Zelenski se plaši novog Majdana: Dobio informacije da Rusi vode kampanju za njegovo svrgavanje

17.11.2023

17:09

0

Blumberg je izvestio da ukrajinski lider tvrdi da je dobio informacije od domaćih i savezničkih obaveštajnih službi

Zelenski se plaši novog Majdana: Dobio informacije da Rusi vode kampanju za njegovo svrgavanje
Copyright AP Photo/Efrem Lukatsky

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski rekao je novinarima u četvrtak da je dobio informacije o ruskoj kampanji koja ima za cilj destabilizaciju njegove vlade, navodi Blumberg. On je navodno tvrdio da su ga razne obaveštajne agencije obavestile o ovoj operaciji.

Najviše rukovodstvo Ukrajine podeljeno je poslednjih meseci, a njegova kancelarija se takođe javno sukobila sa jednim od najviših generala zemlje, Valerijem Zalužnjim, koji je ranije ovog meseca rekao da su neprijateljstva dospela u ćorsokak i da ne očekuje nikakav prodor Kijeva.

Blumberg je u petak izvestio da Zelenski tvrdi da je dobio informacije od ukrajinskih i savezničkih obaveštajnih službi koje ga upozoravaju na „plan dezinformacija interno poznat kao ’Majdan 3’” koji ima za cilj da nalazi slabe tačke u civilnom društvu i da podstiče pobunu.

Majdan na ukrajinskom znači „trg“. Majdan 1 i 2 su termini za masovne proteste 2004. i 2014. godine, koji su se prvenstveno održavali na kijevskom Trgu nezavisnosti. Oba su bila usmerena protiv Viktora Janukoviča, sada bivšeg predsednika čija je baza političke podrške bila u tadašnjem istočnom delu Ukrajine naklonjenom Rusiji.

Protest 2004. bio je uglavnom miran i uspešno je poništio pobedu Janukoviča na predsedničkim izborima te godine. S druge strane, do demonstracija 2014. došlo je dok je Janukovič bio na funkciji, što ga je primoralo da pobegne iz zemlje i podnese ostavku pošto su naoružani izgrednici gađali njegovu kuću.

Profimedia
Scena sa Majdana 2014.

Nasilni ustanak 2014. godine, Majdan 2, podržao je Zapad i osnažio je nacionalističke snage u zemlji, smatra Rusija. Moskva je opisala politiku nove vlade u Kijevu nakon državnog udara kao diskriminatornu prema etničkim Rusima u Ukrajini i štetnu po nacionalnu bezbednost Rusije.

Zelenski je izabran na osnovu obećanja o pomirenju sa pobunjenicima u Donbasu, ali je popustio pod pritiskom promajdanskih nacionalista, koji su mu pretili masovnim protestima. Sada on veruje da Rusija nastoji da izazove haos i podele u njegovoj zemlji i da sruši njegovu vladu. Blumberg ga je citirao kako je navodno rekao: „Majdan je za njih (Moskvu) državni udar, tako da je operacija razumljiva".

General Zalužnji je u časopisu "The Economist" izneo svoju viziju situacije na liniji fronta, navodeći da je malo verovatno da će ukrajinske trupe uprkos pomoći Zapada izvršiti „dubok i lep prodor”. Ova primedba je dovela u sumnju uveravanja Zelenskog da kontraofanziva protiv Rusije napreduje i navodno je podstakla napetost između njegove vlade i vojnog rukovodstva Kijeva.

Bonus video

 

Pratite sve vesti iz Srbije i sveta na našem Telegram kanalu.

Instalirajte našu iOS ili android aplikaciju – 24sedam Vest koja vredi

Možda vas zanima

Najčitanije Vesti

Ostale vesti iz rubrike