Od ovih "Bitlsa" strahovao je ceo svet: Zloglasna grupa džihadista sekla glave, a sada će jednog od njih konačno stići kazna (VIDEO)

13.04.2022

19:35

0

Još jednoj ključnoj figuri Islamske države sudi se u Virdžiniji

Od ovih "Bitlsa" strahovao je ceo svet: Zloglasna grupa džihadista sekla glave, a sada će jednog od njih konačno stići kazna (VIDEO)
džejms foli - Copyright Profimedia

Nekadašnjem članu Islamske države El Šafi Elšeiku, zbog zločina počinjenih u Siriji, sudi se pred američkim sudom, a posebno se ističe da je kao pripadnik tzv. Bitlsa ISIS-a mučio i ubio nekoliko zapadnih novinara i humanitarnih radnika.

Četvorica džihadista, inače britanskih državljana, u Siriji su držali taoce, a snimke pogubljenja su postavljali na internet.

Elšeik je poslednji iz te grupe koji je priveden pravdi.

Ko su bili "Bitlsi" Islamske države?

Sva četvorica su odrasla u zapadnom Londonu. Dobrovoljno su se pridružili Islamskoj državi u Siriji, gde su dobili zaduženje da čuvaju strane taoce.

Taoci su ih nazvali po čuvenom bendu jer su govorili britanskim akcentom, pa su im, u skladu sa tim, nadenuli i nadimke - Džon, Pol, Džordž i Ringo.

Džihad Džon, odnosno Muhamed Emvazi, bio je najozloglašeniji od svih i jedno vreme je važio za najtraženijeg čoveka na svetu. Upravo on se pojavljivao u stravičnim snimcima pogubljenja kao glavni dželat koji je Zapadu slao zastrašujuće poruke.

Profimedia
 

Ubijen je u Siriji 2015. godine.

Ostala trojica, Ain Dejvis, Aleksanda Koti i pomenuti Elšeik, i dalje su živi.

Američke vlasti kažu da je grupa obezglavila 27 talaca. Takođe, zarobljenike su mučili strujom, voterbordingom i lažnim pogubljenjima.

- Bili su siledžije bez ikakvog znanja o veri - rekao je 2017. godine španski novinar i nekadašnji zatočenik Havijer Espinosa.

Džihad Džon je rođen u Kuvajtu, a kada je imao šest godina, njegova porodica se preselila u Veliku Britaniju. Kompjutersko programiranje je diplomirao na Univerzitetu u Vestmisteru 2009. godine.

Tokom 2014, Džihad Džon je prikazan u brojnim snimcima pogubljenja, prekrivenog lica. U zajedničkoj akciji britanskih i američkih snaga ubijen je dronom.

Ain Dejvis je živeo u Hamersmitu. Više puta je osuđivan zbog droge, a jednom i zbog posedovanja oružja.

Profimedia
Elšeiki i Koti

Nakon što je prešao u islam, uzeo je ime Hamza, a ubrzo je upoznao Emvazija. Bili su članovi grupe radikalizovanih muslimana koji su živeli u Londonu. Dejvis je 2013. otišao u Siriju. Dve godine kasnije je uhapšen blizu Istanbula, a potom je osuđen u Turskoj na sedam i po godina zatvora zbog pripadništva terorističkoj organizaciji.

Aleksanda Koti je poreklom iz Gane i grčkog dela Kipra, a u Londonu je posećivao istu džamiju kao i Emvazi. Kurdske snage su ga uhvatile zajedno sa Elšeikom. Koti se u septembru prošle godine, pred federalnim sudom u američkoj Virdžiniji, izjasnio krivim po osam tačaka optužnice za držanje talaca i podržavanje terorista.

Priznao je umešanost u smrt novinara Stivena Sotlofa, kao i ubistva Džejmsa Folija, Pitera Kasiga i Kajle Miler. Za ova krivična dela predviđena je smrtna kazna, ali su američke vlasti Britaniji rekle da ga neće pogubiti već da mu preti doživotni zatvor.

Profimedia
Žrtve "Bitlsa" Islamske države

Ko je El Šafi Elšeik?

Elšeik (33) sin je sudanskih izbeglica koje su došle u Britaniju. U Siriju je otišao 2012. i pridružio se Al Kaidi, pre nego što je konačno pristupio Islamskoj državi. Nije tačno utvrđeno da li je on bio Džihad Džordž ili Koti. U svakom slučaju, služio je kao glavni čuvar i izvršavao većinu mučenja.

Kurdske snage su ga zarobile u januaru 2018. godine.

Optužen je za uzimanja talaca i smrt četvoro Amerikanaca - novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa i humanitaraca Kajle Miler i Pitera Kasiga. Sumnjiči se i za ubistvo britanskih humanitarnih radnika Dejvida Hejnsa i Alana Heninga i japanskih novinara Harune Jukave i Kenđija Gotoa.

Bez britanskog državljanstva ostao je 2018. Iako je priznao da je bio pripadnik Islamske države, negirao je da je bio član džihad "Bitlsa".

AP Photo/Hussein Malla
 

Razlikovao se od drugih

Nekadašnji borac Islamske države, danas svedok saradnik, rekao je na američkom sudu da je Elšeik očigledno bio važniji od drugih ratnika.

Omer Kuzu (26) svedočio je da je džihadistu sreo najmanje pet puta. Kako je rekao, iako nije mnogo govorio, bilo je jasno da odiše važnošću.

Kuzu, koji je sa 18 godina napustio Dalas kako bi preko Turske otišao za Siriju, kazao je da je radio u kancelariji za telekomunikacije u Raki, tadašnjoj prestonici kalifata.

Kroz IT aktivnosti je pomagao ratne operacije terorističke grupe. Sirijske snage su ga uhvatile 2019. i predale FBI-ju. U septembru 2020. godine se izjasnio krivim.

Kako je naveo, dok su drugi nosili tradicionalnu avganistansku odeću, Elšeik je bio odeven u zelenu vojnu uniformu i uvek je nosio "glok" sa sobom. Nošenje tog pištolja nije bilo uobičajeno u Islamskoj državi jer se smatralo simbolom aristokratije ISIS-a.

Elšeik je bio tih i povučen, što se tumačilo time da nije želeo da se nađe na radaru stranih obaveštajnih službi.

Identifikacija je ključan deo suđenja, a Kuzu je pokazao na Elšeika tokom svedočenja. 

Iako je istakao da od Elšeika nikada eksplicitno nije čuo čime se tačno bavio u Islamskoj državi, naveo je da su dokazi njegovog rada bili pred njegovim očima.

Nekadašnji talac, Fransuz Didije Fransoa, potvrdio je da se atmosfera značajno menjala kada bi se pojavili članovi tzv. Bitlsa.

- Uvek su bili zajedno i uvek sadistički nastrojeni - rekao je ratni novinar.

Oficina del Sheriff de Alexandria vía AP
 

- Manikir ili pedikir? - upitali bi ga pre nego što bi prebili njegove ruke ili stopala.

Fransoa je 10 meseci bio u zatočeništvu sa još tri francuska novinara, dok nisu pušteni u aprilu 2014. godine.

Pomenuo je i Amerikance Džejmsa Folija i Pitera Kasiga, koji su prešli u islam u zarobljeništvu.

Grcajući, Fransoa je istakao da ga je Kasig zamolio da njegovoj majci katolikinji kaže: "Ovo sam učinio jer volim Boga i želeo sam da budem u mogućnosti da ispovedam veru."

Vođa džihadista uzeo Amerikanku za ženu

Marša Miler, majka ubijene humanitarne radnice Kajle Miler, opisivala je na sudu koliko su njen muž i ona molili teroriste za milost.

Kajla je kidnapovana dok je sa dečkom bila na putu u sirijskom Alepu 2013. godine. Bila je primorana da se uda za tadašnjeg lidera Islamske države Abu Bakr al Bagdadija, koji ju je silovao. Ubijena je u februaru 2015, kada je imala 26 godina.

Džihadisti su navodno tražili pet miliona evra za njeno oslobađanje, ali pošto porodica nije mogla da sakupi toliko novca, roditelji su očajnički godinama tražili način da se nagode sa njima.

Profimedia
Bagdadi

Jednom prilikom su Bagdadiju poslali snimak u kome su molili za njen bezbedan povratak.

- Obraćam vam se kao majka... Kajla nije vaš neprijatelj, molim vas da pokažete milost i pustite našu ćerku - poručila je Marša u snimku.

Isprva je porodica razmenila nekoliko mejlova sa otmičarima, zbog čega su stekli utisak da joj niko neće nauditi. Međutim, kasnije su zahtevali veliku sumu novca ili oslobađanje Pakistanke Afije Sidiki koja je osuđena na 86 godina zatvora jer je 2010. godine pokušala da upuca američkog vojnika dok je bila u Avganistanu. 

Početkom 2015. godine počele su da pristužu informacije da je njihova ćerka mrtva, što su džihadisti i potvrdili u jednom od narednih mejlova.

Međutim, tvrdili su da su jordanske vazdušne snage bombardovale kuću u kojoj se nalazila i Kajla.

Elšeikovi advokati su odbranu zasnovali na tome da nema dovoljno dokaza koji bi mogli da pokažu da je on zaista bio član "Bitlsa" Islamske države.

Ipak, tužioci tvrde da je sam Elšeik snimljen kako priznaje svoju ulogu u Islamskoj državi, ne samo istražiteljima, već je to govorio i u intervjuima za medije. 

 

BONUS VIDEO

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike