Posle sunca, Kinezi sada napravili i veštački mesec: Peking ozbiljno ulazi u svemirsku trku!

14.01.2022

06:22

0

Imaće veoma važnu ulogu

Posle sunca, Kinezi sada napravili i veštački mesec: Peking ozbiljno ulazi u svemirsku trku!
kina-mesec - Copyright Profimedia

Naučnici u Kini su napravili istraživačko postrojenje u kojem se nalazi "veštački mesec", a koje omogućava simuliranje uslova niske gravitacije na Zemlji za male predmete.

Time se Kina ambiciozno pridružuje eliti svemirskih supersila, odnosno, Rusiji i SAD. Kinezi se nadaju da će im novo postrojenje pomoći da se pripreme za slanje prve posade na Mesec.

Veštački mesec je smešten u unutrašnjosti vakuumske komore prečnika samo 60 centimetara, a moći će da učini da gravitacija "nestane na željeni period", bar tako tvrdi naučnik Li Ruilin s Kineskog univerziteta za rudarstvo i tehnologiju.

- Neki eksperimenti poput testa uticaja traju svega nekoliko sekundi u simulatoru, dok drugi traju danima - rekao je Li.

Profimedia
 

Istraživači koriste magnetno polje koje je dovoljno snažno da magnetizuje male predmete te da oni lebde. Postrojenje je, zapravo, inspirisano eksperimentima fizičara Endru Geima.

Dok postrojenje kineskog magnetnog veštačkog meseca baš ne omogućava realnu simulaciju niske gravitacije na Mesecu, ono ipak dozvoljava testiranje opreme u sličnim uslovima.

Ono bi trebalo da pomogne u testiranju opreme na Zemlji u malom simuliranom prostoru. Naučnici nameravaju da provere da li se oprema za 3D štampanje može koristiti u uslovima niske gravitacije, da li se može slati tehnologija za konstrukciju lunarnih staništa, kao i druga oprema.

Najnoviji predlozi za simulaciju gravitacije se odnose na buduća svemirska rotirajuća staništa. Jedan od predloga je "megasatelitsko naselje" koje kruži oko patuljaste planete Ceres, a drugi predstavlja svemirski hotel.

Kinesko "veštačko sunce" obara rekorde: Zabeležena temperatura od 70 miliona stepeni! Naučnici pred sobom imaju ogroman izazov (VIDEO)

Umesto korišćenja magneta, obe konstrukcije bi se lagano rotirale i simulirale gravitaciju u svemiru.

Kineska svemirska agencija je postala prva koja je otkrila vodu na površini Meseca pomoću svoje lunarne sonde Chang'e-5. Svemirski program se brzo razvija te za cilj ima odlazak posade na Mars pre nego što to učine kompanija "Spejs iks" i američka svemirska agencija NASA.

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike