Svi tragovi vode do Hilari Klinton: Otkriveno kako je špijunirala Trampa i pokrenula skandaloznu aferu

15.02.2022

08:24

0

Autor: 24sedam

Tramp je izjavio da se takav zločin nekada kažnjavao smrću

Svi tragovi vode do Hilari Klinton: Otkriveno kako je špijunirala Trampa i pokrenula skandaloznu aferu
klinton-tramp - Copyright AP Photo/ Evan Vucci

Advokati predsedničke kampanje Hilari Klinton platili su tehnološkoj kompaniji da se infiltrira u servere Trampove kule i, kasnije, Bele kuće, kako bi se uspostavila priča o tome da je Donald Tramp povezan s Rusijom, piše u podnesku specijalnog savetnika Džona Durama.

Tužilac Duram je 11. februara podneo predlog zakonodavnom telu u kome je fokus na potencijalnim sukobima interesa nekadašnjeg advokata Hilarine kampanje Majkla Sasmana, koji je optužen za davanje lažne izjave federalnom agentu. Sasman se izjavio da nije kriv.

U optužnici stoji da je Sasman tadašnjem generalnom savetniku FBI Džejmsu Bejkeru rekao u septembru 2016, dva meseca uoči predsedničkih izbora u SAD, da nije radio ni za jednog klijenta kada je zatražio sastanak sa FBI na kome je ukazao da, navodno, postoji komunikacija između Trampove organizacije i Kremlja.

Međutim, Duram je utvrdio da je on tada bio povezan sa najmanje dva klijenta, uključujući jednog izvršnog direktora tehnološke kompanije, a zastupao je i kampanju Hilari Klinton.

U izveštaju se navodi da je Duram kampanji redovno naplaćivao svoje usluge koje su se ticale navoda o ruskom mešanju u izbore.

AP Photo/Jacquelyn Martin, File
 

Duram i izvršni direktor su se sastali i komunicirali sa još jednim pravnim partnerom, koji je služio kao generalni savetnik u kampanji. Izvori Foks njuza kažu da je taj advokat Mark Elijas.

Pomenuta tehnološka kompanija je iskoristila svoj pristup nejavnim i/ili vlasničkim podacima na internetu, a tim univerzitetskih istraživača je analizirao veliki broj internet podataka uz ugovor o "istraživanju kibernetičke bezbednosti savezne vlade".

Izvršni direktor je istraživačima naložio da "kopaju" za internet podacima kako bi se uspostavio narativ koji bi povezao tadašnjeg predsedničkog kandidata Trampa sa Rusijom, navodi Duram.

Prema njegovim rečima, Vlada će tokom suđenja Sasmanu utvrditi da li je među istraživanim podacima bio internet saobraćaj sistema domena koji se odnose, između ostalog, na Trampovu kulu i predsedničku kancelariju.

Cilj je bio da se prikupe informacije koje ne idu u prilog Donaldu Trampu.

To je, navodno, trebalo da pokaže da su Tramp i njegovi saradnici koristili retke, vajerles telefone ruske proizvodnje, u području Bele kuće i na drugim lokacijama.

Nikada nije pronađeno ništa što bi podržalo te optužbe.

Oglasio se Tramp

Bivši predsednik Tramp se osvrnuo na Duramove nalaze rekavši da to pruža neosporne dokaze da su njegova kampanja i predsednikovanje bili špijunirani od strane operativaca koje je platila kampanja Hilari Klinton u nastojanju da razvije kompletno lažiranu vezu sa Rusijom.

- Ovo je mnogo veći skandal od "Votergejta", i oni koji su bili umešani i znali za špijunske operacije moraju biti krivično gonjeni. U snažnijim vremenima naše zemlje, ovaj zločin bi bio kažnjiv smrću. Uz to, oštećenima bi bila plaćena odšteta - naveo je Tramp.

Ovim se utvrđuje da je kampanja Hilari Klinton direktno finansirala i naređivala advokatima firme "Perkins Coie" da orkestriraju vezu između Trampa i Rusije.

AP Photo/Jacquelyn Martin
 

Nekadašnji advokat FBI Kevin Klajnsmit bio je prvi koji je optužen za davanje lažne izjave povezane sa Duraovom istragom. Izjasnio se krivim 2020. godine za falsifikovanje dokumenta kojim je FBI nadzirao Trampovog saradnika.

Svi putevi vode do Demokratske stranke

Već više od pet godina se u Sjedinjenim Američkim Državama na sva zvona govori o tome kako je bivši predsednik Donald Tramp šurovao sa Rusijom i da mu je to 2016. donelo pobedu na izborima.

Čitava afera dobila je i naziv "Rašagejt", a većina tamošnjih medija se skoro svakodnevno pozivala na navode iz tzv. dosijea Stil.

Nekadašnji britanski obaveštajac Kristofer Stil sačinio je dokument u kojem se tvrdilo da je Tramp održavao mutne i tajne veze sa Moskvom pred izbore 2016. godine. Iako je Demokratska stranka, na čelu sa Hilari Klinton, koja je tada poražena na predsedničkim izborima, tvrdila da postoji rusko mešanje u američko glasanje, za takve tvrdnje, zapravo, nikad nije bilo konkretnih dokaza. Ni specijalna istraga FBI nije mogla to da utvrdi.

"Dosije Stil" se najviše oslanjao na informacije ruskog analitičara Igora Dančenka, koji je tvrdio da Rusi imaju inkriminišući snimak "Trampa sa ženama koje uriniraju po njemu", zbog čega se verovalo da ga time Kremlj ucenjuje. Tramp je negirao da se išta slično ikada dogodilo.

AP Photo/Manuel Balce Ceneta
Dančenko

Da se čitava stvar pretvorila u cirkus, potvrdili su događaji od prošle godine, kada je Dančenko uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica zbog sumnje da je lagao FBI. Sve je deo slučaja specijalnog savetnika Džona Durama, koji istražuje korene istrage FBI o ruskom mešanju u izbore. Dančenko je optužen po pet tačaka za davanje lažnih iskaza FBI, zbog čega mu preti i do pet godina zatvora po svakoj tački optužnice.

Svakako, iako je Dančenko trenutno označen kao dežurni lažov, jasno je da je uloga Demokratske stranke bila velika, ne samo u kreiranju priče o ruskom mešanju, već i u samoj istrazi FBI.

Utvrđeno je da je Stilov dosije naručila firma "Fjužn GPS", koja se bavi istraživanjem opozicije, a blisko je sarađivala sa demokratama i kampanjom Hilari Klinton.

Bile su potrebne dve godine da Majkl Horovic, generalni inspektor Ministarstva pravde, otkrije da se Stil oslanjao na ruski izvor koji je kazao da nikada nije očekivao da će njegove tvrdnje prerasti u zvaničan dokument, jer se uglavnom radilo o glasinama.

U međuvremenu je nekadašnji državni tužilac Vilijam Bar postavio Durama da pokrene istragu, a u njegovoj optužnici se tvrdi da je Dančenko informacije nabavljao od dugogodišnjeg saradnika Demokratske partije, koji je bio veoma aktivan tokom predsedničke kampanje Hilari Klinton 2016. godine.

Igra bez kraja

Još 2019. godine glavni tužilac SAD Vilijam Bar potvrdio je da nije bilo zavere američkog predsednika Donalda Trampa i drugih Amerikanaca s ruskim vlastima u vreme predsedničkih izbora 2016. u SAD.

Bar je tada zahvalio specijalnom tužiocu SAD Robertu Mileru zbog toga što je uspeo da "otkrije prirodu pokušaja Rusije da se umeša u američki izborni proces".

- Ruska vlada je pokušala da se umeša u naš izborni proces, ali zahvaljujući našoj detaljnoj istrazi, sada znamo da ruski operativci nisu naišli na saradnju predsednika Trampa i onih koji su vodili njegovu kampanju - rekao je Bar.

- Glavni cilj istrage specijalnog tužioca bio je da se utvrdi da li je Trampov predizborni tim, ili bilo ko ko je s njim povezan, stupao u zaveru ili koordinaciju dejstava s ruskom državom radi mešanja u izbore 2016. godine. Specijalni tužilac je izjavio da istragom nije utvrđeno da su članovi Trampove kampanje bili u zaveri ili koordinaciji dejstava s ruskom državom u njenim naporima da se umeša u izbore - dodao je Bar.

Takođe, utvrđeno je da Tramp nije uticao na Roberta Milera i tok istrage.

Posle Barovog obraćanja, Tramp je objavio sliku na kojoj piše: "Kraj igre. Za sve hejtere i radikalne levičarske demokrate." Ipak, to nije sprečilo medije i Trampove kritičare da svakodnevno nastave sa optužbama, ne obazirući se na zaključke istrage.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike