Tajnovito mesto sa koga se čovek prvi put vinuo u svemir: Zašto je kosmodrom u Kazahstanu toliko važan za Rusiju, ali i ceo svet (VIDEO)

11.01.2022

20:32

0

Autor: 24sedam

I 60 godina nakon Gagarinovog istorijskog leta, kosmodrom ostaje glavna svetska svemirska luka

Tajnovito mesto sa koga se čovek prvi put vinuo u svemir: Zašto je kosmodrom u Kazahstanu toliko važan za Rusiju, ali i ceo svet (VIDEO)
astronaut - Copyright AP Photo/Dmitri Lovetsky

Prva svemirska baza na svetu, ali i najtajnovitija, kosmodrom u Bajkonuru, leži u centru prostrane azijske pustinje, 2.600 kilometara jugoistočno od Moskve. Nalazi se u Kazahstanu između dva velika grada, Nur Sultana i Alma Ate.

Iz ove udaljene stepe je Sovjetski Savez 1957. godine uspešno lansirao prvi veštački satelit "Sputnjik 1". Četiri godine kasnije, odatle je Jurij Gagarin poleteo u svemir i time postao prvi čovek koji se vinuo u orbitu.

Valentina Bereškova je 1963. godine postala prva žena koja je otputovala u svemir, a njena letelica je takođe lansirana sa "Bajkonura".

Profimedia
Gagarin

Posle penzionisanja svemirskog šatl programa NASA 2011. godine, "Bajkonur" je postao jedino mesto na svetu sa koga se poleće na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS). I 60 godina nakon Gagarinovog istorijskog leta, kosmodrom ostaje glavna svetska svemirska luka.

Kako je sve počelo?

Da biste se vinuli u svemir, potrebne su dve stvari: morate biti daleko od naseljenih mesta i što bliže ekvatoru kako bi se iskoristila prednost brzine Zemljine rotacije. U slučaju američkog svemirskog programa, lansiranje se obavlja na istočnoj obali Floride, gde je izgrađen svemirski centar "Kenedi".

Sa druge strane, Sovjeti su iskoristili Kazahstan za to.

Kako prenosi BBC, Sovjeti su eksperimentisali sa raketama još od dvadesetih godina prošlog veka, a nakon Drugog svetskog rata tehnologija je znatno usavršena.

Ivan Timoshenko/Roscosmos Space Agency via AP
Spomenik Gagarinu

Ubrzo se uvidelo kolike prednosti nose neiskorišćeni predeli duž reke Sir Darja, na jugu stepe u Kazahstanu. Kod malog naselja Tjuratama (ili Toretama) već je postojala pruga, izgrađena za geologe i ljude koji su tragali za naftom, ali je to uglavnom bila pustoš. U pitanju je ravno prostranstvo bez rastinja sa ekstremnom klimom - leti se temperatura penje i do 50 stepeni, a zimi je snežne oluje spuštaju do -30.

Prugom su počeli da dovlače hiljade radnika koji su gradili objekte i niz pista za lansiranje, uključujući i najveći veštački krater na planeti - 250 metara dugačak, 100 metara širok, a 45 metara dubok - stvoren da kroz njega struje užareni plamen i dim raketa koje se lansiraju.

Grad Toretam se širio duž reke, oko 30 kilometara južno od pogona za lansiranje.

Kako bi zavarali Amerikance, Sovjeti su promenili ime Toretama i pozajmili naziv od drugog grada koji se nalazi nekoliko stotina kilometara dalje, i tako je rođen kosmodrom u Bajkonuru.

Ivan Timoshenko/Roscosmos Space Agency via AP
 

Zanimljivo je da je ovo udaljeno mesto poslednje koje astronauti vide pre nego što se otisnu sa Zemlje i prvo kada se vrate. Na neki način, sa jednog udaljenog i pustog mesta idu na drugo - u bespuća vasione.

Sovjetskom Savezu je odgovaralo da sve bude obavljeno u tajnosti, jer ukoliko bi nešto pošlo po zlu tokom američkih lansiranja, sve bi bilo prenošeno uživo na televiziji.

Sa padom SSSR-a, Kazahstan je stekao nezavisnost i odjednom se kosmodrom našao na stranom tlu. Rusija je 1994. godine potpisala sporazum sa Kazahstanom o iznajmljivanju kosmodroma u Bajkonuru za sedam milijardi rubalja (oko 98 miliona evra) godišnje.

 

 

Zanimljiva turistička lokacija

Danas, veliki broj turista posećuje kosmodrom "Bajkonur" kako bi posmatrao lansiranja, posebno letove ka MSS, ali je određena tajnovitost ipak ostala. Kosmodromom upravlja ruska svemirska agencija "Roskosmos". Turisti se mogu kretati tom oblašću uz pomoć vodiča koji poseduje sve potrebne dozvole.

Elena Matvejeva, menadžerka Vegitela, jednog od glavnih turističkih operatera u Bajkonuru, kazala je da je postojanje vodiča jedna od draži kosmodroma.

- To vam daje mogućnost da posetite jedinstveno mesto koje ne biste mogli sami da obiđete. Morate da dođete uz pomoć licenciranog operatera kome je dozvoljen pristup lokaciji - rekla je ona.

"Bajkonur" se sastoji od kosmodroma, prostranog zemljišta od 7.000 kvadratnih kilometara sa kompleksom hangara i lansirnih pista, i grada (nekadašnjeg Toretama) koji se nalazi na jugu.

Grad Bajkonur je na mnogo načina savršeni podsetnik na šezdesete godine SSSR-a. Mozaici sa prikazima mišićavih drugova koji najavljuju novu svemirsku eru i dalje krase ulazne kapije i zidove zgrada.

Ti objekti su nekada bili dom za veliki broj radnika i inženjera i njihovih porodica.

Roscosmos Space Agency via AP
 

Tura obuhvata posetu pogonima za lansiranje i pistu odakle je Gagarin prvi put odleteo u svemir. Postoji i muzej koji pruža uvid u istoriju istraživanja svemira.

Da bi se stiglo tamo, mora se prvo doći do jednog od dva veća kazahstanska grada, Astane ili Alma Ate. Potom se lokalnim letom ide do Kizjilorda, a put od četiri sata dalje vodi do Bajkonura, gde se turisti mogu smestiti u hotel u kome odsedaju i astronauti.

U novembru 2020. godine, američka kompanija "Spejs iks", u vlasništvu milijardera Ilona Maska, lansirala je svoju prvu letelicu sa posadom na MSS, sa Floride.  

Rusija takođe radi na novoj svemirskoj luci na dalekom istoku zemlje, kosmodromu "Vostočni". 

Bajkonur je deo istorije i sovjetske nostalgije, a njegovo nasleđe je nesporno.

London, Pariz, Peking i Vašington mogu da budu centri imperija, ali ostaje činjenica da je sa prašnjave stanice kraj pruge čovečanstvo načinilo prve korake ka kosmosu.

Bill Ingalls/NASA via AP
Sveštenik osveštava raketu

Nemiri u Kazahstanu

Dmitrij Rogozin, direktor "Roskosmosa", rekao je da je situacija na kosmodromu "Bajkonur" mirna, uprkos nemirima koji su izbili u zemlji početkom godine.

Podsetimo, protesti su izbili zbog poskupljenja goriva, a prerasli su u nasilje u kome su život izgubile desetine ljudi. Predsednik Kasim Džomart Tokajev pozvao je mirovne snage ODKB u pomoć kako bi se oduprli "terorističkim pretnjama".

Bajkonur nije jedini deo Kazahstana koji je važan za ruski svemirski program. Stepe severoistočno od Bajkonura, ka Karagandi, služe za sletanje letelica "Sojuz" koje se vraćaju sa MSS.

AP Photo/Dmitri Lovetsky, Pool
 

Sledeće lansiranje ka MSS zakazano je za 18. mart.

Kazahstan i Rusija su produžile ugovor o iznajmljivanju kosmodroma do 2050. godine, a posebna pažnja će se obratiti na zaštitu životne sredine.

Tokom 27 godina, Kazahstan je na ovaj način zaradio više od tri milijarde dolara.

 

BONUS VIDEO

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike