Pada vlada ili? Ko ima većinu tokom korenitih promena u Severnoj Makedoniji

08.11.2021

20:39

0

Autor: 24sedam

Vladajuća koalicija se nadala da bi Zoran Zaev mogao da se predomisli i nastavi da vodi koaliciju, što je odlazeći makedonski premijer odbio

Pada vlada ili? Ko ima većinu tokom korenitih promena u Severnoj Makedoniji
Skoplje - Copyright Pixabay

Poslednjeg dana u oktobru, Severna Makedonija je doživela velike i korenite promene na političkoj sceni. 

Naime, Skoplje je dobilo ženu gradonačelnicu, a Danela Arsovska je na taj način uručila "ostavku" Zoranu Zaevu, dotadašnjem premijeru zemlje.

Podsetimo, uoči izbora, Zaev je obećao da ukoliko bude poražen u prestonici države, podnosi ostavku na obe funkcije, što je i učinio.

Međutim, nedelju dana kasnije, i dalje nije poznato ko će Zaeva zameniti na visokoj funkciji, odnosno ko je premijer Severne Makedonije. I dok se izbegava raspisivanje parlamentarnih izbora opoziciona VMRO-DPMNE je podnela zahtev za glasanje o poverenju vladi Zorana Zaeva, tvrdeći da ima podršku 61 od ukupno 120 poslanika u Sobranju. 

Nećemo im dozvoliti da upropaste državu, napisao je Zaev, ne pominjući ostavku koju je najavio pre nedelju dana. 

Makedonski premijer Zoran Zaev, nedelju dana pošto je najavio ostavku na mesto šefa Vlade i socijaldemokrata, nije objasnio koje će korake preduzeti u budućnosti, najavljujući, istovremeno, da Severnu Makedoniji neće predati u ruke strankama "koje žele da je upropaste".

 

 

Zbog puste želje da preuzmu vlast spremni su da sunovrate državu, a da narod strada... Ispred njih, kao bedem stoji većina naših građana i naših poslanika - napisao je Zaev na Fejsbuku, svega nekoliko časova pošto je opozicioni VMRO-DPMNE pokrenuo proces glasanja o poverenju vladi.

Nedelju dana posle lokalnih izbora na kojima su ključni koalicioni partneri u vladi, SDSM Zorana Zaeva i Demokratska unija za integracije Alija Ahmetija, poražene na lokalnim izborima, još uvek nije jasno kako će ishod glasanja uticati na sastav vlade u Skoplju.

Lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski saopštio j da njegova struja, u kojoj se nalaze Levica i nekoliko manjih albanskih partija, ima podršku 61 poslanika u parlamentu, što je SDSM oštro demantovao.

Do lokalnih izbora, SDSM je imao tanku većinu u Sobranju, odnosno podršku 62 poslanika, ali se situacija u međuvremenu promenila pa je VMRO-DPMNE objavio da je, sada, većina na strani opozicije.

Albanski mediji u Severnoj Makedoniji su, međutim, javili da se predomislio jedan od potpisnika liste koju je Mickoski slavodobitno objavio u petak, pa ostaje nejasno kakav je istinski odnos snaga u parlamentu.

Tanjug/AP
 

 

- Ukoliko bi se u ovom trenutku glasalo o poverenju vladi, očekivao bih 61 glas protiv... Pregovori su u toku i očekujem da će inicijativu za opoziv vlade potpisati više od 61 poslanika - rekao je potpredsednik VMRO-DPMNE Nikoloski.

"Zaev je zabrinut jedino za sopstvenu fotelju, a ne budućnost države", tvrdi VMRO-DPMNE

Do pre nedelju dana, vladajuća koalicija se nadala da bi Zoran Zaev mogao da se predomisli i nastavi da vodi koaliciju, što je odlazeći makedonski premijer odbio.

Zaev je, istovremeno, odbacio i mogućnost raspisivanja vanrednih parlamentarnih izbora u čemu ga je snažno podržao drugi veliki gubitnik lokalnih izbora – lider DUI Ali Ahmeti.

- Ni građani, ni država nemaju potrebu za održavanjem vanrednih izbora - rekao je ministar spoljnih poslova Bujar Osmani televiziji Alsat-M, navodeći da je Zaev podnošenjem ostavke postavio "etički standard u regionu".

Za SDSM zabrinjavajuća je činjenica da, prema istraživanjima javnog mnjenja, VMRO-DPMNE ima prednost, prvi put u poslednje četiri godine.

Jedina stvar oko koje se vlast i opozicija slažu je da Severnu Makedoniju, kao i ostatak sveta, očekuje ekonomska i energetska kriza, te nastavak borbe protiv pandemije koronavirusa. Do početka pregovora sa EU, Makedoniju deli i rešavanje prilično besmislenog spora sa Bugarskom.

Retorika iz Sofije, koja žestoko insistira na tvrdnjama da makedonski jezik postoji od 1944. godine, te da su makedonski nacionalni heroji, uključujući Goce Delčeva, u stvari bili Bugari, dodatno je pooštrena posle ostavke Zorana Zaeva.

Bugarska i Makedonija su 2017. godine potpisale Ugovor o prijateljstvu, dobrosusedskim odnosima i saradnji, koji Skoplje smatra jedinim preduslovom za početak pregovora sa EU. Bugarska je jedina zemlja koja blokira početak pregovora Skoplja sa Evropskom unijom

Šta čeka Makedonce, izvesno je da će pokazati vreme.

Bonus video:

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike