Detalji pompezne proslave 70 godina vladavine kraljice Elizabete II: Pola sveta će obeležiti platinasti jubilej

02.06.2022

07:19

0

Četvorodnevna proslava sedam decenija vladavine uključivaće mnoge svečanosti u kojima će učestovavati po nekoliko hiljada ljudi

Detalji pompezne proslave 70 godina vladavine kraljice Elizabete II: Pola sveta će obeležiti platinasti jubilej
AP22146408921224 - Copyright AP Photo/AP Photo/Rick Stevens, File

Platinasti jubilej kojim će Velika Britanija obeležiti 70 godina vladavine kraljice Elizabete II zapravo je četvorodnevni događaj čiji je raspored već poznat. Produženi vikend slavlja počinje danas, 2. juna, a završava se u nedelju, 5. juna.

Kraljica Elizabeta II ući će u istoriju kao prvi britanski monarh koji će proslaviti platinasti jubilej posle 70 godina službe.

Cela zemlja će se uključiti u obeležavanje ovog događaja, a širom Ujedinjenog Kraljevstva i u inostranstvu biće organizovano nekoliko hiljada manifestacija povodom ovog jubileja. 

Dok će se neki pridružiti skupu u Londonu, mnogi drugi će učestvovati na lokalnim svečanostima ili zabavama, ili će nazdraviti za Njeno veličanstvo dok budu pratili događaje koji će se prenositi na televiziji.

U nastavku navodimo najvažnije događaje koji će privući najveću pažnju u naredna četiri dana.

Četvrtak, 2. jun

Kraljičina rođendanska parada, Bakingemska palata, 10 ujutru

U spektakularnom događaju kojim će biti otvoren prvi dan praznika, preko 1.400 vojnika, 200 konja i 400 muzičara učestvovaće u paradi koja će održati u blizini Bakingemske palate.

AP Photo/Matt Dunham
 

Tamo će se Paradi konjske garde pridružiti članovi kraljevske porodice na konjima i u kočijama, dok će princ Čarls u kraljičino ime pregledati trupe na konjima.

Ovaj segment završiće se tradicionalnim preletom aviona Kraljevskog ratnog vazduhoplovstva, koji će sa balkona Bakingemske palate posmatrati kraljica i njena porodica.

Među onima koji će se pojaviti na balkonu biće princ Čarls, njegova supruga Kamila, kao i njegov sin princ Vilijam sa suprugom Kejt i decom, ali ne i princ Hari i Megan Markl, koji nisu pozvani da se pridruže članovima kraljevske porodice.

Paljenje jubilarnih baklji, 21.45

Više od 2.022 baklji biće upaljeno širom Velike Britanije, Kanalskih ostrva i ostrva Men u znak priznanja kraljičine službe.

Članovi kraljevske porodice posmatraće paljenje glavnog svetionika u tržnom centru ispred palate, skulpture "Drvo nad drvećem", koja je visoka 21 metar.

Baklje će biti upaljene i na britanskim prekomorskim teritorijama, uključujući po jednu u svakom od glavnih gradova sve 54 zemlje Komonvelta, u 21.30 po lokalnom vremenu.

AP Photo/Matt Dunham
 

Dok se budu palile baklje, biće izvedena nova "Pesma za Komonvelt", koju će pevati horovi svih zemalja Komonvelta.

Petak, 3. jun

Služba za Dan zahvalnosti, Katedrala Svetog Pavla, 11.30

U Katedrali Svetog Pavla održaće se služba kojom će se izraziti zahvalnost za kraljičinu vladavinu, veru i službu, uz čitanje Biblije, molitve i crkvene himne.

Događaj će obeležiti i najveće okupljanje članova kraljevske porodice od venčanja Harija i Megan 2018. godine. Njih dvoje su već potvrdili da će prisustvovati službi zajedno sa svojih dvoje dece, trogodišnjim sinom Arčijem i jedanaestomesečnom ćerkom Lilibet.

Podrazumeva se da će kraljica želeti da prisustvuje bogosluženju, iako njeno prisustvo neće biti potvrđeno do trenutka dok se ne pojavi.

U Katedrali Svetog Pavla, najvećoj crkvi u zemlji, prvi put će biti održan neki kraljevski događaj.

Chris Jackson/Pool via AP, File
 

Nakon službe kraljevska porodica će se uputiti u Gildhol, opštinsku zgradu, na prijem koji organizuje lord gradonačelnik Londona.

Subota, 4. jun

Derbi u Epsom Daunsu, 17.30

Očekivalo se da će kraljica prisustvovati derbiju u Epsomu, gde je trebalo da bude dočekana na stazi sa posebnom počasnom gardom, uključujući 40 njenih bivših i sadašnjih džokeja.

Ali sada je „sve manje verovatno" da će se ona uputiti u Epsom, prema izveštajima, a očekuje se da će njena unuka, princeza Beatris, predstavljati porodicu u njeno ime.

Biće to tek treći put tokom njene vladavine da je ona propustila trku, sada najverovatnije zbog toga što 96-godišnji monarh želi da uskladi svoj tempo tokom proslave sa svojim godinama.

Kraljica, strastveni odgajivač konja, takođe neće imati svog trkača na ovogodišnjem derbiju, nakon što je njeno ždrebe Reach For The Moon imalo tegobe tokom treninga.

Bi-Bi-Sijeva platinasta žurka, Bakingemska palata, 20-22.30

Koncert na otvorenom u Bakingemskoj palati, najzvezdaniji događaj vikenda za praznike, predvodiće Dajana Ros, a nastupiće muzičke, televizijske i sportske zvezde, uključujući ser Dejvida Atenboroa, Emu Radukanu, Dejvida Bekama i damu Džuli Endruz.

AP Photo/Alastair Grant, File
 

Kvin + Adam Lambert, Ališa Kiz, Hans Cimer, Ela Ejr, Krejg Dejvid i Džordž Ezra takođe će nastupiti na tri bine, kao i Djuran Djuran, Andrea Bočei, Mimi Veb, Sem Rajder i Dajversiti. Biće emitovan i specijalan snimljeni nastup ser Eltona Džona.

Emisija, koju vode Kersti Jang i Ronan Kemp i koja se emituje uživo na Bi-Bi-Siju, imaće publiku od 22.000 ljudi, uključujući 10.000 ulaznica dodeljenih na javnom glasanju i preko 7.500 ulaznica podeljenih ključnim radnicima, pripadnicima oružanih snaga, volonterima i zaposlenima u dobrotvornim organizacijama.

Bine će biti povezane sa 70 osvetljenih stubova, koji predstavljaju 70-godišnju vladavinu Njenog veličanstva. Ne očekuje se da će kraljica biti tamo, već se pretpostavlja da će sve pratiti na televiziji iz zamka Vindzor.

Nedelja, 5. jun

Veliki jubiralni ručak, podne

Zajednice širom zemlje organizovaće čajanke na temu jubileja u čast kraljičine vladavine.

Više od 85.000 ljudi prijavilo se za organizaciju velikih jubilarnih ručkova u Velikoj Britaniji koji će biti upriličeni na oko 16.000 uličnih zabava.

Planirano je više od 600 međunarodnih ručkova širom sveta, uključujući Kanadu, Brazil i Novi Zeland.

AP Photo
 

U Bognor Ridžisu, gradu u Engleskoj, organizatori ulične zabave na obali mora će pokušati da obore Ginisov svetski rekord u najdužoj uličnoj žurki.

Princ Čarls i Kamila prisustvovaće ručku u igralištu za kriket Oval u južnom Londonu, dok će grof i grofica od Veseksa biti na ručku u zamku Vindzor.

Svečanost povodom platinastog jubileja, 14.30-17.00

Tokom poslednjeg događaja jubilarnog vikenda, preko 5.000 umetnika iz cele Velike Britanije i Komonvelta prodefilovaće centralnim Londonom odajući počast sedmodecenijskoj kraljičinoj vladavini.

Svečanost takođe obuhvata procesiju Reke nade, sa decom koja će nositi 200 svilenih zastava, dok će autobusi za svaku deceniju kraljičine vladavine nositi neka od najvećih imena britanskog šou-biznisa.

Podsećajući na kraljičino krunisanje 1953, zvona Vestminsterske opatije će zazvoniti pre nego što konjička grupa prođe unapred zacrtanom rutom nazad do Bakingemske palate.

Tamo će Ed Širan nastupiti pre nego što mu se pridruži gospel hor Kraljevskih marinaca Njenog veličanstva u pevanju nacionalne himne ispred kraljičine zvanične rezidencije.

Saopšteno je da će jubilej biti završen izlaskom na balkonu, na kom će, osim kraljice, biti viđeni i princ Čarls, princ Vilijam i princ Džordž.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike