Raskrinkan najveći politički skandal u SAD: Kako je izmišljena priča o Trampovom šurovanju sa Rusijom

08.11.2021

20:16

0

Postalo je očigledno da trag vodi do Demokratske stranke i Hilari Klinton

Raskrinkan najveći politički skandal u SAD: Kako je izmišljena priča o Trampovom šurovanju sa Rusijom
tramp - Copyright AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File

Već pet godina se u Sjedinjenim Američkim Državama na sva zvona govori o tome kako je bivši predsednik Donald Tramp šurovao sa Rusijom i da mu je to 2016. donelo pobedu na izborima.

Čitava afera dobila je i naziv - "Rašagejt", a većina tamošnjih medija se skoro svakodnevno pozivala na navode iz tzv. dosijea Stil.

Nekadašnji britanski obaveštajac Kristofer Stil sačinio je dokument u kojem se tvrdilo da je Tramp održavao mutne i tajne veze sa Moskvom pred izbore 2016. godine. Iako je Demokratska stranka, na čelu sa Hilari Klinton, koja je tada poražena na predsedničkim izborima, tvrdila da postoji rusko mešanje u američko glasanje, za takve tvrdnje, zapravo, nikad nije bilo konkretnih dokaza. Ni specijalna istraga FBI nije mogla to da utvrdi.

AP Photo/Alexander Zemlianichenko, File
 

"Dosije Stil" se najviše oslanjao na informacije ruskog analitičara Igora Dančenka, koji je tvrdio da Rusi imaju inkriminišući snimak "Trampa sa ženama koje uriniraju po njemu", zbog čega se verovalo da ga time Kremlj ucenjuje. Tramp je negirao da se išta slično ikada dogodilo.

Da se čitava stvar pretvorila u cirkus, potvrđuju i nedavni događaji - Dančenko je uhapšen i protiv njega je podignuta optužnica zbog sumnje da je lagao FBI. Sve je deo slučaja specijalnog savetnika Džona Durama koji istražuje korene istrage FBI o ruskom mešanju u izbore. Dančenko je optužen po pet tačaka za davanje lažnih iskaza FBI-ju, zbog čega mu preti i do pet godina zatvora po svakoj tački optužnice.

Youtube/CNBC Television
Dančenko

Kako je preneo CNN, utvrđeno je da je na osnovu Stilovog dosijea FBI zatražio nadziranje nekadašnjeg savetnika Trampove kampanje Kartera Pejdža.

Optužnica se takođe bavi i nekim Dančenkovim navodnim susretima. Tužioci su ga optužili da je od FBI-ja sakrio informaciju da je bio u kontaktu sa PR stručnjakom povezanim sa demokratama. Navodno, taj stručnjak mu je bio izvor informacija, na osnovu čega se posle gradio "dosije Stil".

Osim toga, tužioci smatraju da je Dančenko izmislio da je iz kancelarije direktora rusko-američke privredne komore upućen telefonski poziv. 

Upravo taj poziv je trebalo da bude dokaz da "postoji veoma razvijena zaverenička saradnja" između Trampove kampanje i Rusije, tvrdilo se u dosijeu.

Dančenko se pojavio pred federalnim sudom u Virdžiniji, a pušten je uz kauciju od 100.000 dolara.

Svakako, iako je Dančenko trenutno označen kao dežurni lažov, jasno je da je uloga Demokratske stranke bila velika, ne samo u kreiranju priče o ruskom mešanju već i u samoj istrazi FBI-ja.

Utvrđeno je da je Stilov dosije naručila firma "Fjužn GPS", koja se bavi istraživanjem opozicije, a blisko je sarađivala sa demokratama i kampanjom Hilari Klinton.

Bile su potrebne dve godine da Majkl Horovic, generalni inspektor Ministarstva pravde, otkrije da se Stil oslanjao na ruski izvor koji je kazao da nikada nije očekivao da će njegove tvrdnje prerasti u zvaničan dokument, jer se uglavnom radilo o glasinama.

U međuvremenu je nekadašnji državni tužilac Vilijam Bar postavio Durama da pokrene istragu, a u njegovoj optužnici se tvrdi da je Dančenko informacije nabavljao od dugogodišnjeg saradnika Demokratske partije, koji je bio veoma aktivan tokom predsedničke kampanje Hilari Klinton 2016. godine.

Profimedia
Stil

"Njujork post" prenosi da ova otkrića ne treba mnogo da nas iznenade, jer Dančenko nikada nije bio neka važna figura u Moskvi. Od 2005. do 2010. godine je radio u Institutu Brukings, sa sedištem u Vašingtonu, a pred kraj rada na tom mestu upoznao se sa izvesnim PR stručnjakom. "Njujork tajms" je pisao da se radi o saradniku Klintonove - Čarlsu Dolanu.

Reč je o čoveku koji je dugo u krugovima Klintonovih, još od kada se Bil Klinton kandidovao na izborima 1992. i 1996. godine. Tokom Hilarine kampanje bio je aktivni volonter, a sam je imao više veza sa Rusima nego bilo ko iz Trampovog tima jer je osam godina pomagao u "razvitku odnosa sa ruskom vladom", a 2016. imao je česte interakcije sa starijim ruskim zvaničnicima i osobljem Ambasade Rusije.

Optužnica je pokazala da je Dančenko u avgustu 2016. godine pitao Dolana da li zna nešto o odlasku Pola Manaforta, menadžera Trampove predsedničke kampanje. Dančenko je naveo da radi na "projektu protiv Trampa".

Dolan je odgovorio da je bio na piću sa jednim prijateljem koji poznaje "neke igrače" i izneo mu određene tračeve. Iako se radilo u pukim glasinama, one su završile u Stilovom dosijeu kao "ozbiljne tvrdnje". Optužnica takođe navodi da je Dolan kasnije rekao FBI-ju da je lagao da se sastao sa pomenutim prijateljem i da je jednostavno rekao ono što je čuo u medijima.

 

 

Dolan je u junu 2016. otputovao u Moskvu kako bi organizovao jednu konferenciju. Odseo je u moskovskom hotelu "Ric-Karlton", gde se sastao sa glavnim menadžerom i osobljem, a predstavljen mu je i predsednički apartman. Najkontroverzniji delovi Stilovog dosijea pominju upravo ovaj hotel kao mesto Trampovih bahanalija sa ženama. Dolan se tu sastao i sa Dančenkom, a nakon toga je otputovao u London kako bi Stilu pružio određene informacije.

Dolan je bio i u redovnoj komunikaciji sa Olgom Galkinom, ženom koja je takođe Dančenku davala određene informacije koje su potom završile u spornom dosijeu.

Galkina je u dva odvojena mejla napomenula da je od Dolana očekivala zaposlenje u Stejt departmentu u administraciji Hilari Klinton, ukoliko pobedi na izborima.

AP Photo/Peter Morrison
Klinton

Kada je FBI pokušao da utvrdi verodostojnost navoda u dosijeu, Dančenko je lagao o Dolanovoj umešanostiu, stoji u optužbama.

Prema optužnici, Dolan je rekao FBI-ju da mu Hilarina kampanja nije ništa naložila i da iz Demokratske stranke nisu bili upoznati sa njegovim delovanjem sa Dančenkom.

Kako zaključuje "Njujork post", Stilov dosije, ili kako su ga nazvali "dosije Klinton", treba da uđe u istoriju kao jedan od najvećih političkih skandala u istoriji Amerike. 

Kraj igre?

Još 2019. godine glavni tužilac SAD Vilijam Bar potvrdio je da nije bilo zavere američkog predsednika Donalda Trampa i drugih Amerikanaca s ruskim vlastima u vreme predsedničkih izbora 2016. u SAD.

Bar je tada zahvalio specijalnom tužiocu SAD Robertu Mileru zbog toga što je uspeo da "otkrije prirodu pokušaja Rusije da se umeša u američki izborni proces".

- Ruska vlada je pokušala da se umeša u naš izborni proces, ali zahvaljujući našoj detaljnoj istrazi, sada znamo da ruski operativci nisu naišli na saradnju predsednika Trampa i onih koji su vodili njegovu kampanju - rekao je Bar.

 - Glavni cilj istrage specijalnog tužioca bio je da se utvrdi da li je Trampov predizborni tim ili bilo ko ko je s njim povezan stupao u zaveru ili koordinaciju dejstava s ruskom državom radi mešanja u izbore 2016. godine. Specijalni tužilac je izjavio da istragom nije utvrđeno da su članovi Trampove kampanje bili u zaveri ili koordinaciji dejstava s ruskom državom u njenim naporima da se umeša u izbore - dodao je Bar.

Takođe, utvrđeno je da Tramp nije uticao na Roberta Milera i tok istrage.

Posle Barovog obraćanja, Tramp je objavio sliku na kojoj piše: "Kraj igre. Za sve hejtere i radikalne levičarske demokrate." Ipak, to nije sprečilo medije i Trampove kritičare da svakodnevno nastave sa optužbama, ne obazirući se na zaključke istrage.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike