Zaev izgubio Skoplje: Severna Makedonija dobija novog premijera

31.10.2021

19:54

0

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je 48,88 odsto, a glasalo je ukupno 555.943 birača

Zaev izgubio Skoplje: Severna Makedonija dobija novog premijera
Copyright Printscreen/Youtube, Al Jazeera Balkans

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE, ubedljivo vodi u drugom krugu izbora u nekoliko opština u Skoplju ispred aktuelnog gradonačelnika i kandidata vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije Petra Šilegova, saopštila je večeras Državna izborna komisija (DIK).


Od 10,36 odsto obrađenih biračkih mesta, Arsovska ima 11.721, a Šilegov 7.406 glasova, prenosi Plus info.

Istovremeno, kandidat VMRO-DPMNE za gradonacelnika opštine Ohrid Kiril Pecakov proglasio je pobedu u drugom krugu lokalnih izbora. Od 16,85 odsto obradenih birackih mesta, prema podacima DIK-a, Pecakov ima 1.888 glasova, a protivkandidat iz SDSM Konstantin Georgieski 1.406 glasova.

U ovom trenutku kandidati VMRO-DPMNE vode u još nekoliko opština: Bitolj, Đevdelija, Resen, Demir Hisar, Kratovo, Rankovce, Radoviš, Vasilevo, Pehcevo, Demir Kapija i u Makedonskoj Kamenici.

Izlaznost u drugom krugu lokalnih izbora do 18.30 je 48,88 odsto, a glasalo je ukupno 555.943 birača.

Makedonski premijer Zoran Zaev je uoči drugog kruga izbora upozorio da bi, ukoliko izgubi u Skoplju, mogao da podnese ostavku na funkciju premijera.

To ne bi značilo automatsko raspisivanje novih izbora, već bi na njegovo mesto mogao da dođe neki drugi predstavnik iz redova Socijaldemokrata.

Slavlje u Skoplju

Uz trubače i povike "VMRO-DPMNE" i "Celo Skoplje Vmrov grad", pristalice opozicione stranke okupile su se ispred sedišta stranke u Skoplju da proslave rezultate drugog kruga izbora.

Oglasila se Arsovska

Nezavisni kandidat za gradonačelnika Skoplja Danela Arsovska, koju podržava opoziciona VMRO-DPMNE oglasila se dok se glasovi i dalje broje.

- Šta smo uradili... Zaev sutra podnosi ostavku - komentar je Arsovske.

Ona je aludirala da Zoran Zaev mora da ispuni obećanje koje je dao, odnosno ako izgubi Skoplje podneće ostavku na mesto premijera Makedonije.

Jakimovski: Pobedio sam kao Novak Đoković

Stevčo Jakimovski je večeras proglasio pobedu u trci za gradonačelnika za Opštinu Karpoš i rekao da je "opipao puls sugrađana". On je obećao da će raditi za dobro žitelja ove opštine.

- Karpošani ponovo žele veseo Karpoš, nešto što je ova opština bila u prošlosti. Pobedio sam kao Novak Đoković. Osetio sam puls građana Karpoša i radiću za dobro svih - rekao je Jakimovski.

Gerasimovski proglasio pobedu

Goran Gerasimovski, kandidat SDSM-a za opštinu Centar, proglasio je večeras pobedu.

- Centar ostaje u pravim rukama, pobedili smo ubedljivo, sa skoro 2.000 glasova razlike! Želim da se zahvalim svim građanima koji su danas izašli i dali nam podršku. Centar ostaje demokratska i otvorena opština. Od sutra počinjemo da radimo na opravdavanju poverenja i daljem razvoju opštine i podizanju kvaliteta života meštana Centra. Ovom prilikom želim da se zahvalim svim kandidatima koji su učestvovali na izborima u Opštini Centar i na demokratskom izbornom danu - rekao je Gerasimovski.

Obratio se Mickoski

Hristijan Mickoski, lider VMRO-DPMNE, proglasio je pobedu u više opština u drugom krugu lokalnih izbora u Makedoniji.

- Mnogi su sumnjali, ali je nada pobedila. Makedonija mora da se promeni, a promene su počele večeras. Nada pobeđuje apatiju i snaga će rasti. Svi zajedno za bolju budućnost, svi zajedno da ostvarimo san koji sanjamo. Recite našoj braći i sestrama, ovo je dan kada počinju promene na bolje, promene imidža države, promene u zaštiti interesa svakog čoveka, za bolji život i standard, za budućnost za koju se borimo. Ovo je ubedljiva pobeda, pobeda naroda Makedonije.

Šilegov priznao poraz

Aktuelni gradonačelnik Skoplja i kandidat vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Petre Šilegov priznao je večeras poraz na lokalnim izborima i čestitao svojoj suparnici Daneli Arsovski na pobedi.

- Drago mi je što Skoplje ostavljamo u poziciji da njegov razvoj mora da se nastavi - poručio je Šilegov, a prenosi Plus info.

Slavi se u Skoplju

Na prepunom trgu ispred sedišta VMRO-DPMNE u Skoplju večeras se slavi uz zvuke italijanske partizanske pesme "Bela ćao", karakteristične za proteste i mitinge koje je organizovao SDSM.

VMRO-DPMNE pobedio SDSM u 20 opština i Gradu Skoplju

U drugom krugu Lokalnih izbora 2021. VMRO-DPMNE je, prema još neobjavljenim preliminarnim rezultatima Državne izborne komisije, proglasila pobedu u 20 opština i Gradu Skoplju.

Uz njihovu podršku, SDSM je poražen u Kumanovu i u skopskoj opštini Karpoš, gde su pobedili nezavisni kandidat Maksim Dimitrievski i Stevčo Jakimovski iz GROM-a.

Mickoski je večeras najavio da će gradonačelnici VMRO-DPMNE biti u Bitolju, Brvenici, Rankovcu, Vasilevu, Češinovom Obleševu, Đevđeliji, Zelenikovu, Demir Hisaru, Novom Selu, Ohridu, Koncu, Kratovu, Radovišu, Lozovu, Makedonskom Brodu, Makedonskoj Kamenici, Resenu, Vevčani, Pehčevo, Kočani i u Gradu Skoplju gde je pobedila nezavisni kandidat Danela Arsovska, uz podršku VMRO-DPMNE.

VMRO-DPMNE je od SDSM-a uzeo 7 opština u kojima je vodio u prvom krugu: Bitolj sa 3.000 glasova razlike, gde je SDSM u prvom krugu vodio sa 1.645 glasova, Makedonska Kamenica, Lozovo, Demir Hisar, Resen, Konče i Kočani.

SDSM je večeras pobedio u centru Skoplja, u Rosomanu, Probištipu, Demir Kapiji, Starom Nagoričanu, Čučer Sandevu i Čaški. U prvom krugu SDSM je vodio u 14 opština, a pobedio u 7.

SDSM je poražen i u Debru, gde je nezavisni kandidat Zoran Nogačeski pobedio njihovog kandidata.


Bonus video:
 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: Tanjug

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike