"Falkon 9" pada na Mesec: Maskova raketa mogla bi da pruži neke dragocene podatke o podzemnom materijalu Zemljinog satelita

25.01.2022

22:21

0

Profesionalci i amateri astronomi žele da odrede lokaciju udara što preciznije

"Falkon 9" pada na Mesec: Maskova raketa mogla bi da pruži neke dragocene podatke o podzemnom materijalu Zemljinog satelita
galaxy-g5d98c9056_1280 - Copyright Pixabay

"Spejs iks" je lansirao svoju prvu raketu u duboki svemir u februaru 2015. - "Falkon 9". Međutim, pošto nema dovoljno goriva da se vrati na Zemlju i sleti na platformu, kao što je planirano, raketa će, umesto toga, pasti na površinu Meseca.

Očekuje se da će se raketa "Spejs iksa", koja putuje dubokim svemirom od 2015. godine, srušiti na površinu Meseca 4. marta.

Procenjuje se da bi raketa "Falkon 9" trebalo da udari u Mesec očekivanom brzinom od 2,58 km/s.

Naučnici veruju da će se raketa "Falkon" verovatno sudariti sa udaljenom stranom Meseca, blizu ekvatora.

Profesionalci i amateri astronomi žele da odrede lokaciju udara što je preciznije moguće, kako bi NASA lunarni orbiter i "Čandrajan 2" Indijske organizacije za istraživanje svemira mogli da pronađu krater i da ga fotografišu. U tu svrhu koriste astrometrijski softver za praćenje objekata u blizini Zemlje, asteroida, malih planeta i kometa.


Inače, naučnici već duže vreme posmatraju površinu Meseca da bi izučili prisustvo leda na Mesečevim polovima. Udar rakete "Falkon 9" mogao bi da pruži neke dragocene podatke o podzemnom materijalu Meseca.

"Spejs iks" je lansirao raketu "Falkon 9" u februaru 2015. i postavio satelit "Deep Space Climate Observatory" (DSCOVR) na Lagranžovu tačku, gravitaciono neutralnu poziciju u direktnoj liniji sa Suncem koja je udaljena oko milion i po kilometara od Zemlje.

Zadatak klimatske opservatorije je blagovremeno obezbeđivanje upozorenja o geomagnetnim olujama koje bi mogle da poremete život na Zemlji, prenosi međunarodni Sputnjik.

Bonus video

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike