Rusija optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog Moldaviji: Gasprom zapretio da će smanjiti isporuku!

22.11.2022

17:13

0

Tranzitna linija „Sudža" kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za snabdevanje ruskim gasom zemalja zapadne i centralne Evrope nakon što je mreža Severnog toka oštećena posle sumnjive eksplozije u septembru

Rusija optužila Ukrajinu za krađu gasa namenjenog Moldaviji: Gasprom zapretio da će smanjiti isporuku!
Logo Gasproma - Copyright Profimedia

Ruski energetski gigant Gasprom rekao je u utorak da Ukrajina preusmerava isporuke prirodnog gasa namenjenog Moldaviji, a kompanija je kao odgovor zapretila da će smanjiti isporuke kroz ključni gasovod.

- Količina gasa koji Gasprom isporučuje gasnoj mernoj stanici (GMS) „Sudža” za tranzit ka Moldaviji preko Ukrajine premašuje fizički obim koji se prenosi na granici Ukrajine sa Moldavijom - navodi se u saopštenju Gasproma.

Moldavija je u ponedeljak platila neke novembarske isporuke gasa, navodi Gasprom, koji je saopštio da je Kijev na svojoj teritoriji zadržao 52,52 miliona kubnih metara gasa namenjenog Moldaviji.

Ruska energetska kompanija je dalje upozorila da će, ukoliko tranzitni disbalans potraje, početi da smanjuje isporuku gasa za GMS „Sudža" za tranzit preko Ukrajine od 10.00 ujutru 28. novembra, „u iznosu dnevnog nedostatka“.

Tranzitna linija „Sudža" kroz Ukrajinu ostaje jedina ruta za snabdevanje ruskim gasom zemalja zapadne i centralne Evrope nakon što je mreža Severnog toka oštećena posle sumnjive eksplozije u septembru.

AP Photo/Dmitry Lovetsky
 

Kasnije u utorak Kijev je optužio Gasprom za manipulisanje činjenicama. Operator transportnog sistema u zemlji naveo je da je celokupna količina gasa koju je Ukrajina prihvatila na granici sa Rusijom prebačena u Moldaviju. Međutim, deo tog gasa se vraća Ukrajini u obliku „virtuelnog reversa“, tvrdi operater.

U međuvremenu, Moldavija, koja nema izlaz na more i koja se u poslednje vreme suočila sa učestalim nestancima struje, tražila je međunarodnu pomoć jer će rastuće cene energenata i nagli rast inflacije izvršiti ogroman pritisak na potrošače u jednoj od najsiromašnijih zemalja Evrope.

Prema francuskom ministarstvu spoljnih poslova, podrška je tim važnija jer se Moldavija suočava sa energetskom krizom bez presedana kako se zima približava.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike