervista koji su pozvani u sklopu mobilizacije koju je Putin najavio u septembru.

- Uoči Dana majki, koji se u Rusiji obeležava poslednje nedelje novembra (27. novembra), Vladimir Putin će se sastati sa majkama vojnika koji učestvuju u specijalnoj vojnoj operaciji - navodi se u saopštenju Kremlja.

Nešto kasnije Putin se sastao sa majkama rezervista pozvanih da se bore i profesionalnih vojnika oružanih snaga.

Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini

- Učesnici specijalne operacije su svi pravi heroji i niko osim njih ne zna kakav je to posao i koliko je opasan. To samo oni znaju i osećaju. Delimo bol sa onima koji su izgubili decu, učinićemo sve da osete našu podršku i oslonac - rekao je Putin.

Putin je majkama rekao i da lično razgovara telefonom sa učesnicima operacije i da su ga oni zadivili svojom raspoloženjem i odnosom prema operaciji.

Oni sa kojima je razgovarao nisu očekivali taj poziv.

- To mi daje osnovu da kažem da su heroji. Opravdano - istakao je Putin.

Predsednik Rusije istakao je da su informacije sredstvo borbe i to prilično efikasno, dodajući da se na internetu nalazi mnoštvo laži i obmana i da ničemu ne treba verovati.

Alexander Shcherbak, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP
Vladimir Putin sa majkama vojnika koji se bore u Ukrajini

- Očigledno je da je život daleko komplikovaniji i sadržajniji od onoga što se prikazuje na televiziji ili čak na internetu, tamo ničemu ne treba verovati, tamo je čitava gomila svakakvih  obmana i laži. Mnogo je informacionih napada jer je u savremenom svetu uvek tako bilo, ali je sa primenom savremenih tehnologija postalo posebno aktuelno i efikasno. Informacije su takođe sredstvo borbe - rekao je on.

Putin je ranije kazao da ne žali zbog pokretanja „specijalne vojne operacije“ u Ukrajini i da smatra rat prekretnicom kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon decenija poniženja u godinama od pada Sovjetskog Saveza.

Ukrajina ne otkriva svoje gubitke. Rusija je poslednji put javno objavila svoje gubitke 21. septembra, kada je ministar odbrane Sergej Šojgu rekao da je poginulo 5.937 ruskih vojnika, ali je taj broj daleko manji u odnosu na većinu međunarodnih procena.

Najviši general SAD procenio je 9. novembra da su Rusija i Ukrajina imale više od 100.000 ubijenih ili ranjenih vojnika.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike