Prvi snimci kuće u kojoj se krio vođa Islamske države: Ko je terorista koji je razneo sebe i celu svoju porodicu (UZNEMIRUJUĆE)

03.02.2022

18:02

0

Autor: 24sedam

Naslednik Abu Bakr al Bagdadija je razneo čitav sprat

Prvi snimci kuće u kojoj se krio vođa Islamske države: Ko je terorista koji je razneo sebe i celu svoju porodicu (UZNEMIRUJUĆE)
Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši - Copyright Twitter/Printscreen AP Photo/Ghaith Alsayed

Američki predsednik Džo Bajden potvrdio je smrt vođe Islamske države Abu Ibrahima al Hašimija al Kurajšija, naslednika Abu Bakr al Bagdadija, koji je likvidiran u sličnoj operaciji 2019. godine.

- Američke specijalne jedinice uspešno su u sredu uveče sprovele protivterorističku misiju na severozapadu Sirije - rekao je Bajden dodajući da je u akciji stradalo najmanje 13 ljudi, među kojima šestoro dece i četiri žene.

Bombu kojom su ubijeni civili aktivirao je vođa ISIS-a, tvrde američki zvaničnici. On je tako ubio sebe i sopstvenu porodicu, tvrdi se.

 

 

Na fotografijama kuće koju su napali Amerikanci vidi se da je treći sprat potpuno srušen. 

Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši vodio je Islamsku državu od smrti njenog utemeljitelja Abu Bakr al Bagdadija, koji je takođe poginuo aktivirajući eksploziv tokom američke operacije 2019. godine.

Kurajši je bio vrlo tajnovit otkad je nasledio Bagdadija koji je terorističku grupu vodio na vrhuncu samoproglašenog kalifata u delovima Sirije i Iraka pod kojim su bili milioni ljudi.

 

 

Nakon poraza na bojnom polju pre gotovo tri godine, Islamska država je izvodila gerilske terorističke napade u Iraku i Siriji. Brojne džihadističke grupe povezane s Al Kaidom deluju na severozapadu Sirije, poslednjem velikom uporištu pobunjenika protiv predsednika Bašara al Asada u deset godina dugom ratu, a upravo tame se skrivaju i lideri ISIS-a.

Opisujući operaciju u sirijskoj provinciji Idlib, u selu Atma, Bajden je rekao da su preduzete mere kako bi se izbegle civilne žrtve.

Međutim, terorista je odlučio da digne ceo treći sprat kuće u vazduh, i tako poveo u smrt sa sobom više članova svoje porodice, baš kao što je to uradio i njegov prethodnik, rekao je Bajden.

BBC je objavio detalje akcije u kojoj je ubijen vođa ISIS-a. Oko ponoći je sletelo nekoliko američkih helikoptera. Radi se o delu provincije koja je u blizini granice Turske i Sirije.

Lokalni izvori navode da su američki specijalci naišli na čvrst otpor kao i da su na njih pucali i iz protivavionskih topova montiranim na vozila.

Pucnjava i eksplozije odjekivali su područjem gotovo dva sata, a potom su helikopteri odleteli. Radilo se o najvećoj operaciji američkih specijalaca od napada u kojem je ubijen Abu Bakr al Bagdadi 2019. godine.

Bela kuća je na Tviteru objavila fotografiju koja prikazuje američkog predsednika Džoa Bajdena i potpredsednicu Kamalu Haris kako uživo prate operaciju u kojoj je u Siriji ubijen vođa Islamske države.

 

 

Bajden: SAD učinile sve da civilnih žrtava bude što manje

Američki Predsednik Džozef Bajden izjavio je danas da su SAD preduzele sve moguće mere da svedu na najmanju moguću meru civilne žrtve, prilikom akcije američkih specijalaca na severozapadu Sirije.

- Zahvaljujući hrabrosti naših vojnika, ovog užasnog vođe terorista više nema. Naredio sam Ministarstvo odbrane da preduzmu sve mere da izbegnu civilne žrtve. Namerno smo poslali specijalce i nismo koristili udar dronom, da bi smo izbegli civilne žrtve. Ali terorista je odlučio da digne u vazduh treći sprat kuće, ubivši sebe i više članova sopstvene porodice - rekao je predsednik SAD.

Ko je ubijeni terorista?

U januaru 2008. godine, američke snage u Iraku su zarobile Amira al Mavlu, kako se takođe predstavljao Abu Ibrahim al Hašimi al Kurajši, u Mosulu. Tada je al Mavla sarađivao sa Islamskom državom Iraka, a američka vojska ga je pomno ispitivala i zapisala sve u "taktičnim izveštajima saslušavanja". Kada je uhapšen, nosio je iračka dokumenta u kojima je stajalo da je rođen u oktobru 1976. godine u gradu Mahalabija. Istražiteljima je rekao da je Arapin što negira nekadašnje tvrdnje da pripada Turkmenima.

 

 

U to vreme je imao ženu Isru Abd al Rahman Ali i sina. Nakon ispitivanja, američke snage su ga predale iračkoj vladi, a kasnije je oslobođen. Pretpostavlja se da je Amerikancima odao neke značajne informacije.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike