Kako nastaju "mamini sinovi"? Ovo je najveća greška koju majke mogu napraviti u vaspitanju

22.04.2024

21:21

0

Autor: K. B.

Ako majka preterano štiti sina i ne dozvoljava mu da samostalno donosi odluke, postoji velika verovatnoća da će on odrasti u emotivno nezrelu osobu

Kako nastaju "mamini sinovi"? Ovo je najveća greška koju majke mogu napraviti u vaspitanju
Copyright Profimedia

Švajcarski psiholog i psihijatar Karl Jung, tokom svoje dugogodišnje karijere, posebno se bavio načinom na koji majke vaspitavaju svoje sinove. On je identifikovao prekomernu zaštitničku tendenciju majki kao jednu od ključnih grešaka u odgajanju.

Ovakvo ponašanje majki može dovesti do toga da njihovi sinovi kasnije u životu postanu izuzetno nesigurni, tražeći pomoć čak i za rešavanje najosnovnijih problema. Jung je opisao ovu grešku kao stvaranje "muškarca-deteta", osobe koja živi u prošlosti i koja se trudi da izbegne surovu realnost koju ne može da razume. Njegova majka ga kontinuirano podržava, ne shvatajući potrebu da se njen sin osamostali i postane sposoban da formira sopstvenu porodicu.

Profimedia
 

Jung je ovakvim muškarcima pripisao karakteristike kao što su emocionalna nezrelost, zavisnost od drugih, izbegavanje ozbiljnih životnih situacija i narcisoidnost. Ovi muškarci često imaju problema sa preuzimanjem odgovornosti i angažovanjem u značajnim životnim odlukama, što dodatno komplikuje njihovu sposobnost za razvoj zdravih, odraslih međuljudskih odnosa.

BONUS VIDEO:

 

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike