Nisu samo korgiji: Kraljica Elizabeta je gajila neverovatnu ljubav prema konjima

10.09.2022

13:44

0

Autor: D. R.

Kraljica Elizabeta II dobila je svog prvog konja, šetlandskog ponija, sa četiri godine i tokom svog života je posedovala desetine konja

Nisu samo korgiji: Kraljica Elizabeta je gajila neverovatnu ljubav prema konjima
profimedia-0278623453(1) - Copyright Profimedia

Kraljica Elizabeta II, najduže vladajući britanski monarh, umrla je 8. septembra u 97. godini i ostaće upamćena kao veliki zaljubljenik u životinje, posebno u svoje voljene korgije.

Međutim, ovi kraljevski ljubimci nisu jedina stvorenja koja su zarobila kraljičino srce, ona je takođe gajila veliko poštovanje i ljubav prema konjima.

Njena ljubav prema ovim raskošnim lepotanima počela je kada je imala samo četiri godine nakon što je dobila šetlandskog ponija. Tada je i zavolela jahanje i bila je vrlo vešta.

Tokom svog dugog života, kraljica je posedovala stotine konja, uključujući brojne pobedničke trkačke konje.

Nakon što je razvila interesovanje prema njima, kraljica Elizabeta je nasledila priplodne i trkačke konje svog pokojnog oca, kralja Džordža VI.

Kraljica je uživala u brojnim pobedama sa svojim trkačkim konjima tokom godina, osvojivši titulu šampiona u britanskim trkama na ravnoj stazi 1954. i 1957. godine, kako navodi "Racing Post".

Profimedia
 

Ova čast pripada vlasniku čiji su konji osvojili najviše novčanih nagrada tokom sezone. Kraljica Elizabeta i njeni trkački konji nastavili su da uživaju u pobedama tokom njene vladavine, a jedan od poslednjih trijumfa se dogodio 2022. U aprilu, Edukator, trogodišnje ždrebe koje je uzgajala i koje je bilo u vlasništvu monarha, osvojio je „bet365 Handicap Stakes“ na Njumarket Trkalištu.

Porodična fascinacija

Kraljica Elizabeta je svoju ljubav prema konjima i jahanju prenela na sledeću generaciju članova kraljevske porodice, uključujući kralja Čarlsa III i princezu Anu. Princeza Ana je postala prva osoba iz kraljevske porodice koja se takmičila na Olimpijskim igrama, kada je jahala u konjičkom trodnevnom takmičenju na Igrama u Montrealu 1976. godine. Majčinim stopama krenula je Anina ćerka, Zara Tindal, učestvovala je na Olimpijskim igrama 2012. i osvojila srebrnu medalju kao članica Ekipe Velike Britanije.

Kraljica Elizabeta je često prisustvovala Kraljevskoj izložbi konja, najvećoj izložbi konja u Velikoj Britaniji, koja se održava svake godine u Vindzorskom parku. Za Kraljičin platinasti jubilej, Kraljevski šou konja u Vindzoru bio je domaćin „Galopom kroz istoriju“, koji je glumačkim i muzičkim nastupima odao počast njenoj sedamdesetogodišnjoj vladavini.

AP Photo/Alastair Grant
 

Kraljica Elizabeta je tokom svog života brinula o desetinama konja, ali je nekoliko njih ostavilo snažan utisak na monarha. U filmu "Horse & Hound" iz 2020. godine, kraljičin glavni konjušar, Teri Pendri, je pokazao nekoliko kraljičinih omiljenih konja, uključujući burmance.

Čest kraljičin gost je bio šetlandski poni, Cruachan IV, maskota Kraljevskog puka Škotske. Cruachan IV je često pozdravljao kraljicu kada se preselila u zamak Balmoral i bio je poznat po svom urnebesnom i nestašnom ponašanju.

Profimedia
 

Kraljica je nastavila da jaše sve do svojih devedesetih, često uživajući u šetnjama oko dvorca Vindzor i njenog imanja Balmoral u Škotskoj. U oktobru 2021. objavljeno je da je kraljica morala da prekine svoju omiljenu zabavu zbog „nelagodnosti“. Od tada se ispostavilo da je imala „epizodične probleme sa pokretljivošću“. Njeno Veličanstvo se vratilo jahanju u junu, ali tada je već odlazila samo u lagane šetnje

S obzirom na to da su bili tako veliki deo njenog života, nije iznenađujuće što su konji bili uključeni u proslavu 96. rođendana kraljice Elizabete.

Profimedia
 

Portret monarha objavljen u aprilu povodom proslave njenog rođendana predstavljao je kraljicu koja stoji između dva njena omiljena Fel ponija, Bajbek Kejti i Bajbek Najtingejl.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike