Kraljica Elizabeta slavi 96. rođendan: Poslednje dve godine proslava je u krugu porodice

21.04.2022

14:00

0

Autor: 24sedam

Zvanične proslave održavaju se dva meseca nakon njenog stvarnog rođendana

Kraljica Elizabeta slavi 96. rođendan: Poslednje dve godine proslava je u krugu porodice
Elizabeta II - Copyright AP Photo/Frank Augstein

Kraljica Elizabeta II danas slavi 96. rođendan u svojoj rezidenciji Sandringem u okrugu Norfolk, u društvu porodice i prijatelja.

Iako je kraljičina majka rodila kraljicu Elizabetu u aprilu, javne proslave njenog rođendana održavaju se sve do juna, a datum se menja svake godine.

Pa, zašto ona ima dva rođendana?

Profimedia
 

Kraljica Elizabeta II rođena je 21. aprila 1926. godine kao prvorođeno dete kralja Džordža VI i njegove supruge, kraljice majke Elizabete Boves-Lajon. Kraljica je zvanično najstariji monarh u britanskoj istoriji. 20. decembra 2007. prestigla je rekord koji je postavila njena pra-pra-baka, kraljica Viktorija.

 
Profimedia
 

Ona je 6. februara 1952. stupila na tron nakon iznenadne i prerane smrti njenog oca. Imala je samo 25 godina. 9. septembra 2015. postala je engleski monarh sa najdužim vladanjem u istoriji.

Trooping the Color - naziv je koji je dat kraljičinoj javnoj slavljeničkoj paradi - koja se održava 12. juna.

Profimedia
 

Junska parada - koja obično privlači hiljade dobronamernika u centralni London. Preko 1.400 paradirajućih vojnika, 200 konja i 400 muzičara izvodiće demonstraciju vojne preciznosti i uz zvuke fanfara upriličiti slavlje.

Širom Velike Britanije mogu se videti dečja kolica ukrašena kraljičinim likom, zastavice i kraljičini portreti u izlozima, a u Vindzoru danima unapred vlada uzbudljiva atmosfera.

Profimedia
 

Završava se proletom RAF-a, koju posmatraju članovi kraljevske porodice sa balkona Bakingemske palate. Kraljica će prisustvovati proslavama, a nekada je i sama prisustvovala na konjima, da bi pregledala vojnike u svečanoj uniformi crvenih tunika i šešira od medveđe kože. Međutim, poslednjih godina je prisustvovala putujući u kočijama.

Profimedia
 

Kraljičin rođendan nije državni praznik i većina preduzeća i usluga radi normalno na dan njene rođendanske parade.

BONUS VIDEO:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike