EU priprema deveti paket sankcija Rusiji: Glavno pitanje ograničenje cene ruske nafte

24.11.2022

11:23

0

Prošlog meseca uveden je prethodni paket ograničenja

EU priprema deveti paket sankcija Rusiji: Glavno pitanje ograničenje cene ruske nafte
Ursula fon der lajen - Copyright Profimedia

Evropska unija radi na devetom paketu sankcija Rusiji zbog vojne operacije u Ukrajini, izjavila je šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen tokom posete Finskoj u četvrtak.

- Naporno radimo na tome da udarimo Rusiju tamo gde boli još više kako bismo otupeli njenu sposobnost da vodi rat protiv Ukrajine i danas mogu da objavim da radimo punom parom na devetom paketu sankcija - rekla je Fon der Lajen na konferenciji za novinare.

- Uverena sam da ćemo vrlo brzo odobriti globalno ograničenje cena ruske nafte sa G7 i drugim velikim partnerima. Nećemo mirovati dok Ukrajina ne odnese prevagu nad Putinom i njegovim nezakonitim i varvarskim ratom - dodala je ona.

Fon der Lajen nije navela detalje o tome koje mere bi nova runda sankcija EU mogla da sadrži.

Sindikat je prošlog meseca dao konačno odobrenje za osmu seriju sankcija, koje uključuju dodatna ograničenja trgovine čelikom i tehnološkim proizvodima.

AP photo
 

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerima Finske i Estonije i potpredsednicom vlade Švedske Fon der Lajen je rekla da su ruski napadi na ukrajinsku civilnu infrastrukturu, kao što je snabdevanje električnom energijom, ratni zločin.

Evropski parlament je u sredu proglasio Rusiju sponzorom terorizma, uz obrazloženje da su njeni vojni udari na ukrajinske civilne ciljeve kao što su energetska infrastruktura, bolnice, škole i skloništa prekršili međunarodno pravo.

Rusija poriče da je namerno gađala civile u Ukrajini, ali priznaje kampanju napada na elektroenergetsku i drugu infrastrukturu, za koju Moskva sugeriše da ima za cilj da smanji sposobnost Kijeva da se bori i podstakne ga na pregovore.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike