Isplivala prepiska: Procurilo dopisivanje otkriva kako je AP objavio lažnu priču o „ruskoj raketi u Poljskoj" (FOTO)

24.11.2022

15:05

0

U porukama koje su razmenjene preko Sleka vidi se da se otpušteni novinar pozvao na izvor iz američke obaveštajne službe

Isplivala prepiska: Procurilo dopisivanje otkriva kako je AP objavio lažnu priču o „ruskoj raketi u Poljskoj" (FOTO)
Mesto pada rakete koja je iz Ukrajine stigla u Poljsku - Copyright Twitter/Clash Report @clashreport

Interna komunikacija Asošijeted presa, koju je objavio portal Semafor, pokazala je da su urednici agencije odobrili objavljivanje lažne vesti o tome da su ruski projektili pali u Poljsku. Iako je novinar koji stoji iza lažne uzbune otpušten, ostaje nejasno da li je njegov izvor iz „američke obaveštajne službe“ bio pogrešno informisan ili je namerno lagao.

Prošlog utorka AP je objavio vest u kojoj je, pozivajući se na „visokog američkog obaveštajnog zvaničnika“, tvrdio da su „ruski projektili pali u Poljsku, članicu NATO-a, ubivši dve osobe“.

Osoblje AP-a je na tu vest upozorio Džim Laporta, izveštač za nacionalnu bezbednost koji je u biografiji na LinkedInu opisao sebe kao „šefa obaveštajne jedinice“ u američkom marinskom korpusu.

U porukama koje su razmenjene preko Sleka, a koje je Semafor objavio u sredu, Laporta je rekao svojim kolegama da je njegov „viši američki obaveštajni” izvor „proverio Ron Nikson”, potpredsednik AP-a.

Liza Lef, urednica evropskog deska agencije, pitala je Laportu da li može da objavi taj podatak bez potvrde iz Poljske ili drugog izvora, na šta je on rekao da je ta odluka „iznad njegovog platnog ranga“. Zamenica urednika evropskih vesti Zeina Karam na kraju je odlučila da objavi vest, verujući da je Nikson odobrio izvor.

Dok je Lefova objavljivala vest, Laporta se u ćaskanju zapitao da li će incident pokrenuti član 5 Severnoatlantskog ugovora, koji zahteva da ceo NATO odgovori na napad na jednu od članica.

 

 

U jednoj poruci dopisnica AP-a iz Varšave Vanesa Gera nagovestila je da agencija veruje američkim špijunima da daju tačne informacije.

- Ne mogu da zamislim da bi američki obaveštajni zvaničnik pogrešio u vezi sa ovim - napisala je ona, ali se na kraju ispostavilo da je izvor pogrešio.

Moskva je negirala da je ispalila bilo kakve rakete na Poljsku, a zapadni lideri su ubrzo nakon toga saopštili da veruju da je raketu zapravo lansirao ukrajinski sistem protivvazdušne odbrane.

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski nazvao je incident „ruskim napadom na kolektivnu bezbednost“ NATO-a i pozvao Zapad da „reaguje“, da bi Kijev na kraju priznao da je raketa verovatno bila njegova. Viši pomoćnik Zelenskog Mihail Podoljak priznao je da je poljski raketni udar bio „dobra priča“ koja je uplašila NATO da razvije „tvrđi stav“.

Laportu je u ponedeljak otpustio Asošijeted pres. Identitet njegovog američkog obaveštajnog izvora i dalje je nepoznat, iako je osoblje AP-a reklo Semaforu da ne veruje da bi on ili ona širili „namerne dezinformacije“.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike