AP otpustio novinara koji je pustio priču da su Rusi gađali Poljsku

22.11.2022

15:43

0

Autor: N. Pavlović

Mogao je da pokrene treći svetski rat

AP otpustio novinara koji je pustio priču da su Rusi gađali Poljsku
Ukrajinske rakete pogodile Poljsku - Copyright AP Photo/Evgeniy Maloletka

Agencija Asošijejted pres (AP) otpustila je novinara koji je stajao iza izveštaja da su ruski projektili pogodili poljsku teritoriju prošle nedelje, a taj tekst je u međuvremenu povučen.

Brojni američki mediji su preneli da je otpušten istraživački reporter Džejms Laporta nakon kratke unutrašnje istrage. Vašington post je potom potvrdio ove tvrdnje.

Podsetimo, prošlog utorka je AP objavio, citirajući višeg američkog obaveštajnog zvaničnika, da su ruski projektili prešli na teritoriju članice NATO, Poljsku, i da je tom prilikom poginulo dvoje ljudi.

Takav događaj bi predstavljao zabrinjavajuću eskalaciju ukrajinskog sukoba s obzirom na to da bi napad na jednu članicu NATO podrazumevao odgovor čitavog vojnog saveza. Izveštaj su brzo preneli brojni svetski mediji.

Rusija je negirala da je izvršila bilo kakav napad na ukrajinsko-poljskoj granici, a ubrzo su poljski, ali i američki zvaničnici naveli da je raketu najverovatnije ispalila Ukrajina.

AP je nakon toga dopunio izveštaj Laporte uz napomenu da je jedan jedini izvor, koji se pominjao u tekstu, pružio pogrešne informacije i da je projektil ispalila ukrajinska strana prilikom odbrane od ruskih napada.

AP Photo/Vasilisa Stepanenko
Poljski vojnici

Prema politici ove agencije, priča se mora pozivati na najmanje dva izvora kako bi bila objavljena, a jedan izvor je dovoljan samo ako je u pitanju autoritativna figura koja pruža toliko detaljne informacije da nije potrebna dodatna provera.

Neimenovani novinar AP-a je rekao da je Laporta obmanuo svoje urednike rekavši im da je viši rukovodilac već odobrio njegov izveštaj. Zbog toga su oni bili pod utiskom da je izveštaj odobren uključujući i izvore na koje se pozvao.

Portparolka medijske agencije, Loren Iston, nije zvanično imenovala Laportu, ali je istakla da, ukoliko su prekršeni standardi AP-a, oni moraju da adekvatno reaguju kako bi zaštitili svoj integritet.

Kako se navodi, Laporta je sarađivao sa agencijom od aprila 2020, a pokrivao je pitanja vojske i nacionalne bezbednosti. Bivši je marinac koji je prethodno služio u Avganistanu.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike