Zoran Zaev održao obećanje: Severna Makedonija bez premijera!

31.10.2021

21:53

0

On je na izborima izgubio Skoplje

Zoran Zaev održao obećanje: Severna Makedonija bez premijera!
Tan2021-11-1_0219206_1 - Copyright Tanjug/AP

Zoran Zaev, premijer Severne Makedonije, podneo je ostavku nakon poraza na lokalnim izborima, prenosi Kurir.mk.

On je večeras naglasio da podnosi ostavku na mesto premijera i predsednika SDSM.

- Preuzimam odgovornost za ovakav razvoj političkih događaja, uključujući i rezultate ovih izbora i podnosim ostavku na mestu premijera i predsednika SDSM - rekao je Zaev.

On je rekao da "ostaje na stavu da ne treba da se organizuju prevremeni parlamentarni izbori".

Zaev je čestitao političkom protvniiku, opozicionoj VMRO DPMNE Hristijana Mickoskog, pobedu na lokalnim izborima u Severnoj Makedoniji.

Mickovski poziva na izbore

Lider vodeće makedonske opozicione partije Hristijan Mickovski založio se večeras za održavanje vanrednih parlamentarnih izbora, ističući da ne treba da ode samo premijer Zoran Zaev, već i "zaevizam".


Mickovski je posle drugog kruga izbora za gradonačelnike u Severnoj Makedoniji, u kojem je njegova stranka, kako je rekao, odnela veliku pobedu, ocenio da je Vlada delegitimizovana i da je to nova realnost za koju očekuje da se vremenom manifestuje u parlamentu.

- Najbolje bi bilo da se to uradi putem vanrednih parlamentarnih izbora. Želim da se obratim lično Zoranu Zaevu. Želim da ga zamolim da dobro razmisli koji će biti sledeći koraci. Nadići sebe i konačno razumeti poruku, a to je da treba otići - rekao je Mickovski, prenosi Plus info.

On kaže da "nema više prostora za zločin, prevaru i poraz Makedonije i naroda".

- Želim da pošaljem poruku onim ljudima u SDSM-u koji su okupirali Makedoniju. Ne treba da ode samo Zaev, već i ''zaevizam''. Makedonski narode, neću vas razočarati jer sav vaš bol je i moj bol. Sva vaša razočaranja su i moja razočaranja. Moramo okrenuti novu stranicu - poručio je Mickovski.
 

 

Da podsetimo, danas je u Severnoj Makedoniji održan drugi krug lokalnih izbora za gradonačelnika u opštinama gde odluka nije pala pre dve sedmice.

Danela Arsovska, nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE proglasila je pobedu u ovom gradu.

Zaev je uoči drugog odlučujećeg kruga izbora najavio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na premijersku funkciju.

No, kako je tada ocenio, to ne bi automatski značilo i "povlačenje" raspisivanja novih parlamentarnih izbora, budući da bi, kako je precizirao, na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova SDSM-a.


Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Kurir.mk

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike