Terorista koji se jedini nije razneo u Parizu 2015. godine: "Podržavam Islamsku državu i volim je"

09.02.2022

19:32

0

Abdeslam je poručio da nije nikoga povredio

Terorista koji se jedini nije razneo u Parizu 2015. godine: "Podržavam Islamsku državu i volim je"
Salah Abdeslam - Copyright Petra Urban via AP

Jedini preživeli na suđenju za terorističke napade u Parizu 2015. godine, Salah Abdeslam, izjavio je danas pred sudom u Parizu da nikada nikoga nije ubio ili ranio i da nije opasan za društvo.

Takođe, naveo je da je voleo Islamsku državu i da ih je podržavao jer su se žrtvovali.

Abdeslam (32) je osumnjičen da je bio član grupe džihadista koji su izveli koordinisanu seriju bombaških napada i pucnjave širom francuske prestonice u kojima je poginulo 130 ljudi, a stotine drugih povređeno.

- Nisam nikoga ubio i povredio. Nisam nikome naneo ni ogrebotinu. Važno mi je da ovo kažem - rekao je on pred sudom i dodao da nije opasan za društvo.

- Za mene, zapadni svet nameće svoju ideologiju i svoje vrednosti ostatku sveta. Vidimo da u mnogim arapskim i islamskim državama, zapadne vrednosti imaju preimućstvo nad islamom. Za nas muslimane, to je poniženje. Podržavam Islamsku državu i volim je jer su tu svakog dana, bore se i žrtvuju se - poručio je.

Belgium Federal Police via AP, File
 

On je osumnjičen da je planirao da se raznese u samoubilačkom napadu u pariskom severnom 18. okrugu, ali da je odustao u poslednjem trenutku.

Policija je u kanti za smeće pronašla prsluk sa eksplozivom za koji veruju da je bio njegov.

Abdeslam je pred sudom rekao da nikada nije bio u direktnom kontaktu sa organizacijom Islamska država, ali da je odlučio da ih podrži nakon što su zapadne države, uključujući Francusku, izvršile bombaške napade u Siriji.

Takođe je rekao je da je odgajan kao umereni musliman u verskom smislu, ali da do tada nije bio svestan političkih ili vojnih veza sa religijom.

Uhapšen je u martu 2016. godine, posle četvoromesecne potrage, u pucnjavi sa belgijskom policijom u predgrađu Brisela, a nekoliko dana nakon što je priveden, bombaši samoubice za koje se sumnja da su deo iste terorističke grupe napali su briselski aerodrom i gradski metro sistem i ubili 32 ljudi i ranili stotine, podseća Gardijan.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike