Zvali su ih "Bitlsi Islamske države": Počinje suđenje čoveku koji je, pod komandom Džihad Džona, počinio mnoga zverstva u Siriji

30.03.2022

17:59

0

Autor: 24sedam

Protiv Elšeika će svedočiti više od 50 ljudi

Zvali su ih "Bitlsi Islamske države": Počinje suđenje čoveku koji je, pod komandom Džihad Džona, počinio mnoga zverstva u Siriji
džordž - Copyright AP Photo/Hussein Malla

Bivši britanski džihadista, El Šafi Elšeik (33), koji se sumnjiči da je učestvovao u ubistvima nekoliko novinara i humanitaraca u Siriji, pred američkim sudom je istakao da nije bio deo Islamske države.

Njemu se sudi pred federalnim sudom SAD zbog borbi sa militantima Islamske države, a optužuju ga za držanje talaca i nameru za izvršenje ubistva.

Zbog svog akcenta, džihadisti koji su bili poreklom Britanci su nazivani "Bitlsima ISIS-a".

"Bitlsi ISIS-a" se sumnjiče da su u Siriji mučili i obezglavili nekoliko talaca, uključujući nekoliko novinara i humanitarnih radnika.

Oficina del Sheriff de Alexandria vía AP
 

Tužioci ističu da je Elšeik bio blizak prijatelj sa ostalim članovima grupe i da je učestvovao u zlostavljanjima.

Elšeik, rođen u Sudanu, ostao je bez britanskog državljanstva 2018, a sumnjiči se da je učestvovao u ubistvu nekoliko talaca, uključujući četiri američka državljanina - novinara Džejmsa Folija i Stivena Sotlofa i humanitarnih radnika Kajle Miler i Pitera Kasiga.

Optužen je da je jedan od odgovornih i za smrt britanskih humanitarnih radnika Dejvida Hejnsa i Alana Heninga, kao i japanskih novinara Haruna Jukave i Kenđija Gote.

Očekuje se da će suđenje, koje se održava u američkoj državi Virdžiniji, trajati tri do četiri nedelje.

Odbrana je navela da je njegovo lice uvek bilo prekriveno kada je bio u blizini talaca i da će tražiti od vlasti da pruže konkretne dokaze o njegovim navodnim zločinima.

Istakli su i daje bio "prosti borac" koji je sam putovao u Siriju i da nije bio deo "Bitlsa", pa samim tim nije odgovoran za krivična dela za koja ga terete.

Elšeik je istakao da je iza zverstava stajao Muhamed Emvazi, poznatiji kao Džihad Džon. Veruje se da je on predvodio Bitlse-džihadiste. Ubijen je u Siriji 2015. godine u napadu dronom koje su zajednički izvele američke i britanske snage.

Druga dva "Bitlsa", Ain Dejvis - Pol, i Aleksanda Koti - Ringo, nalaze se u zatvoru u Turskoj, odnosno, SAD.

Otkriven tajni život Nemice u Siriji: Da nije izgubila telefon, ne bi se znalo za njena zlodela (VIDEO)

Veruje se da je grupa otela najmanje 27 ljudi i potom ih mučila, fizički i psihološki, koristeći se elektro-šokovima, davljenjem ili izvođenjem lažnih pogubljenja.

Taoci su Elšeika zvali Džordž i označili su ga kao čoveka koji ih je najviše mučio. Očekuje se da će protiv njega svedočiti više od 50 svedoka.

Elšeik insistira da nije bio član zloglasne grupe i da je u Siriji boravio da bi se borio na strani "napaćenih muslimana".

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike