Proradio vulkan koji izbacuje zlato: Nećete verovati šta se dešava na ovoj planini (VIDEO)

18.04.2024

20:09

0

Autor: K. B.

Na Antarktiku, na planini Erebus, postoji vulkan koji izbacuje male količine zlata, otprilike 80 grama dnevno

Proradio vulkan koji izbacuje zlato: Nećete verovati šta se dešava na ovoj planini (VIDEO)
Copyright Profimedia

Ovaj fenomen je otkriven 1991. godine od strane američkih geologa, a sada je ponovo aktivan. Vrednost zlata koje izbacuje vulkan iznosi oko 6000 dolara dnevno, iako tačna cena varira u zavisnosti od kvaliteta zlata i drugih faktora.

Filip Kajl, sa Instituta za rudarstvo i tehnologiju Novog Meksika u Sokoru, opisuje zlatne naslage kao geološki kuriozitet. On objašnjava da lava koja izlazi iz planine Erebus nosi sa sobom vreli gas koji sadrži zlato i druge materijale koji isparavaju na visokim temperaturama.

Kada se taj gas hladi u kontaktu sa vazduhom, materijali kao što su cink i bakar izdvajaju se na površini, dok Kajl sugerira da se zlato može kristalisati na površini lave dok gas izlazi. Ovaj proces se odvija unutar metar ili dva od vruće lave.

 

 

Iako sam gas sadrži premalo zlata da bi formirao kristale u vazduhu, čestice zlata mogu se povećavati tokom nekoliko minuta ili sati pre nego što se izbace u atmosferu, s obzirom na relativno sporu emisiju gasa na planini Erebus. Ovo istraživanje je prenelo New Scientist.

BONUS VIDEO:

 

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike