Hilari Klinton u Britaniji dočekana na nož: Demonstranti kao himnu ponavljali „Ratni zločinac, napolje" (VIDEO)

25.09.2021

16:28 >> 16:35

0

Uzvici „Sramota za Kvins! Sram te bilo!" i „Ratni zločinac! Napolje! Napolje! Napolje! ” mogli su se čuti od okupljenih

Hilari Klinton u Britaniji dočekana na nož: Demonstranti kao himnu ponavljali „Ratni zločinac, napolje" (VIDEO)
Tanjug/AP - Copyright Hilari Klinton; Tanjug/AP

Nekadašnji američki diplomata i kandidatkinja za predsednicu SAD Hilari Klinton postala je prva žena rektor Univerziteta Kvins u Belfastu u Velikoj Britaniji, ali njen trijumfalni dolazak u zgradu ustanove pokvarila je grupa demonstranata koji su se okupili ispred, vičući joj da je "ratni zločinac".

Klinton je inaugurisana u petak kao prva rektorka Kvinsa, univerziteta koji postoji od 1840-ih godina. Zapravo je imenovana na pet godina 2020, ali je njeno postavljanje odloženo zbog pandemije koronavirusa.

Uzvici „Sramota za Kvins! Sram te bilo!" i „Ratni zločinac! Napolje! Napolje! Napolje! ” mogli su se čuti od demonstranata ispred univerzitetskih kapija dok je Hilari Klinton ulazila u zgradu, a iza išla devojčica noseći njen ogrtač.

- Počastvovani smo što je sekretarka Klinton uspela da doputuje u Belfast kako bi bila zvanično postavljena za 11. rektora univerziteta - rekao je Ijan Grir, predsednik i prorektor koji zapravo rukovodi Kvinsom, nazivajući Klinton „međunarodno priznatim javnim službenikom koji je pokazao dugogodišnju posvećenost Severnoj Irskoj".

Ona je od ovog univerziteta 2018. godine dobila počasni doktorat, kao priznanje za „izuzetnu javnu službu u SAD-u i na globalnom nivou i za njen doprinos miru i pomirenju“ u Severnoj Irskoj.

Hilari Klinton; Tanjug/AP
 

Pričajući na inauguraciji Klinton je rekla da je Severna Irska „postala simbol moći demokratije da prevaziđe podele i postigne mir, a taj svetionik nade nam je potreban više nego ikad", dodajući da se nada „da će inspirisati i ohrabriti studente Kvinsa da daju svoj doprinos društvu najbolje što mogu".

Za demonstrante ispred Univerziteta Kvins Klinton je bila "ratni zločinac", odgovoran za razaranje Libije 2011, kada je ona bila na čelu Stejt departmenta za vreme prve Obamine administracije.

Nakon intervencije SAD sa ciljem „promene režima", perspektivna nacija je upala u deceniju dug konflikt između regionalnih vođa. 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike