Američki mediji: Zapad da prekine sa "magijskim razmišljanjem" o porazu Rusije, polagali su nade u 3 aduta

17.11.2023

23:45

0

Ton medijskog izveštavanja o sukobu na Zapadu se promenio nakon debakla dugo najavljivane ukrajinske "kontraofanzive"

Američki mediji: Zapad da prekine sa "magijskim razmišljanjem" o porazu Rusije, polagali su nade u 3 aduta
Ruski predsednik Vladimir Putin - Copyright Alexander Kazakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Zapadni lideri moraju prestati sa "magijskim razmišljanjem" o porazu Rusije u Ukrajini i pređu na strategiju dugoročnog obuzdavanja Moskve, smatraju dva analitičara iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir u eseju koji je objavio "Volstrit žurnal".

"Ono što zapadni lideri upadljivo nisu uradili je da budu iskreni sa svojom javnošću o trajnoj pretnji od ohrabrene, revizionističke Rusije", napisali su Judžin Rumer i Endrju Vajs.

Zapadni lideri su se "prečesto prepuštali magijskom razmišljanju – kladeći se na sankcije, uspešnu ukrajinsku kontraofanzivu ili transfer novih vrsta naoružanja kako bi primorali Kremlj da sedne za pregovarački sto."

Autori vašingtonskog istraživačkog centra su primetili da je, uprkos nadama zapadnih zvaničnika koji su spekulisali da će predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin biti svrgnut u "dvorskom puču", Moskva zadržala podršku javnosti o pitanju strategije za Ukrajinu, kao i da se uspešno oduprela zapadnim pokušajima sakaćenja ruske ekonomije.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije
 

"Više od šest meseci pre potpune invazije na Ukrajinu u februaru 2022, Putin je potpisao novu strategiju nacionalne bezbednosti za Rusiju", navodi se u tekstu i dodaje da je "glavni cilj tog dokumenta bio da pripremi zemlju za dugoročnu konfrontaciju sa Zapadom". 

Iako Rumer i Vajs tvrde da "ništa od ovoga ne bi trebalo da bude iznenađenje", i sam "Volstrit žurnal" je među zapadnim medijima koji su gajili nadu u pobedu Ukrajine od početka sukoba.

Ton medijskog izveštavanja o sukobu na Zapadu se promenio nakon debakla dugo najavljivane ukrajinske "kontraofanzive", a sve je češće reči i o padu entuzijazma za podrškom Kijeva među ukrajinskim saveznicima, velikim gubicima na bojnom polju, i sve češćim trvenjem u državnom vrhu Ukrajine.

Autori sad navode da nema naznaka da Rusija gubi sukob, koji je postao "rat iscrpljenja". Podrška Kremlju u ruskoj javnosti je samo porasla, a ruski proizvođači oružja prestižu svoje zapadne kolege. Ruska ekonomija je izdržala sankcije predvođene SAD, napominju autori.

"Tehnokrate odgovorne za vođenje ruske ekonomije pokazale su se kao otporne, prilagodljive i snalažljive", navode dvojica analitičara i dodaju da "povišene cene nafte, delimično vođene bliskom saradnjom sa Saudijskom Arabijom, pune državnu kasu, dok Ukrajina u velikoj meri zavisi od infuzije zapadnog novca."

AP Photo/Efrem Lukatsky
 

Vajs i Rumer pozvali su na dugoročnu strategiju obuzdavanja jer "ne treba imati iluzija da će bilo kakva potencijalna kombinacija kratkoročnih mera biti dovoljna da primora Putina da odustane od rata".

Nova strategija bi uključivala nastavak zapadnih sankcija, diplomatsku izolaciju Rusije i jačanje odbrambenih kapaciteta NATO-a, kao i "ublažavanje sve štete – diplomatske, informativne, vojne i ekonomske", izazvane ratom.

U tekstu se naglašava da su zapadni lideri koristili sličan dugoročni pristup tokom Hladnog rata, umesto da se nerealno klade na "kolaps sovjetskog sistema preko noći".

Autori, međutim, savetuju SAD da se ne upuštaju u još jedan hladni rat.

"Upuštanje u globalno takmičenje sa Kremljom ne bi bilo mudro ulaganje američkog prestiža ili resursa. To bi nas dovelo do besmislene borbe protiv svih manifestacija ruskog uticaja", napisali su Rumer i Vajs.

Bonus video:

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Izvor: 24sedam

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike